Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Houbaření - u nás rostou, co u vás?
Rostou u vás houby, My věnovali víkend houbaření v sobotu dopoledne jsme našli ve dvou tři košíky. honzík si totiž chytal žáby. A v neděli jsme našli dva košíčky.
Nesnáším to krájení 😀 ale pak je to slast. Už jsme měli obalované hlavičky, houbovou omáčku a těším se na nudle s houbama. Dělala jsem houbovou čalamádu…
A jak rostou u vás a co pak s úlovky děláte??
Ježiš, to je taková krása:-)
Já houby a houbaření miluju, děti to mají naštěstí po mě, manžel ten má naopak skoro odpor a jednou za rok se obětuje a jde s námi, jinak chodíme sami.
Byli jsme jednou-minulý týden, bylo tu hrozné sucho, takže jsme našli,až jsem se divila, že ty houby nejsou usušené nastojato.
Teď celý týden většinou pršelo, tak zítra odpoledne mám v plánu děti vytáhnout.
Já je jím kromě nakládaných na všechny způsoby. Miluju řízky! Lucinka jen houbovou omáčku a Marek zas jen bramboračku 🙂
Dělám podle mého bratrance takovou lepší smaženici:
nakrájíme slaninu na kostičky, rozškvaříme, přidáme cibulku, pak houby, restujeme, posypeme drceným kmínem a osolíme, když jsou houby orestované a voda je vypařená, přidáme vajíčka. je to luxus .-)
Já jsem byla na houbách s moji švagrovou a našli jsme asi tak 20kg hub a moji synové a jejich členové milují houbovou čalamádu tak jsem udělala ze dvou dávek.D nes jdu hlídat vnoučátka,ale zítra mám naplanované opět se švagrovou vyrazit do lesa nasbírat nějaké ty houby,ale hlavně se zrelaxovat a nadýchat čerstvého vzduchu no uvidím co na to budou říkat moje kolena dnes mě dávají zabrat tak snad mě nepokazí zítřejší výlet a trochu se umoudří a bolest nebude tak intenzivní.Mějte se všichni moc a moc krásně.
Bami,tak recept na Houbový pekáček máš-je to strašně dobrý,akorát já slaninu nesmažím na másle,ale jen samou-pustí štávu,protože se to pak zalívá šlehačkou a ta je mastná dost a taky tam dávám cibuli a česnek.Jinak přeji dobrou chut.
Děkuji- uznevimco- za napsání receptu,místo mě.Mám též ten stejnej.
Právě jsem vystavil sluníčku, které se na chvíli objevilo, plató se skoro již suchými lupínky hub,nasbíraných v sobotu na Starých Hamrech – pro méně znalé, Beskydy, Petr Bezruč a Maryčka Magdonova. Ta má na zdejším hřbitově pomníček, jestli se nemýlím, tak z roku 1933, byť je pouze výplodem fantazie slezského barda.
No konečně, má-li pomník Babička paní Němcové, Josef Švejk Jaroslava Haška a Jára Cimrman, tak proč ne Maryčka.
Dnes by se těžko vrhla do Ostravice, tu pohltila právě ve Starých Hamrech údolní nádrž Šance – teď nad ní opravují most, což nám, houbařům, poněkud komplikuje život.
Nicméně, rostou houby, porostou ještě nějaký ten den a když se moc nenajde, aspoň se pěkně projdem v bývalých lesích markýze Géra.
Tady vidíte, kam se může zatoulat od hub k literatuře starý dědek…
Lesu zdar a houbařům zvlášť…Jarda
Bami, to je pastva pro oči:)Co jste z toho nakonec udělali?My moc nestíháme a když už, tak žádná sláva, jsme totiž Středočeský kraj a ten je prý na tom letos nejhůř a naše chabé úlovky jsou toho důkazem(nejslabší za posledních pár let).
U nás nic moc, v pondělí odpoledne jsme ve čtyřech lidech s normálně velkým košíkem popojeli autobusem na Slapy a za dvě hodiny sedm hub. Skoro ostuda 😀
Houbový pekáčekA je to tady, přátelé … už rostou a kromě krupicové kaše a pudingu je najde naše rodina úplně v každém jídle…tedy občas i v té kaši…mi tam vloni při vaření spadlo pár usušených plátků hříbků a vnuk to řeší ještě letos
Protože smaženice, maso na houbách a bramboračka už jsou „out“, posílám jeden naprosto úžasný recept, který jsem dostala od Pepy Tichého z Čáslavi, za což mu nepřestanu do smrti děkovat.
Budeme potřebovat asi dvacet pevných hub velkých tak 10 – 15cm, nejlépe hřibů nebo podhřibů. Nehodí se měkké babky a podobná žoužel.Abych množství dobře odhadla, vybírám si při čištění ty správné kousky, pečlivě je prohlédnu, aby se mi do té dobroty nedostal slimák nebo brouk ošklivák a hned si je podélně překrojím a odložím do pekáčku.Pak si připravím trochu másla nebo oleje, anglickou slaninu, grilovací koření, smetanu ke šlehání a zapnu troubu na 250°C.
Slaninku nakrájím na kostičky a opeču na másle přímo v pekáčku.
Pak do něj vrátím houby posypané grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší, a když houby předem opereme a nenecháme uschnout, lépe na nich kořeníčko drží.Pak houby pečlivě poliju smetanou ke šlehání a…
…vrazím to do rozpálené trouby… a na hodinu můžu jít hrát karty nebo se opalovat nebo míchat zeleninový salát…
Po cca hodině má pekáček na stěnách božskou hnědou připáleninku a houby jsou dobře propečené. Šlehačka zmizela a nechala po sobě sosík jménem – nebe v hubě…
Pekáček připravuji pouze lidem, kteří si to zaslouží s vařeným bramborem nebo chlebem a předem si odložím na stranu jednu porci pro sebe, protože když to neudělám, ani neochutnám (Citováno od uznevimco z 3.9.2014 13:13)
tak za prvné zní to přímo k sežrání určitě vyzkouším – mám povinnosti jít na houby neb jsou všechny v mazáku a sklenici…vůbec jsem netušila že tu ve městě máme tak šikovnýho chlapa 😀
za druhé díky za krásný komentář k němu, určitě si tam některé poznámky napíšu moc se mi líbí a budu to mít s tebou vždy spojené jak to nebe v hubě bude u mě na talíři…
My jsme byli předposlední prázdninový týden na chalupě u tety…a hřiby rostly…našla jsem každý den…byla to pro mě super ranní procházka po lese…já ráda hřiby hledám, ale nemám ráda následné zpracovávání…nejradši mám sušené…
(Citováno od Marysek z 1.9.2014 10:33)
sušíš na sluníčku nebo v sušičce??
(Citováno od bamiska z 3.9.2014 07:57)
Na sluníčku 🙂 teď jsem je nechala právě u tety…ta už má vymakaný systém 🙂
Houbový pekáček
A je to tady, přátelé … už rostou a kromě krupicové kaše a pudingu je najde naše rodina úplně v každém jídle…tedy občas i v té kaši…mi tam vloni při vaření spadlo pár usušených plátků hříbků a vnuk to řeší ještě letos
Protože smaženice, maso na houbách a bramboračka už jsou „out“, posílám jeden naprosto úžasný recept, který jsem dostala od Pepy Tichého z Čáslavi, za což mu nepřestanu do smrti děkovat.
Budeme potřebovat asi dvacet pevných hub velkých tak 10 – 15cm, nejlépe hřibů nebo podhřibů. Nehodí se měkké babky a podobná žoužel.
Abych množství dobře odhadla, vybírám si při čištění ty správné kousky, pečlivě je prohlédnu, aby se mi do té dobroty nedostal slimák nebo brouk ošklivák a hned si je podélně překrojím a odložím do pekáčku.Pak si připravím trochu másla nebo oleje, anglickou slaninu, grilovací koření, smetanu ke šlehání a zapnu troubu na 250°C.
Slaninku nakrájím na kostičky a opeču na másle přímo v pekáčku.
Pak do něj vrátím houby posypané grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší, a když houby předem opereme a nenecháme uschnout, lépe na nich kořeníčko drží.
Pak houby pečlivě poliju smetanou ke šlehání a…
…vrazím to do rozpálené trouby… a na hodinu můžu jít hrát karty nebo se opalovat nebo míchat zeleninový salát…
Po cca hodině má pekáček na stěnách božskou hnědou připáleninku a houby jsou dobře propečené. Šlehačka zmizela a nechala po sobě sosík jménem – nebe v hubě…
Pekáček připravuji pouze lidem, kteří si to zaslouží s vařeným bramborem nebo chlebem a předem si odložím na stranu jednu porci pro sebe, protože když to neudělám, ani neochutnám
jé bedly – to zrovna říkal manžel že je tak dlouho nenašel a že by si je dal…my v lese potkali pána jen tak se míjíme a říkám manžalovi, letos ještě nemáme praváčka viď – a pán nás poslal na místo, sám jich měl plný košík ….my v tom místě byli prvně na doporučení, a říkal že v lese co je 3km vedle nerostou, tak třeba to i do těch jiných míst přijde…
osobně bych chtěla ještě vyrazit..zrovna včera byla k večeři omáčka s houbama, no kluci si jí cedí 😀
(Citováno od bamiska z 3.9.2014 07:56)
Bami, ty bedly jsem našla asi po 10ti letech. Klobouky měly přes celý talíř 🙂
Jinak omáčku dcera taky cedí 😀