Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Umíte vařit?
Holky, tak jsem dnes tak závistivě koukala na Prostřeno jak tam paní vařila králíka (toho teda nejím), zelí a chlupáče, lívance… Umíte takováto jídla? Já se přiznám, že vařím opravdu jen takové to jednoduché jídlo – omáčky umím jen srbské žebírko, milánskou (teda počeštěnou) a “svíčkovou“ – z halali – jinak ji nedochutím. Knedlíky vařím jen bramborové a vždycky je mám takové “ovařené“… Tak mě to ani nebaví neb mám pak pocit, že jsem totální lempl… Kšanda
Diskuze týdne 10/2013
Umím vařený brambory a cizrnu 🙂 Nechat přejít varem, ztlumit a nakonec vypnout a nechat ležet v chladnoucí vodě. Nasaje to koření z vody a je to příjemně změklý. Jenže přesně takhle pak dokážu rozvařit rýži a těstoviny 😀
aha, brambory jsem asi přehlédla, podle mě takhle dělám porkovku a ta mi tedy chutná 🙂
Ahojky,
tak mě vaření vždycky bavilo :). Dobrovolně jsem se o ně doma drala, když mi bylo asi devět let. Mám o 6 let starší sestru, a když byli naši v sobotu v práci, tak vařila ona a na mne zbylo uvařit brambory nebo rýži..Tak jsem jednou vybuchla, že “takhle se teda vařit nikdy nenaučím“ a sestra, která to dělala jen z musu, to velice ráda přehrála na mne všechno. Takže v patnácti jsem uměla i omáčky, masa a kynuté knedlíky..
Když jsem se vdala, tak jsem se některá jídla musela musela učit nanovo – navíc manžel vyžaduje i to, co se u nás doma nikdy nevařilo.
Teď, když vařím takřka denně, lovím inspiraci, kde se dá, abych nedělala pořád to stejné. A postupně učím vařit i dceru, která ovšem nadšení moc neprojevuje (vaří ráda těstoviny a miluje hňácat bramborové těsto).
PS: do Prostřena bych ale nikdy nešla a doufám, že ani nikoho nenapadne mě tam přihlásit!
U nás omáčky moc neděláme, manžel je atopik, takže minimalizujeme mlíko a podobné. Ale někdy to nemůžu vydržet a udělám, taky je mám ráda.
Jinak ale experimentujeme docela rádi, kombinuju koření a hledám novinky. Hodně to záleží na tom, jak stíhám a kolik času se mi chce trávit v kuchyni.
Vaření mě baví, ale zase nejsem typická hospodyňka, takže jsem ráda, že se s manželem vystřídáme.
A rádi máme vše, zeleninu, maso, luštěniny, zapečené, dušené, prostě od pečených brambor s česnekem po plněné kotletky. 🙂
Když např. jedeme někam do zahraničí, ráda si dávám neznámá jídla, nejsem z těch, komu na každém kroku chybí řízek a knedlo, vepřo. 🙂
🙂 ja jsem uz byla mlada pani,zrovna ve veku me nejstatsi dcery..ta vari..dokobce i u pritele hde k nemu a vari mu 😀 zrovinka je u neho..jinak ale ji varenu nebavi,jako me 😀 zato mala,tu to moc bavi a tak se snazim ji nechat pomahat;i za cenu neporadku;ale hlavni je,aby maminy ucily svoje holky aspon zaklady..moc hezka diskuze a pro mne i trosku usmevna;myslim,ze kazda zena..a zvlast v mem veku..uz varit umi 😀
Jinak my jsme i polevkovy;a to mi jde..varim ruzne polevky kazdy den..pouzivam bylinky,nepouzivam bujony..varivam i s jatrov.knedlic.,i s nokama,haluskama,s kapanim,delam i domaci nudle..protoze tu je moc nekoupim 🙂 Zrovna mam uvareny Zampionovy krem..vcera byla husta brokolicova..varim i kapustnici..cockovou s noky hustou zeleninovou..vsecky mozny.. 😀 Deti miluji omacky-rajskou,svickovou,koprovku,cesnekovou,krenovou,kure na paprice..hodne k nim delam domaci noky,knedliky..
Varim i ruzna ragu,gulase..Spanel.ptacky,rostenky..Dnes jsou kureci“ cina“ placicky..
Spagety s mlet.hovezim..Nebo osolim prsa,napatlu je tatarkou..obalim v mouce ci ve strouhance a usmazim..to jsem nasla na http://www.hellmans.cz.
Jsou tam fajn inspirace..(tatarka,ci jogurt..tvaroh..da masicku krehkost!)
Pecu skoro obden..lepsi nez keksi ci sladkosti to je a levnejsi 😀
Pecu i buchticky s kremem(mam je v planu zitra)ryz.nakyp,zemlovku,knedliky z kyn.testa,ci s bramboroveho..
Nebo okorenim kure(casto dve),pridam na kolecka i se slupkou brambory..podleju,maslicko,okolo cibulu,mini mrkvicku,kolecka citronu,poleju kure i cikcak medem..trosku cit.stavy..a pecu..nakonci zapnu gril 🙂
Kdyz pracuji,varim i vecer na druhy den..
Hodne delam i pomazanky..
Peceni me bavi hrozne mooc 😀
Myslím si, že vařit umím, ale taky mívám dny “blbec“, kdy zkazím, co se dá (přesolím polču, rozvařím knedlíky, špatně vyklopím bábovku ..). Vařit mě učila mamka a pak i život sám ;-)…od 18 jsem byla vdaná, takže jsem do toho tak nějak musela “hupnout“ po hlavě.
Nejraději vařím takovou klasiku – omáčky, plněné knedlíky, pečené kuře, apod., ale občas i zaexperimentuju. Obzvlášť v týdnu, když musím furt něco vymýšlet na druhý den k obědu. Děti sice jedí ve škole, ale my s mužem nemáme kde, takže vždycky něco vyrobím dětem jakože k večeři a my to máme druhý den k obědu a v práci si přihříváme.
Jinak, knedlíky vařím jako Lien – na pařáčku, ale jen kynuté, u bramborových jsem nezkoušela, ale myslím, že nejspíš taky zkusím 😉
Moje děti milujou špenátovou polívku, takže tu už mám navařenou poměrně dobře, svíčkovou dělám jednou do roka, takže si u ní tolik jistá nejsem, ale vynikající umí moje tchyně – dává do ní karamel a je vážně výborná. Moje mamka nás zase utáhne na polívce s játrovýma knedlema anebo s nočkama. Ty nikdy neudělám jako ona – buď jsou tvrdší anebo se mi v polívce rozvaří.
Občas mám chutě na to, učmuchtit něco jiného, tak brousím po netu a hledám, ale nakonec beztak skončím u toho, co jsou doma zvyklí ode mě jíst 😉
Inori – díky za tip. Hned tam juknu pro nějaký recept na víkend 🙂
Kdybyste se chtěly inspirovat, tak jsem si oblíbila tuhle stránku
https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu
Na můj vkus je tam málo omáček, ale to je to nejmenší a není problém je udělat. Je to všechno bez masa a je to zatím nejlepší veg kuchařka, na jakou jsem narazila. Paní vaří spíš z běžně dostupných surovin a něco si i pěstuje sama, takže je tam dost sezóznních receptů. Dělá jenom domácí pečivo, takže receptů na pečivo a moučníky je taky dost. Navíc to má všechno krásně nafocený (má clastní grafický studio), už jen při pohledu na ty fotky dostanete chuť na vaření 🙂
Jasně, pak je plná kuchyň mouky atd., ale baví nás to, tak co. 🙂
S vařením nemám problém, ale jsem líná péct půl plechu buchty, víc se toho u nás nesní, takže se k pečení odhodlávám čím dál míň. Prostě se mi fakt nechce. Když tu byli chlapi dělat střechu, pekla jsem skoro denně, jak jim chutnalo, tak mě to i bavilo. 🙂
Stejně knedlík, sníme max. jeden, takže mi přijde zbytečné věnovat tomu čas, to si ho radši koupím.
Ale bramborové vařím, ty máme rádi, obyč i plněné. A dělám je taky v páře.
Holky, mám fakt radost, že píšete a radíte:-). Jen k tomu halali – je to nakládaná kořenová zelenina, nakrájená na pidi kousíčky a ve sladkokyselém nálevu (srovnání s Moravankou mi přijde zavádějící) přímo na svíčkovou. Mně právě svíčková bez halali nechutná – ale je to opravdu podle chuti – moje mamka taky vaří svíčkovou z halali. Já to spíš řešila, když byl malý úplně malý, tak jsem mu dělala ze zeleniny, aby tam nebylo to koření… Teď si říkám, že jednou za čas už mu to neublíží. Dnes se chystám péct kotletu (manželovi jsem tam přidala kousek “libového“ bůčku), zelí a zkusím teda ty chlupaté knedlíky podle Lien (když už tu je ten recept):-). Ještě jsem zapomněla, že polívky milujeme a od té doby co mám “papiňák“ se dají i jíst:-). Kšanda