Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
řepkový nebo slunečnicový olej
Jaký olej používáte v kuchyni raději? Je lepší slunečnicový nebo řepkový? Kámošce řepkový nevoní, ale já v něm nic necítím a navíc je prý zdravější….
Nikdy jsem to moc neřešila, ale teď nevím.:o)
a jak to máte s olejem v potravinách? Řešíte, jaký olej daná potravina obsahuje anebo je to fuk? Já bych třeba docela ocenila, kdyby se začal používat třeba ten řepkový, který má vyváženější poměr 3 a 6 omega mast.kys., než nějaký palmový hnus. Proč si třeba “nezamlsat“, ale se zdravějším tukem?;o)
Na smažení kupuju řepkový, do salátů olej téměř nepoužívám, takže slunečnicový nekupuji vůbec. Do guláše dávám sádlo a zeleninku do polévky lehce osmahnu na opravdovém – jak se u nás doma říká – másle. Olivový olej používám sporadicky, taky nám moc nevoní.
do studených jídel nepoužívám žádný – nechutná mi to
do teplých jídel většinou slunečnicový – je víc neutrální než řepkový
olivový nesnáším, cítím ho na 5 kilometrů 😉
semelka
Jo a do friťáku jedině slunečnicový olej.
Používám slunečnicový. Řepkový mi smrdí,měla jsem ho jen jednou koupený a od té doby neee. Hlavně tedy rozlišuji použití tuků – na hovězí a vepřové používám sádlo, na kuřecí slunečnicový olej. Do studené kuchyně či do pesta jedině olivový olej.
Tak já v první řadě nikdy nekupuju oleje balené v plastu, protože jsou rafinované, kupuju jen ty ve skle. Max. používám olivový extra virgin, a to jak do studené kuchyně, tak na smažení, pečení…Slunečnicový mi v salátech nechutná, takže do studené ho nepoužívám a do teplé ho nedávám, aby se nezahříval.
Já to různě střídám a hlavně koukám na to,aby nebyl vyrobený z geneticky modifikovaných surovin, což ten řepkový dost často je.
Já nejvíce používám slunečnicový. Koupila jsem si i řepkový nebo sezamový. Ale ze všeho nejvíce používáme olivový olej.
Já používám do salátů olivový olej lisovaný za studena, většinou si vozíme z Řecka přímo od známého majitele olivových sadů. Na běžné b´vaření používám slunečnicový, řepkový mi chutná míň.
A který je zdravější? Já mám pocit, že chvíli ten a chvíli zas ten druhý, podle toho, co zrovna vědci vykoumají. 😀
Já to řeším poměrně často, na jídlo a studenou kuchyni používám výhradně slunečnicový. Řepkový pouze pro fritování nebo smažení a olivový vůbec, poznám ho v každém jídle a vůbec mi nechutná.