Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
bezový sirup
Jsem naštvaná. Chtěla jsem udělat domácí sirup, teprve podruhé v životě (tj. zkušeností minimum). Poprvé se podařil. V receptu bylo, že se to má nechat stát ve vodě s citronem přes noc. Teď na to koukám a celý povrch je pokrytý plísní!!! 🙁
Jdu se proto s vámi poradit – jak děláte bezový sirup? A už se vám to taky stalo, že by vám to přes noc zplesnivělo?
A poslední dotaz, jestli se vám to taky stalo. Při prvním sirupu v receptu bylo, že není třeba konzervovat, že stačí citron/kyselina citronová a cukr, a případně na vrch dát kapku alkoholu. Jenže když jsem skleničku otevřela a nechala ji stát (v ledničce), na dně se objevili jakési cucky. A nepodařilo se mi zjistit, jestli je to normální, nebo je to špatně a znamená to, že se sirup kazí…
Budu ráda za nějaký fungující recept i za vysvětlení a rady, jak to udělat, aby se povedlo. Díky.
Mari,tak přihoď receptík, prosím…
Med jsem ještě nezkoušela dělat. Nějak se toho bojím nebo nevím, co. Tak přidej i podrobnost z tvého primu 🙂 *
Já našla recept na med z bezu, takže na ten se chystám já 🙂
Mám na něj totiž strašný elán po tom, co se mi echtovně povedl poprvé med z pampelišek 😀
Díky všem za reakce.
K otázce, zda to opravdu byla plíseň – ano, byla. Nechtěla jsem vyhazovat takové množství, takže jsem to pečlivě zkoumala, a plíseň to rozhodně byla. Nemluvě o tom, že to strašně smrdělo. 🙁
Jak to tak pročítám, tak je vlastně fuk, jak se to dělá, neb někdo to zalívá cukrovou vodou, jiný obyčejnou, další zase převařenou. Jen to nikomu neplesniví, to jen my musíme mít něco extra. 🙂
Každopádně my letos zůstaneme bez sirupu. 🙁 Na další trhání a vaření už není čas, a po tom prvním fiasku ani chuť. Třeba to příští rok bude lepší.
Pavlínko, díky za tip, podívám se po tom přípravku v obchodě. Ještě budou další věci k zavírání do sklínek, tak třeba se to bude hodit…
Kekunko tak co šla jsi do toho znovu….??
Mě se teda za těch x let, co dělám sirup taky ještě nikdy nezkazil. Ale z loňska mám zkušenost, že marmelády mi zplesnivěly – ikdyž nezplesnivěly, byl to jen sražený cukr, to jsem zjistila až pak, ale začala jsem uvažovat o tom konzervačním přípravku. Proto se ptám 🙂 *
Včera jsem slívala do lahví. Mám recept, kde je psané “louhovat za oknem 10 dní“, to znamená plíseň zaručena. Tak dávám do lahví hned už třetí den a dobré. 🙂
Spíš trochu zůstane, já to pak trošku odlívám. Já tím, že to dělám zastudena, nechci to zahřívat, tak by se mi to stejně nerozpustilo, to jsem jednou zkoušela.
Ale fakt se mi to nezkazilo ani bez toho.
Pavlinko, to fakt jenom nasypes nahoru? Ja to včera zkoumala, tak je psané, že se to má v horkém rozpustit. Zůstane to tam nebo se to rozpustí? *
Dělám sirup přesně tak, jak píše bami, nechávám ho v kuchyni na lince, do chladu to nedávám a nikdy se mi nic podobného nestalo. Dělám tento zastudena už několik let. Právě včera jsem “stáčela“ letošní dávku, holky se po něm můžou utlouct.
Pomůcku na konzervování používám pravidelně, naleju sirup do flašky, nahoru nasypu trošku tohoto a zatahnu víčko.
Skladuju ve sklepě, momentálně tam mám ještě jednu flašku z loňska. Ještě nikdy se mi nestalo, že by nevydržel. Jednak působí ta kys. citronová, jednak asi i ta Pomůcka na konzervování. Dřív se používal “petol“, ale to už jsem nikde neviděla.
Teď jsem byla v obchodě a jak už mají ty regály zase uzpůsobené k létu a zavařování, tak mě tam trefil do oka přípravek od Dr. Oetkera Pomůcka ke konzervování. Píšou, že to zabraňuje plesnivění, je to na ovoce i zeleninu a až 5 litrů šťávy. Znáte to? Máte s tím zkušenosti?
Tak co, Kekunko, zkusíš znova??? Držím palce! *