Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Umíte vařit?
Holky, tak jsem dnes tak závistivě koukala na Prostřeno jak tam paní vařila králíka (toho teda nejím), zelí a chlupáče, lívance… Umíte takováto jídla? Já se přiznám, že vařím opravdu jen takové to jednoduché jídlo – omáčky umím jen srbské žebírko, milánskou (teda počeštěnou) a “svíčkovou“ – z halali – jinak ji nedochutím. Knedlíky vařím jen bramborové a vždycky je mám takové “ovařené“… Tak mě to ani nebaví neb mám pak pocit, že jsem totální lempl… Kšanda
Diskuze týdne 10/2013
Tak podle mých strávníků myslím že i ano 🙂 Svíčkovou dělám podobně jako Lien, někdy jen s plátky kuřecího masa. Dlouho jsem se toho bála, pak jednou udělala a zjistila jsem, že to vlastně není složité. Mě spíš někdy vařit nebaví, protože mi dochází inspirace… Třeba rybu jsem dlouho neuměla udělat, snažila jsem se na ni dát vždycky moc koření, teďka jsme dostali candáta, dala jsem na něj jen česnekovou sůl, a pokladla plátky citronu, bylo to moc dobré a dokonce malá, která moc ryby nemusí, tak zbaštila velký kus. Knedlíky jsem vařila jen jednou, ne teda bramborové, ale normální, byly moc dobré…
Lien, má ten “pařáček“ nějakou zvláštní funkci nebo to můžu hodit do “parního hrnce“ ? Vím, že se ptám jak blbec, ale nevím, jestli třeba s pařáčkem není víc páry…, aby se mi ty knedlíky “provařily“ za stejnou dobu. To mám problémy v jednatřiceti, co? 🙂 Ale víte proč to řeším až teď? Do teď jsme měli na takovéto větší vaření babičky (no, manželova mamka se s náma “nebaví“ už dva roky), ale moje mamina nás čas od času zvala, ale frekvence se stále snižujou, tak už manžel začíná remcat, že ta brokolice a maso v páře a asi 5 dalších jídel nemůže ani vidět a že chce něco mastného, klasického… No, prostě babičkovského. Kšanda
A svíčková není těžká, já jí peču v troubě (maso ani svíčková být nemusí, klidně králík nebo nějaké plátky) dělám ze syrové zeleniny – mrkev, celer, petržel, od oka, aby jí bylo hodně, to celé na másle orestuju , přihodím na kolčeka cibuli, špek, nové koření, celý pepř, bobkáč, zastříkám citronem, sůl, trošku cukru a dám péct, podlévám vodou, když je maso měkké, vyndám ho, ze zeleniny vyndám koření, přidám trošku hořčice, všechno dohromady rozmixuju ponorným mixerem a dochutím. Většinou ani nemusím, ta zelenina tomá dá chuti dost, ale jak kdo má rád, může se přikyseli, přisladit. Je fakt jednoduchá.
Kšando vařím, na knedlíky hlavně ty bramborové bych ti poradila vařit v páře, ale dělám tak všechny, právě nejsou oslizlé, žádná práce, nádobí skoro čisté :-).
Je to jednoduché, dáš pod pařák vodu, knedlíky do pečícího papíru (aby se nepřilepily k sobě a abys je měla za co vytáhnout), dáš je do hrnce a od té doby co začně vařit voda 20 bramborové můžeš i 25 minut. NEODKLÁPĚT celou dobu varu. Pak je vyndáš a vypadají stejně jako před vařením, nic se nerozpadá. Bramborové můžeš nechat v tom papíře i zachládnout (kynuté se musí propíchat, aby vyšla pára), kdyby byly hodně rozpádávající se, po vychladnutí už nejsou.
Holky, tak jsem dnes tak závistivě koukala na Prostřeno jak tam paní vařila králíka (toho teda nejím), zelí a chlupáče, lívance… Umíte takováto jídla? Já se přiznám, že vařím opravdu jen takové to jednoduché jídlo – omáčky umím jen srbské žebírko, milánskou (teda počeštěnou) a “svíčkovou“ – z halali – jinak ji nedochutím. Knedlíky vařím jen bramborové a vždycky je mám takové “ovařené“… Tak mě to ani nebaví neb mám pak pocit, že jsem totální lempl… Kšanda
Diskuze týdne 10/2013