Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
SOS - falešný marcipán
Prosím, potřebuji poradit. Na víkend musím udělat dortu, která by měla být potažena marcipánem. Poctivý pravý není k sehnání, chtěla jsem proto udělat falešný, ale nevím jak. Máte někdo recept, který funguje?
Na internetu jsem receptů našla víc, ale je to pokaždé k vzteku. 🙁 Buď to chutná jako marcipán, ale nedá se tím potahovat (láme se to), nebo je to nechutně sladká, nepoživatelná hmota, kterou každý z dortu sloupne a vyhodí. Čím potáhnout dort, aby to bylo chuťově dobré (žádný rostlinný tuk a podobně), aby se to snadno barvilo a nanášelo a dobře se s tím modelovalo? Už jsem vyzkoušela několik receptů a vždy to byla katastrofa. 🙁 Máte nějaký osvědčený recept? Za vaše rady a tipy, co a jak (co dělat, když se to lepí, když je to tvrdé, …), předem velké díky.
Jani moc hezky! 😀
Neslo mi uz na mysl ,jak se rekne kukur.moucka cesky; Solamyl 😀 😀
kamaradka tam dava hodne ty sus.smetany..
Musim rict,ze marcipan.ci uz hotova potahova hmota ,je nej..
Ale sladky je vse..a u nas to nejede 😀
dobrou noc..
Kekunko-hlavne at se podari a je radost! 😀
Jak to tak čtu, tak dělám podobnou jako Megii a pokud nechcete tak sladkou, tak se místo cukru použije solamyl, nebo smetana v prášku. Já dávám cukr a sušené mlíko asi půl na půl a zas tak sladký to není, ať jsem udělala sebevětší dort, tak nikdy nezbyl ani kousek, akorát tedy poprvý nebyla dobrá právě ta obarvovaná hmota, pak už jsem si dávala pozor.
jeden obří magnemait
a grošák
Ahoj kekunko..promin,jestli se opakuji,necetla jsem holky 🙂
Ja ,kdyz uz tedy potahuju(deti to nemaji radi) tak delam tuhle “anglickou“ 😀
Je z Marsmallow bonbonu(ruzovo-bile penove),v Cr myslim je ma Jojo,Haribo…
Jsem s ni spokojena,supr se s ni pracuje(ale s kazdou potah.hmotou je to fudka a musi se to umet 🙂 ) a vydrzi dlouho v lednici..jen se pred tim na 4-5h.vytahne..
Sladke jsou vsechny hmoty 😀 🙁
Kup:180g. “Marsmallow“(asi 2balicky Jojo)+ ca600g pr.cukru,1malou lzicku kys.citronove
0,5cm ztuzen.tuku,potravin.barvivo..pripadne madlovou prichut..a 2polev.lzice stid.vody..
do mikrovlnky supnu ty bonbony,2pol.lzice stud.vody,kys.citron.v prasku,ztuz.tuk;a barvivo..
zapnu na maxim.vykon asi na 2min.-ale po chvilkach hlidam a promichavam..az do
rozpusteni!.pridam potom ca 200g.cukru..zbytek cukru supnu na linku(val)
a poradne ten cukr vpracuju..poradne 🙂
namocim si klidne ruce,pokud to jde hure..
Vystaci na dort..i na ozdoby!! 😀
ahojky Meggii
teď mne napadlo .. narazila jsi na ten recept něco jako odpalované těsto? ten jediný jsem nezkoušela ale mám pocit že by nemusel být tak sladký
sladké jsou všechny … většinou je minimálně z poloviny cukr s něčím…
nejlíp se mi pracovalo s hmotou podobného složení jako měla bamiska ve svém článku http://www.vasedeti.cz/tipy-a-rady/tvorime-pro-deti/tvorenicko-dort-auto/
akorát jsem ve výsledku upravila poěr cukru a mléka zhruba na 1:1 sladký to bylo stejně příšerně a nikdo to nejed
Jezecku, máš pravdu, tahle je dobrá. Bombonova není špatná ,ale je hodne sladka.
Kekulko, pravý marcipan je jenom jeden a všechno ostatní jsou jenom náhražky. Bohužel s tím pravým se těžko pracuje a moc se nehodí na ozdoby, figurky ,atd. …..
Podívej se v pořádně u vaření ,vim,že jsem tam už nějaký recept psala. Nebo bamiska psala v článku u auticka taky recept.
Já jsem vždy dělala pouze náhražku a aby to nebylo tak sladké ,tak se při rozvalovani používá silamil. Také se přidává mandlova trest.
E
Tak já mám asi největší zkušenost s potahovací hmotou z bonbonů podle Moniky Brýdové.
http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/134-potahovaci-hmota-bonbony-
Ještě doporučuji dát pozor při barvení, většina potravinářských barev je totiž na bázi sole a výsledná hmota je potom slaná. Nejlepší je pracovat s barevnými bonbony, nebo trochu barviva nasypat do vody a než se sůl rozpustí, tak to přidat ke hmotě.
Kekunko, zkus tohle. Dostala jsem recept, protože jsem taky bojovala s mnoha recepty a nikdy to nebylo ono. S tímto jsem spokojená.
12,5 plnotučného mléka
30dkg cukr moučka
10 dkg másla
1 bílek
2 kapky mandlové tresti
( pokud je těsto špatné konzistence dolaď vodou nebo cukrem)
A nebo ještě prodávají v obchodě od Dr. Oetkera marcipán ke tvarování. Je toho 200 g a stojí asi 70 Kč. Je měkký a přitom drží tvar (zkoušela jsem ho v obalu v obchodě), tak by se s ním taky mohlo dobře pracovat. A Oetker má celkem kvalitní výrobky, tak by mohl i dobře chutnat. U nás ho mají v Kaufu, v Hrušce, Albertu i Bille.
Hodně štěstí, ať se dort podaří a neztrácej nervy 😉 *
Prosím, potřebuji poradit. Na víkend musím udělat dortu, která by měla být potažena marcipánem. Poctivý pravý není k sehnání, chtěla jsem proto udělat falešný, ale nevím jak. Máte někdo recept, který funguje?
Na internetu jsem receptů našla víc, ale je to pokaždé k vzteku. 🙁 Buď to chutná jako marcipán, ale nedá se tím potahovat (láme se to), nebo je to nechutně sladká, nepoživatelná hmota, kterou každý z dortu sloupne a vyhodí. Čím potáhnout dort, aby to bylo chuťově dobré (žádný rostlinný tuk a podobně), aby se to snadno barvilo a nanášelo a dobře se s tím modelovalo? Už jsem vyzkoušela několik receptů a vždy to byla katastrofa. 🙁 Máte nějaký osvědčený recept? Za vaše rady a tipy, co a jak (co dělat, když se to lepí, když je to tvrdé, …), předem velké díky.