Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Broskvový sirup
Moc bych potřebovala poradit recept na broskvový sírup. Na netu jsem nic nenašla. Neděláte někdo?
Ještě mám pár broskví a chtěla bych vyzkoušet něco nového. 🙂
Tak jsem zkusila taky broskvový sirup. Asi jsem to dělala na způsob pejska a kočičky – zkombinovala jsem různé info z různých webů 😉Nakonec z toho vyšel poměr – kilo broskví, rozmixované, do toho 400 ml vody a 20 g kyseliny citronové.
Druhý den (cca po 24 hodinách) jsem to zcedila, přepasírovala přes sítko a pak nechala překapat přes plínku. Přidala jsem cca 400 g cukru, malinko zahřála, aby se to dobře rozpustilo, ale nezničily se vitamínky.
No a jsou z toho dvě sedmičky výborného sirupu. Asi nevyzkouším, jestli vydrží skladování – tak dlouho nám nevydrží 😉(Citováno od Pavlinkav z 11.8.2014 17:10)Pavlinkav a udělal se ti nahoře v láhvi takový “špunt“?
Jakoby z toho co se úplně nepřecedilo a usadilo se to nahoře?
U bezového sirupu to nijak nevadilo, ale nevím jak u broskvového.
(Citováno od nuninka z 11.8.2014 19:36)
Jo, malinko tam to “husté“ bylo, ale já to vždycky protřepu, než sirup nalévám, nijak mi to tam nevadí, myslím si (laicky), že je to prostě dužina, která nezůstala v plínce, ale protekla.
Tak jsem zkusila taky broskvový sirup. Asi jsem to dělala na způsob pejska a kočičky – zkombinovala jsem různé info z různých webů 😉Nakonec z toho vyšel poměr – kilo broskví, rozmixované, do toho 400 ml vody a 20 g kyseliny citronové.
Druhý den (cca po 24 hodinách) jsem to zcedila, přepasírovala přes sítko a pak nechala překapat přes plínku. Přidala jsem cca 400 g cukru, malinko zahřála, aby se to dobře rozpustilo, ale nezničily se vitamínky.
No a jsou z toho dvě sedmičky výborného sirupu. Asi nevyzkouším, jestli vydrží skladování – tak dlouho nám nevydrží 😉(Citováno od Pavlinkav z 11.8.2014 17:10)
Pavlinkav a udělal se ti nahoře v láhvi takový “špunt“?
Jakoby z toho co se úplně nepřecedilo a usadilo se to nahoře?
U bezového sirupu to nijak nevadilo, ale nevím jak u broskvového.
Tak jsem zkusila taky broskvový sirup. Asi jsem to dělala na způsob pejska a kočičky – zkombinovala jsem různé info z různých webů 😉
Nakonec z toho vyšel poměr – kilo broskví, rozmixované, do toho 400 ml vody a 20 g kyseliny citronové.
Druhý den (cca po 24 hodinách) jsem to zcedila, přepasírovala přes sítko a pak nechala překapat přes plínku. Přidala jsem cca 400 g cukru, malinko zahřála, aby se to dobře rozpustilo, ale nezničily se vitamínky.
No a jsou z toho dvě sedmičky výborného sirupu. Asi nevyzkouším, jestli vydrží skladování – tak dlouho nám nevydrží 😉
Nuninko a co zkusit klasiku za studena z měkkého ovoce.Nikdy jsem to z broskvý nezkoušela, ale pokud bych dělala tak ten za studena, abych uchovala co nejvíce vitamínů a chuti. Myslím, že znáš, ale pro jistotu.
5kg ovoce, 2l vody, 5g kyseliy citronové.
Broskve bych vypeckovala, ponorným mixérem rozmixovala s vodou a zamíchala kyselinu. Nechala 24 hodin v chladnu. Poté večer dávám překapat přes plátno. Do rána to překape. 1,5kg cukru nebo dle chuti. Zahřát nevařit, jen aby se cukr rozpustil, posbírat pěnu, dát do sklenic. Vodu i cukr si uprav dle chuti, jsi přece tak, která tady vždy radí a ví si se vším rady. Prostě šikulka.Takto dělám malinový, jahodový, ostružinový, borůvkový, jostový, nebo mix. Doma již kupované sirupy vůbec nemáme. Ve sklepě vydrží až do další sezony. Teda většinou mi zbývá tak půl litru z každého a již vyhlížím, co roste první, neb bychom neměli co pít.
(Citováno od danasi z 30.7.2014 22:13)Danasi, díky, vyzkouším, jenom nevím čím rozmixuji, protože mám mixér ko.
(Citováno od nuninka z 1.8.2014 17:57)Neříkej, že si nevíš rady. Broskve jsou vesměs měkké, tak jen rozmačkej, třeba mačkadlem na brambory.
(Citováno od danasi z 3.8.2014 11:03)Jo, to jsem udělala, jenomže to není tak hladké, jako s mixerem. 🙂
(Citováno od nuninka z 5.8.2014 10:37)
To nevadí, hlavně, že to pustilo šťávu a přes plátno, či plenku ti překape dobrota. Pak dej vědět, jak chutná a zda ses dětem zavděčila s něčím novým.
Nuninko a co zkusit klasiku za studena z měkkého ovoce.Nikdy jsem to z broskvý nezkoušela, ale pokud bych dělala tak ten za studena, abych uchovala co nejvíce vitamínů a chuti. Myslím, že znáš, ale pro jistotu.
5kg ovoce, 2l vody, 5g kyseliy citronové.
Broskve bych vypeckovala, ponorným mixérem rozmixovala s vodou a zamíchala kyselinu. Nechala 24 hodin v chladnu. Poté večer dávám překapat přes plátno. Do rána to překape. 1,5kg cukru nebo dle chuti. Zahřát nevařit, jen aby se cukr rozpustil, posbírat pěnu, dát do sklenic. Vodu i cukr si uprav dle chuti, jsi přece tak, která tady vždy radí a ví si se vším rady. Prostě šikulka.Takto dělám malinový, jahodový, ostružinový, borůvkový, jostový, nebo mix. Doma již kupované sirupy vůbec nemáme. Ve sklepě vydrží až do další sezony. Teda většinou mi zbývá tak půl litru z každého a již vyhlížím, co roste první, neb bychom neměli co pít.
(Citováno od danasi z 30.7.2014 22:13)Danasi, díky, vyzkouším, jenom nevím čím rozmixuji, protože mám mixér ko.
(Citováno od nuninka z 1.8.2014 17:57)Neříkej, že si nevíš rady. Broskve jsou vesměs měkké, tak jen rozmačkej, třeba mačkadlem na brambory.
(Citováno od danasi z 3.8.2014 11:03)
Jo, to jsem udělala, jenomže to není tak hladké, jako s mixerem. 🙂
Nuninko a co zkusit klasiku za studena z měkkého ovoce.Nikdy jsem to z broskvý nezkoušela, ale pokud bych dělala tak ten za studena, abych uchovala co nejvíce vitamínů a chuti. Myslím, že znáš, ale pro jistotu.
5kg ovoce, 2l vody, 5g kyseliy citronové.
Broskve bych vypeckovala, ponorným mixérem rozmixovala s vodou a zamíchala kyselinu. Nechala 24 hodin v chladnu. Poté večer dávám překapat přes plátno. Do rána to překape. 1,5kg cukru nebo dle chuti. Zahřát nevařit, jen aby se cukr rozpustil, posbírat pěnu, dát do sklenic. Vodu i cukr si uprav dle chuti, jsi přece tak, která tady vždy radí a ví si se vším rady. Prostě šikulka.Takto dělám malinový, jahodový, ostružinový, borůvkový, jostový, nebo mix. Doma již kupované sirupy vůbec nemáme. Ve sklepě vydrží až do další sezony. Teda většinou mi zbývá tak půl litru z každého a již vyhlížím, co roste první, neb bychom neměli co pít.
(Citováno od danasi z 30.7.2014 22:13)Danasi, díky, vyzkouším, jenom nevím čím rozmixuji, protože mám mixér ko.
(Citováno od nuninka z 1.8.2014 17:57)
Neříkej, že si nevíš rady. Broskve jsou vesměs měkké, tak jen rozmačkej, třeba mačkadlem na brambory.
Recept doporučuji, dělám stejně malinový 🙂
Nuninko a co zkusit klasiku za studena z měkkého ovoce.Nikdy jsem to z broskvý nezkoušela, ale pokud bych dělala tak ten za studena, abych uchovala co nejvíce vitamínů a chuti. Myslím, že znáš, ale pro jistotu.
5kg ovoce, 2l vody, 5g kyseliy citronové.
Broskve bych vypeckovala, ponorným mixérem rozmixovala s vodou a zamíchala kyselinu. Nechala 24 hodin v chladnu. Poté večer dávám překapat přes plátno. Do rána to překape. 1,5kg cukru nebo dle chuti. Zahřát nevařit, jen aby se cukr rozpustil, posbírat pěnu, dát do sklenic. Vodu i cukr si uprav dle chuti, jsi přece tak, která tady vždy radí a ví si se vším rady. Prostě šikulka.Takto dělám malinový, jahodový, ostružinový, borůvkový, jostový, nebo mix. Doma již kupované sirupy vůbec nemáme. Ve sklepě vydrží až do další sezony. Teda většinou mi zbývá tak půl litru z každého a již vyhlížím, co roste první, neb bychom neměli co pít.
(Citováno od danasi z 30.7.2014 22:13)
Danasi, díky, vyzkouším, jenom nevím čím rozmixuji, protože mám mixér ko.
Nuninko a co zkusit klasiku za studena z měkkého ovoce.
Nikdy jsem to z broskvý nezkoušela, ale pokud bych dělala tak ten za studena, abych uchovala co nejvíce vitamínů a chuti. Myslím, že znáš, ale pro jistotu.
5kg ovoce, 2l vody, 5g kyseliy citronové.
Broskve bych vypeckovala, ponorným mixérem rozmixovala s vodou a zamíchala kyselinu. Nechala 24 hodin v chladnu. Poté večer dávám překapat přes plátno. Do rána to překape. 1,5kg cukru nebo dle chuti. Zahřát nevařit, jen aby se cukr rozpustil, posbírat pěnu, dát do sklenic. Vodu i cukr si uprav dle chuti, jsi přece tak, která tady vždy radí a ví si se vším rady. Prostě šikulka.
Takto dělám malinový, jahodový, ostružinový, borůvkový, jostový, nebo mix. Doma již kupované sirupy vůbec nemáme. Ve sklepě vydrží až do další sezony. Teda většinou mi zbývá tak půl litru z každého a již vyhlížím, co roste první, neb bychom neměli co pít.