Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Tajné tipy kuchařinek
Aneb Všechno, co jste chtěli vědět o vaření, a neměli jste se koho zeptat 🙂
Zakládám tuto diskuzi pro všechny, které uvítají nějaké ty tipy, které ale v žádné kuchařce nenajdete. Tipy nebo osvědčené postupy, ověřené generacemi, jako třeba “Přidej do bílku špetku soli, lépe se pak ušlehá“. Prostě taková moderní Magdalena Dobromila Rettigová. Takže, kdo znáte nějaké takové moudro a chcete se o něj podělit, pište sem.
Bezva! Takové rady ráda přivítám, jdu to pročíst! 🙂
promiň Ježečku, pěkně jsem Tě zkomolila 😉
Hežečku, mě taky přijde, že je to jedno, zvláště když už se to nedělá ručně i třenou bábovku jsem posledně jenom smíchala a nechala robota ať maká a byla dobrá jako vždycky….
na nepečené a krémy používám jenom máslo, Hera mi v tom nechutná. Naopak v pečeném používám jen Heru, prostě jsem tak zvyklá, navíc si myslí, že tam, kde chuť dělá něco jiného (opřechy, kokos, tvaroh, perníkové koření) to ani moc poznat nejde .. chci vyzkoušet na vánoce půl dávky lineckého z másla, jestli to bude poznat ….
a taky přidám jednu radu z dTestu, nedávno testovali tuky na pečení (vyhrála Stella a hned za ní obě Hery), ze 100% vyhrálo cosi z Penny (něco na p)
a psali, pokud máte recepty po babičkách tak byste si měli přepočítat obsah másla, protože dnešní máslo obsahuje jen 82% … kolik obsahovalo tehdy neuváděli, ale mamka říkala že obsahovalo přes 90%… to platí i u Hery, která obsahuje jen 72% tuku
Já přemýšlím, ale většinu receptů mám tak, že zapracovávám tuhé máslo (tuk). Jednu buchtu, co dělám, je vodouch a tam se to rozvaří všechno a pak smíchá, takže je to jedno 🙂 *
Já jsem četla, že máslo (nebo obecně tuk) se dává do těsta jako poslední, protože tekuté ingredience se lépe vsáknou do mouky před tím, než přidáme tuk.
Používáte na krémy a pečení vyloženě máslo nebo nahrazujete třeba Herou? Poznáte to v chuti v upečeném produktu? *
Kukačko, u nás se dává tuk jako první a nerozpouští se, zapracuje se rovnoměrně do mouky a pak se teprve přidávají kvásek a vejce (vejce na koláče i buchty na plech dávám celé ne jen žloutky – moc velký rozdíl jsem nepozorovala a pak co s bílky, že? 😉 )
že by všechny suroviny na pečení měly být pokojové teploty mi radili mnohokrát, ale abych pravdu řekla, nedodržuji to a nijak to nevadí, ale možná je to tím, že nic nedělám ručně ale všechno za mne dělají električtí pomocníci s mnohonásobně vyšší účinností než je v mých svalech na rukou 😉 i jsem zkoušela, jestli základ na piškot z teplých vajec je lepší než z vajec z ledničky no a rozdíl jsem vážně neviděla…
jinak moje prababička pekla jen ze sádla, protože sádla bylo dost, kdežto máslo bylo drahé a bylo ho málo (byli chudí a máslo z jedné krávy měli jen na chleba nebo na prodej), tento zvyk převzala i moje babička i když časem přešla na Heru
Bezva, díky, o to mi šlo.
Co se týká další vychytávky, tak to pro většinu asi bude známá vesta, ale vím, když jsem dělala svoje první kynuté těsto, tak mi moc dobře nenakynulo. Dnes už vím proč – dala jsem tam úplně horké máslo, hned jak jsem ho sundala z plotny. Takže rada: nedávat ani horké ani studené věci do těsta, prostě všechno takové vlažné. Další tip od mojí mamky – máslo se do kynutého těsta dává až naposled, proč, to nevím. Moje babička prý místo másla dávala sádlo, a bylo to prý skvělé.
Třeba to někomu pomůže…
Btw, kuličky k rajské jsem už taky zkoušela, ale nějak se to neujalo…
když jsem četla Bamisky reakci, tak jsem si vzpomněla, že mi nedávno prošly podobné rady rukama, odkaz jsem si uložila pro strýčka příhodu .. takže přidávám rady pro čistou domácnost
http://www.moje-pravdy.cz/zdravi/rady-a-recepty/domacnost/933-rady-pro-istou-domacnost
Ještě jsem si vzpomněla, že každou rybu před pečením polívám citronem – chutná pak líp.