Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařujete?
- Zavařujete nebo si myslíte, že je to zbytečná investice a čas, který tím strávíte?
– Co všechno zavařujete a máte nějaký suprový recept?
– Experimentujete a zkoušíte i různé kombinace?
– Jak zavařujete? (klasika, trouba, myčka)
matidlo jak píše nuninka udělej marmeládu a nebo dětem přesnídávku….
2 1/2 kg broskví
1 1/4 litru vody
1/4 cukru
2vanilky …………. rozvařit
1 1/2 prášku pudinkového rozmíchat v kapce vody a zamíchat do rozvařených broskví……povařit, pak tyčovým mixérem jen rozmixovat, nebo čím to doma děláš…dát do skleniček a sterilovat v hrnci….
U nás se zavařuje akorát okurky a paprika. Nic jiného nekupujeme a vlastně ani nejíme 🙂 Kompoty vůbec. Jediné, co dělám, tak si zavařím pár sklinek nastrouhaných jablek do štrůdlu. A to jsem udělala as 2x a letos to dělat nebudu, mám ještě 2 flašky z loňska. Ale nějaké ovoce mám ze zahrádky, takže u nás jedou marmelády – rybíz červený i černý, ze dvou kil jahod a teď z kila meruněk 🙂 To pak děti s tatínkem mají na snídaňky 😀 *
Matildo, tak udělaj marmeládu.
tak holky, ze zavařování zatím není nic…
Broskve oproti loňsku nejdou absolutně oddělit do jádra, a už jsou tak měkké, že se přitom úplně rozmáčknou v ruce. Jsem naštvaná a zklamaná, loni to šlo krásně, tak nevím, jestli za to může tohle počasí… Podle loňského léta dozrávaly letos o 3 týdny dříve, možná je to tím…
Mám doma dvě obrovské mísy plné úžasných šťavnatých broskví sladkých jak med. Dětem už ale lezou i ušima, prý – zase broskveeee… 🙂
Tak jsem si nasadila broskvovou dietu, jím jen broskve, stejně v tomhle vedru nemám na nic chuť, až na to, že už jen při tom psaní toho slova se mi začíná kroutit něco v břiše… :-))
Linka v kuchyni je plná nachystaných vyvařených sklenic a víček, tak jsem načla dýni, co mám ještě z loňska, nakrájím ji na kompot a zavařím aspoň tu…
To jsem dopadla, co?
Matildo, to jsi musela mít teda radost. Práce, okurky….
Jinak já taky zavařuji v troubě, ale mám to na méně než bamiska. dospod dávám mokrou utěrku.
Bami moc díky za upřesnění – a za pozvání v první větě 🙂
Neboj, myslím, že i ty rozvařené bych uplatnila – aspoň třeba do kompotové buchty…
A jak říkáš s tou studenou utěrkou přes víčka – já se takhle loni napálila, protože – teď tuším, že je to v receptu na MMB – tam bylo psáno, po vyjmutí schlaďte sklenice ve studené vodě… já vyňala zavařené sklenice z hrnce a přendávala je do dřezu se studenou vodou a ony dělaly jedna za druhou “lup, lup“, jak praskalo to horké sklo… 🙂 Tak jsem sbírala okurky mezi ostrým sklem, samozřejmě jsem se řízla… holky, to nikdy nedělejte – neschlazujte ty zavařeniny takhle!!! :-)))
Já to dělávám taky jako moje máma, vyndám a okamžitě převracím na utěrce dnem vzhůru a nechávám zchladnout do druhého dne. S kompotama nemám problém, ale loňské zavařené lečo mi všechno zkvasilo, takže letělo do záchoda a co bylo ještě dobré, to jsem všechno radši otevřela, převařila a dala do kelímků zamrazit :-))
nikdy jsem nezavařovala,u nás se kompoty moc nejí a marmelády sníme tak 4-5 za rok.Navíc nemáme zahrádku,takže kupovat ovoce na zavaření se mi v tom množství co se u nás sní ani nevyplatí.Jediné co jsem dělala je pampeliškový med
matildo jestli se ti rozvaří a ty mi je přivezeš vyklepnout na hlavu ráda ti udělám kafe a poznám osobně…
třeba ještě někdo nakoukne a upřesní
já to tam dávám a zapnu…když se to začne vařit, ta voda v plechu né ve sklenících(ani nevím jestli se to děje ve stejnou dobu) tak počítám tu dobu 15 minut…..po té době 15 minut za “varu“ vyndávám….dám na suchou utěrku, druhou namáčím do studené vody a házím přes víčka…proč se neptej dělala to moje mamka tak to tak dělám taky 😀 oni asi rychlejc vylupou víčka 😀
já tak zavářela okurky….broskve jsem loni dostala od tchýnky ale bohužel dala méně cukru a nikdo to nejí…
zikminko tohle já ráda rozdávám, udělalo by mi to radost kdyby to nějak šlo….
Bami, jsi zlato, ale děkuju, to nejde…. proto jsem to přece nepsala! jen to koukejte zbaštit 😉 však já se dočkám…,se aspon těším, že letos “nakradu“ jablka a sdělám je… 🙂
Bami, ještě si to upřesním, takže jsi nestopovala dobu až poté, co to vevnitř ve sklenicích začalo bublat? Prostě dám sklenice na plech dle návodu, zapnu troubu na 250 a odměřím 15 minut? Nebo to dáváš do předehřáté trouby? A pak to hned vytáhneš nebo je necháváš ve vypnuté troubě ještě dojít?
Promiň ten zmatek, těch rad je na netu tolik a mě napadá tolik otázek… přeci jen, nechtěla bych o tolik broskví přijít a na druhou stranu, rozvařené na džem nám taky moc chutnat nebudou…