Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
zavařování - začátečník
Ahoj, ráda bych poprosila o radu. Nikdy jsem nezavařovala. Chtěla bych si zavařit zeleninu do sladkokyselého nálevu. V receptu je kromě cukru také cukerín. Je nutné ho dávat? Má nějakou zvláštní funkci při zavařování a kde ho případně seženu?
Skleničky se mají sterilovat při 80stupních 20 minut. Nemám zavařovací hrnec. Můžu použít obyčený hrnec, když na dno dám utěrku. Také těch 80stupňů těžko odhadnu, nevadí když to zavařím při vyšší teplotě? Díky moc za rady.
Cukerín nepoužívám, zavařuji s cukrem. Cukerín používají především diabetici.
Zavařování v obyč. hrnci nevím, nevím, ještě jsem nezkoušela. Já zavařuji v troubě. Do pekáče dám vodu a utěrku, nastavím si teplotu, nechám předehřát a vložím sklenice.
Díky moc, zkusím to bez cukerínu, snad to dobře dopadne.
Já taky nejsem moc velká zavařovačka, spíš věčný začátečník.
Na okurky mám recepty jen s cukrem, jen s cukerínem (umělým sladidlem – když už, tak kupuji v drogerii – u nás v Tetě) a v kombinaci obou.
Asi bych se taky držela spíš varianty jen s cukrem. Já to občas dělám se sladidlem – kvůli diabetikovi v rodině.
A s tím zavařováním v hrnci – my jsme doma nikdy spešl zavařovací hrnec neměli, mamka zavařovala ve velkém.
Ale později (a já to tak taky dělám) vždy jen pár sklenic v menším hrnci s tou utěrkou na dně. Já se teď snažím teplotu kontrolovat teploměrem, ale když jsem ho neměla, tak mi mamka radila, že mám dát hrnec nejdřív na velký plamen, ale než začne vařit, stáhnout plamen (dát na menší hořák) a vodu nechat jen tak mírně probublávat.
Místo utěrky na dno lze dát staré dřevěné kolíčky, na dovolené jsme sbírali dřevěné klacíky.
Zavařovat lze i ve vysokém plechu/pekáči s vodou v troubě. Ale to si taky vždycky hledám na netu.
U okurek je pomůcka změna jejich barvy – když už jsou skoro celé jiné barvy, lze prý je vytáhnout, ony dojdou.
Jessenko, moc neporadím, zavařujeme totiž v zavařovacím hrnci, takže jinou zkušenost nemám.
Jen k tomu cukerínu – u nás se tak říká umělému sladidlu, což bych tam já teda rozhodně nedávala. Já dávám jen obyč cukr.