Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Děti a uzeniny, dáváte jim je?
Všude se můžeme dočíst, jak jsou uzeniny škodlivé, pak zase, že je děti jíst mají. Pak si má člověk vybrat. 🙂
Přiznávám, že jsme masová rodina. Prostě, maso je maso. 🙂
Poslední dobou zjišťuji, že přes týden už uzeniny moc nejíme. Salám málokdy, maso také moc ne, párečky vyjímečně. Spíše to nechávám na víkend, kdy už je doma i muž.
A co mě mrzí, že letos, už grilovačka asi nebude.
Jste taky masoví?
Diskuze týdne 39/2013
Lussy, to je hodně smutný čtení….
Víš, já jsem si zrovna dneska tak nějak do morku kostí uvědomila, jak s námi ty obchodní řetězce (a rovněž i výrobci) zacházejí…. že je jim to vlastně všechno jedno… že oni to neřeší… nic neřeší….
Holt musíme my sami… nikdo jiný to za nás neudělá…
Je smutné to pomyšlení, že se nedá na nic a na nikoho spolehnout (ať už v obchodech nebo ve výrobnách)….
Lussy,tak to je drsné.:-(
Jé, holky, dneska jsem udělala scénu v Kauflandu, normální hysterka, já byla tak vytočená….
Šla jsem koupit k pultu se sýry kozí sýr pro Máru, kupuju goudu, abych mu to mohla nastrouhat třeba na špagety nebo udělat pomazánku. 10 dkg stojí 47,90, kupuju ho pravidelně, tak vím, jak má vypadat. Měli tam přesně půlku toho kola a ten řez byl úplně zelený, plesnivý, vypadalo to jak niva a ne jako gouda. Tak říkám prodavačce, že bych chtěla 10 dkg kozí goudy, ale ne téhle, ta že je plesnivá.
Prodavačka se mě snažila přesvědčit, že to je takový druh sýra! Řekla jsem jí, že ho kupuju každý týden a že takhle teda vypadat nemá. Tak pokrčila ramenama, dala ho za sebe a šla hledat jiný. pak se omluvila, že jiný nemají, tak jsem šla dál.
Po 5 minutách mi něco říkalo, ať se tam vrátím. A co nevidím. Sýr zpátky ve vitríně, tak o 3 cm seříznutý. Byla tam jiná prodavačka a já na ní, že jsem tam byla před pár minutama a tenhle sýr, že byl úplně plesnivý, kolegyně že ho dala stranou a že si snad dělají srandu, že ho vrátili.
Ona mi začla tvrdit, že to je jiný, na to jsem jí řekla, že jiný nemají, že jsem jiný už chtěla. já byla tak nasraná, že jsem začala fakt ječet na celý Kaufland jestli ten sýr OKAMŽITÉ přede mnou nezlikviduje, že volám hygienu a udělám jim takovou reklamu, že se budou divit. Tak ho přede mnou vyhodila, ani slovo neřekla.
Když jsem zaplatila, šla jsem to ještě říct na informace, tam se mi paní omluvila, že to bylo jistě nedopatření (ha ha ha), sepsali jsme to spolu a že se to vyšetří a už se to nestane.
je mi jasný, že ty prodavačky to mají nařízený shora, a těžko vyhodí min. 2 kg sýra za tisícovku,ale představa, že to odkrojili přede mnou a já pak přijdu a v dobrý víře mu kousek koupím mě naprosto vytočil.
Masoví přímo nejsme, ale cca 1xza 14dní koupíme párečky a dětskou šunku tak 2x týdně (libovou větší % masa)…jinak občas i vysočinu či něco jiného, zřídka tlačenku i jitrnici (přímo od výrobce, ale to ovšem dětem vůbec nedáváme) 🙂
Radko, Lussy, díky za odkazy.
Jsem z toho pěkně “otrávená“…. zjistila jsem totiž detailně, co si to ti moji chlapi vlastně kupujou (já to nekupuju, v podstatě to nejím). To se z toho pos…
Žila jsem v domnění, že šunka, kde je 90% masa je kvalitní a že tam ty “nechutnosti“ v ní obsažené nejsou…
Jediné, co mě trochu potěšilo, byl ten druhý odkaz od Radky… košenila… tak to jsem zjistila, že doma nemáme… tak aspoň něco…
Nicméně – stejně to vnímám negativně a jsem z toho rozladěná…
No nic. Musím to z lednice postupně vymést a najít něco jiného, vhodnějšího a pokusit se omezit to na minimum.
sama neudila, ale udil známej:-) žádný rychlosoli, nic. jen česnek:-)
radko, gratuluju 🙂
Buď sis ho sama vyudila anebo ho máš z nějakého malého řeznictví, že?
lussy – tak takové uzené mám v lednici:-)
padmé – já koukám na http://www.emulgatory.cz
můžeš si najít jednotlivý výrobek a kouknout jaká éčka obsahuje a hned si přečíst který éčko co způsobuje. nebo naopak kouknout na nějaký éčko a objeví se kde všude ho najdeš. např. košenila, nevhodná pro děti, a dole máš kde všude je.
A ještě domácí úkol – zkuste najít uzené, v kterém je jen maso a není tam sója a kukuřice, o bramborovém škrobu nemluvě.
Padmé,
nedoporučím nic konkrétního, já se dívám na to,aby tam bylo co nejvíc masa a žádná kukuřice. Sice jí nemůže Mára, ale už z toho mám taky alergii, i když psychickou, proč proboha jíst ve všem kukuřici? Ono tam není napsáno kukuřice, ale v lepším případě modifikované škroby, v horším případě E 1422.
Např. na http://www.krahulci.cz je u každé uzeniny info o výrobku a dá kliknout na sekci info pro odběratele a tam se člověk dozví věcí, např. šunka od kosti má toto složení:
Vepřové maso 74%, pitná voda, jedlá sůl, konzervant E 250, nástřiková směs (stabilizátor E 451, modifikovaný škrob E 1422, zahušťovadlo E 407, dextróza,
opracovaný uvedeného na antioxidant E 301), zahuštující směs ( modifikovaný škrob E 1420), škrob, živočišná bílkovina, směs koření (koření, rostlinné oleje, extrakty kvasinek).
Když to převedu do češtiny, tak si člověk koupí kilovou šunku, v které je 0,75 kg masa a 25 dkg vody, soli, kukuřičného škrobu, zahušťovadla, který v ní hezky nabobtnal a obarvil jí dorůžova, prostředku, který váže vodu a zároveň odvápňuje naše kosti.
Mě “fascinuje“ že E 250, silně rakovinotvorný svinstvo, je v každé druhé dětské šunce. To už jim můžu rovnou k sváče zapálit cigáro a nalít sklenku piva.
A ještě si dovolím off topic – z čeho myslíte, že se dělá Solamyl, tradiční bramborový škrob? Z čeho myslíte, že se dělá pudink? Ano, kukuřice je správně! A malinový a jahodový pudink se barví košenilou, taky úžasně zdravé éčko, silně rakovinotvorné a způsobující dětskou hyperaktivitu…