Provozujeme:     České-soutěže.cz     KrálovstvíLátek.cz     Termofor.cz 
Přišli jste jen na čumendu? ...i vy můžete být součástí všeho, co tu vidíte... stačí se zaregistrovat.

Diskutárna

Diskutárna » Rodinná (i jiná) témata » Výživa, vaření, recepty » bezový sirup



bezový sirup
kekunkakekunka
13.6.2013 v 11:22:35

Jsem naštvaná. Chtěla jsem udělat domácí sirup, teprve podruhé v životě (tj. zkušeností minimum). Poprvé se podařil. V receptu bylo, že se to má nechat stát ve vodě s citronem přes noc. Teď na to koukám a celý povrch je pokrytý plísní!!! :(

Jdu se proto s vámi poradit – jak děláte bezový sirup? A už se vám to taky stalo, že by vám to přes noc zplesnivělo?

A poslední dotaz, jestli se vám to taky stalo. Při prvním sirupu v receptu bylo, že není třeba konzervovat, že stačí citron/kyselina citronová a cukr, a případně na vrch dát kapku alkoholu. Jenže když jsem skleničku otevřela a nechala ji stát (v ledničce), na dně se objevili jakési cucky. A nepodařilo se mi zjistit, jestli je to normální, nebo je to špatně a znamená to, že se sirup kazí…

Budu ráda za nějaký fungující recept i za vysvětlení a rady, jak to udělat, aby se povedlo. Díky.

Stránky: [1] 2
JežečekJežeček
17.6.2013 v 0:07:02

Mari,tak přihoď receptík, prosím…
Med jsem ještě nezkoušela dělat. Nějak se toho bojím nebo nevím, co. Tak přidej i podrobnost z tvého primu :-) *

marika81
16.6.2013 v 22:36:49

Já našla recept na med z bezu, takže na ten se chystám já :-)
Mám na něj totiž strašný elán po tom, co se mi echtovně povedl poprvé med z pampelišek :D

kekunkakekunka
16.6.2013 v 20:51:54

Díky všem za reakce.

K otázce, zda to opravdu byla plíseň – ano, byla. Nechtěla jsem vyhazovat takové množství, takže jsem to pečlivě zkoumala, a plíseň to rozhodně byla. Nemluvě o tom, že to strašně smrdělo. :(

Jak to tak pročítám, tak je vlastně fuk, jak se to dělá, neb někdo to zalívá cukrovou vodou, jiný obyčejnou, další zase převařenou. Jen to nikomu neplesniví, to jen my musíme mít něco extra. :)

Každopádně my letos zůstaneme bez sirupu. :( Na další trhání a vaření už není čas, a po tom prvním fiasku ani chuť. Třeba to příští rok bude lepší.

Pavlínko, díky za tip, podívám se po tom přípravku v obchodě. Ještě budou další věci k zavírání do sklínek, tak třeba se to bude hodit…

bamiskabamiska
15.6.2013 v 13:05:41

Kekunko tak co šla jsi do toho znovu….??

JežečekJežeček
14.6.2013 v 13:44:13

Mě se teda za těch x let, co dělám sirup taky ještě nikdy nezkazil. Ale z loňska mám zkušenost, že marmelády mi zplesnivěly – ikdyž nezplesnivěly, byl to jen sražený cukr, to jsem zjistila až pak, ale začala jsem uvažovat o tom konzervačním přípravku. Proto se ptám :-) *

danka-k237danka-k237
14.6.2013 v 13:38:51

Včera jsem slívala do lahví. Mám recept, kde je psané “louhovat za oknem 10 dní“, to znamená plíseň zaručena. Tak dávám do lahví hned už třetí den a dobré. :-)

Pavlinkav
14.6.2013 v 8:26:37

Spíš trochu zůstane, já to pak trošku odlívám. Já tím, že to dělám zastudena, nechci to zahřívat, tak by se mi to stejně nerozpustilo, to jsem jednou zkoušela.

Ale fakt se mi to nezkazilo ani bez toho.

…objevovat doteď nepoznané…

JežečekJežeček
14.6.2013 v 8:21:39

Pavlinko, to fakt jenom nasypes nahoru? Ja to včera zkoumala, tak je psané, že se to má v horkém rozpustit. Zůstane to tam nebo se to rozpustí? *

Pavlinkav
13.6.2013 v 22:45:19

Dělám sirup přesně tak, jak píše bami, nechávám ho v kuchyni na lince, do chladu to nedávám a nikdy se mi nic podobného nestalo. Dělám tento zastudena už několik let. Právě včera jsem “stáčela“ letošní dávku, holky se po něm můžou utlouct.

Pomůcku na konzervování používám pravidelně, naleju sirup do flašky, nahoru nasypu trošku tohoto a zatahnu víčko.

Skladuju ve sklepě, momentálně tam mám ještě jednu flašku z loňska. Ještě nikdy se mi nestalo, že by nevydržel. Jednak působí ta kys. citronová, jednak asi i ta Pomůcka na konzervování. Dřív se používal “petol“, ale to už jsem nikde neviděla.

…objevovat doteď nepoznané…

JežečekJežeček
13.6.2013 v 21:52:16

Teď jsem byla v obchodě a jak už mají ty regály zase uzpůsobené k létu a zavařování, tak mě tam trefil do oka přípravek od Dr. Oetkera Pomůcka ke konzervování. Píšou, že to zabraňuje plesnivění, je to na ovoce i zeleninu a až 5 litrů šťávy. Znáte to? Máte s tím zkušenosti?
Tak co, Kekunko, zkusíš znova??? Držím palce! *

Stránky: [1] 2



Co nového na VD?

  • Védéčkoviny - přehled VD událostí uplynulého týdne.
  • Nové diskuze za posledních 7 dní
  • VD S.O.S. aneb Pomóóóc, já se tu nevyznám
  • KLUBko - uživatelský účet



    Zaregistrovat se
    Zapomněl/a jsem heslo

    Přečtěte si nové komentáře

    Nepřehlédněte

    Náš tip

  • Těhotenství týden po týdnu a vše o těhotenství na webu Rodicka.cz.
  • Školní batohy pro prvňáčky i studenty. Výběr aktovek, tašek a školních potřeb, odborné poradenství.

  • děti, komunikace, výchova dětí, výchova dítěte, výchova, rodiče, dětství, rodičovství

    © 2004 - 2016 VašeDěti.cz - Mgr.Petra Vymětalová. | ISSN 1801-2892 | Právní ujednání | | Redakce | Užitečné odkazy TOPlist