Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Děti a uzeniny, dáváte jim je?
Všude se můžeme dočíst, jak jsou uzeniny škodlivé, pak zase, že je děti jíst mají. Pak si má člověk vybrat. 🙂
Přiznávám, že jsme masová rodina. Prostě, maso je maso. 🙂
Poslední dobou zjišťuji, že přes týden už uzeniny moc nejíme. Salám málokdy, maso také moc ne, párečky vyjímečně. Spíše to nechávám na víkend, kdy už je doma i muž.
A co mě mrzí, že letos, už grilovačka asi nebude.
Jste taky masoví?
Diskuze týdne 39/2013
Lussy, ještě se vracím, ale já tvou reakci četla až teď.
Nemylsím to zle, je mi jasné, že pokud máš problém, tak prostě musíš hlídat a hledat. Proto jsem psala, že obdivuju vás, které musíte. Já nemusím nic hlídat, na složení koukám, ale když pak slyším výsledky testů, tak si říkám, že to vlastně nemá smysl. Pokud je dovolené, že můžou lhát ve složení a neuvádět některé složky, tak pak to pro mě opravdu ztrácí význam. Tím samozřejmě neříkám, že se na to může každý vykašlat. Ale je pravda, že ty už máš vyzkoušené, co Márovi dělá a nedělá dobře a toho se držíš.
Mě je z toho smutno, ale bohužel, je to tak. V naší rodině říkám, že je lépe nevědět a držet se racionální stravy. Tedy žádné přehánění s rohlíky, jogurty, šunkou a uzeninami…. Nic nedávám 2x po sobě na večeři 🙂
A s tím sýrem. U vás dávají nějaký obal na krájené sýry? U nás to teda vždycky zabalí do té folie a přelepí cenovkou. Pokud to ten sýr má, tak je tam ta origo lepka na výkrojku. A tohle jsem myslela, že nekupuju. Že jen originál balené. Prostě to mě nějak neoslovilo. Na druhou stranu maso vakuované jsem snad nikdy nekoupila 😀
No, je to na pytel… CO si budem povídat 🙁
Opatruj se a držím palce s výživou *
Opravdu vybírám,co dětem dám…dnes ty uzeniny nestojí za nic,nedá se to jíst a děti to jsou naše poklady.Tak je přeci nebudu ničit
nebo se zajímáš a pak si nemůžeš koupit nic :-(-to je můj případ co se týče uzenin:)
Ježečku,
já bych chtěla věřit, ale zároveň se musím kvůli Márovi i zajímat :-(.
Amylon taky kupuju, mám to už samozřejmě vychytaný, ale třeba s pudinkem mě dostali, ještě před rokem byla většina pudinků z brambor a teď z kukuřice. Takže já čtu při každém nákupu pokaždé všechny etikety, abych mu v dobré víře, že tohle je přece už prověřené nedala něco na co bude mít reakci.
A k tomu sýru. Klidně se mohla stát situace,že ten můj okrájený sýr nevystavili, ale nakrájeli ho na kousky, zabalili, ty bys přišla, prohlédla hezky ze všech stran a koupila. To že centimetr vedle byl ten sýr totálně zelený bys nepoznala. Možná doma podle chuti.
Já když ten sýr kupuju, tak tam mají nakrojené kolo a u něj několik zabalených kousků. Nechám si vždycky ukrojit čerstvý kousek, v domnění, že vím, že to je čerstvé a ono prdlajs.
Já bych mohla tady ve vsi kupovat domácí kozí sýr, ale Márovi nechutná, je hodně cítit tou kozinou, je takový spíž tvarohový. Tenhle je opravdu dobrý, má zvláštní chuť, ale rozhodně není cítit kozou. Taky za ty prachy…
Manželova teta jezdí pravidelně za dcerou do Holandska a jednou přivezla balené plátky, ještě říkala, jak je to tam levné, že to vyšlo asi na euro a bylo toho 15 dkg.
Samozřejmě tam bylo všechno holandsky, tak jsem radši sedla ke googlu a všechny názvy přeložila, aby to bylo fakt z kozího mléka. Tak bylo ,akorát byl zahuštěný lysozymem – vaječnou bílkovinou. Snědla jsem ho sama a byl fakt dobrý.
Někdy mě to studování fakt zmáhá, ale vždycky si vzpomenu na Virenku, jak její kluci nemůžou ovoce a zeleninu a jeden má šílenou alergii na ořechy, to je ještě horší, my bysme po kukuřici neumřeli.
tvrdý sýr kupujeme agricol – česká kvalita a nám chutná.
Když se nad tím zamyslím, tak opravdu buď věříš a nesmíš se zajímat, nebo se zajímáš a pak si nemůžeš koupit nic 🙁 *
Lussy, já nemyslela třeba zrovna maso a uzeniny – to vakuové nekupuju. Ikdyž ve výseči ti taky vybalují vaukované. Ale třeba tvrdý sýr – je v průsvitném obalu, tak si ho můžu zkontrolovat, ten se nsad už do ničeho namočit nedá, nebo ano??
Ale sama, podle toho, co píšeš, tak vidíš, že absolutně se nemůžeš vyhnout ničemu. Když už najdeš poctivého prodejce, tak nemůžeš zaručit balírnu nebo mrazírnu 🙁
Já si mnohdy říkám, že je lépe nevědět. Alespoň já nevím,jak se vyhnout šmejdům.
Byl tu zmíněn Solamyl – tradiční bramborový škrob z kukuřice 😀 Já šla kouknout na to, co mám doma, tak ve složení je psané pouze bramborový škrob. Mám značku Amylon. *
Lussy, to jsou teda věci, naprosto tě chápu, bohužel je mi jasný, že to dopadne jak tady někdo píše-jede se dál. Možná by se něco dělo, kdyby si stěžovalo víc lidí a rovnou u vedoucí, ale taky si nejsem jistá. Matně si totiž vybavuji, že v tv běželo, že jakási paní vedoucí nutila podřízené přelepovat na obalech data spotřeby, kdo se vzbouřil toho to stálo místo. Takhle to funguje a je to otřes:(( Asi budu muset zpracovat manžela-sekaná, párky, klobásy, ten to do sebe hází jedna radost:(My teda máme v naší obci možnost brát obědy z mš, které dávám občas Michalce a klučík se tam stravuje, takže pevně doufám, že tady nevařej žádné srágory. Naštěstí máme babičku, která kromě velké zahrady chová králíky, kačeny, kuřata, takže víme co jíme.Asi bude muset rozšířit chov:)
Ježečku,
tak já vakuové nekupuju vůbec. Lucinka chodí na aerobik s holčičkou, jejíž maminka pracovala v balírně uzenin. Když mi popisovala, co se vakuově balí, přiznávám, že od té doby jsem nekoupila vůbec nic.
Přivezou z obchodů prošlé uzeniny, namáčejí je v různých srágorách, pak v růžovém láku aby vypadaly hezky a zabalí. Říkala, že 2 měsíce prošlá šiška salámu (měkkého) bylo úplně normální.
Taky mám kamarádku, co byla párkrát ve výrobně paštik a párků, tak ta by to nepozřela vůbec, já že jsem to neviděla, jen od ní slyšela, tak to občas sním.
Další kamarádka pracuje v mrazírnách, několik let prošlé filé se znovu zabaluje, dokonce si na to normálně najímají brigádníky.
Je to prostě hnus celkově a člověk se nemůže divit, když i mladý lidi umírají na rakovinu, TOHLE všechno se musí prostě někde projevit.
Já ani nevím, jestli se mi ozvou, i kdyby jo, stejně napíšou, že prodavačce nedali odměny, omlouvají se a jede se dál…
To je jako s těma přesnídávkama. Možná si pamatujete, jak jsem tu psala, že jsem koupila přesnídávky, které byly všechny červené (jahodové) a přitom na etiketě bylo, že jsou jablečné, meruňkové nebo broskvové. Taky přijel jejich obchodní zástupce, dal mi 20 nebo 30 přesnídávek jako omluvu a řekl, že se to stává, že jsme přeci jen lidi, ani se nesnažil to okecávat, že se jim to stalo poprvé…
Lussy, je hnus! Já bych asi neřvala po té prodavačce, ale když bych viděla, že to tam vrátili, tak bych šla rovnou na vedení Kaufu – pobočky.
A nejhorší je, v tomhle nemůžeš věřit, že už to tak neudělali a nekoupila sis to samé před měsícem 🙁 Samozřejmě bych chtěla věřit a říct ti, že “neee“, ale….
Já tohle nemůžu rozchodit. Snad i proto, teď si to uvědomuju, tak si podvědomě vybírám balené potraviny. Kde vidím stav i datum spotřeby, což ve výseči ti můžou ukázat cokoliv 🙁
Ale je opravdu děsivé, že i tkahle lidé musí přemýšlet u nakupování (tak, jak přemýšlím já – že to mohlo být plesnivé a odkrojené, prošlé, omyté, bůh ví, jak dlouho venku…). Dají ti nějakou zprávu z prošetření?
Já asi tohle zažít, tak snad rovnou volám čoiku a nai na to vedení bych nešla. *
My masoví nejsme vůbec, takže ne, uzeniny nejíme. Smutný je, když chce nějakej dobrák malý dát ochutnat, že volí zrovna párek nebo něco podobně děsivýho.
Lussy, to je drsnej případ. Máš můj obdiv, že jsi to řešila tak důkladně.
Já chodím do velkých obchoďáků nakupovat jen zásobní věci. Ovoce, zeleninu, sýry chodím nakupovat většinou k místním větnamcům a tam vidím, že zeleninu probírají, vyndávají, co se kazí a občas se stane, že se najde nějaká hnijící cibule. Řeším to tak, že jim ji podám, oni poděkují a vyhodí. Staví se k tomu dobře.