Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Domácí chleba na internetu
Tak tohle je pecka!!!
http://hobby.idnes.cz/zitny-kvasek-na-chleba-06o-/hobby-domov.aspx?c=A121228_133749_hobby-domov_bma
Asi budu muset konečně dokopat muže, aby mi zprovoznil ty moje kamínka a jdu do toho!
Taky pečete chleba?
Hledala jsem na internetu, jak dosáhnout perfektně upečeného chleba, a jakou troubu vybrat. Vítězí gorenje, mají speciální tvar trouby, který se podobá tradičním pecím na dřevo a díky tomu je chleba krásně křupavý a propečený 🙂 Mrkněte: http://www.gorenje.cz/spotrebice/domaci-spotrebice/varna-technika/vlastnosti/trouby
peču
Většinu si doma peču. Chleba,rohlíky,koláče. pekárna je velká výhoda na těsta. Ruce mi děkují 🙂
Ludlinko, to je tak fajn, že u vás doma pořád chutná tenhle “jakoby“ chléb… U nás trvala spokojenost s kvasnicovou náhražkou za chleba asi čtvrt roku… Pak najednou byl normální moc buchtový, bramborový moc vlhký, podmáslový moc sladký, bylinkové mu lezly krkem a navíc ho z kvasnic pálila žáha, což dokážu pochopit… Chleba najednou jedly jen děti a manžel si začal z cest vozit klasický kváskový žitný chléb. Takže pomalu to došlo do stadia, kdy se opět přesedlalo na kupovaný. Dost jsem experimentovala s kváskem a pokud byl kvásek dobrý, upečený chleba byl naprosto výborný. Jenže kvásek je alchymie, potřebuje neustálou péči, protože ve chvíli, kdy si manžel koupil chleba na cestách a já tím nemusela zadělávat na chléb, tak jsem třeba zapomněla věnovat se kvásku a ten okamžitě ztratil svou kvalitu. Zadělávala jsem pořád nový a nový kvásek, jenže to prostě není ono, kvásek musí mít prostě svůj věk, aby byl dokonalý…
Nápad se mi zdá skvělý, jenže u nás okolo se žádný kvásek nenachází, zkusím si vzpomenout, až budu v Krnově, zajít se zeptat do pekárny, uvidíme, jaká bude ochota tam 🙂
Pak vím, že s takovým kváskem a s postupem, jak je popsán, bych si už dokázala poradit líp…
Jé Ludlinko, a nepochlubil by se manžel se svým receptem? Z toho jak to popisuješ se mi dost sbíhají sliny 🙂
U nás peče chleba manžel, je vynikající, podotýkám, že nemáme pekárnu, těsto si míchá sám, přidává slunečnicový a dýňový semínka, do těsta přidával ocet, pivo a teď po několikáté dává podmáslí a je asi nejlepší.
Lepší chlebík jsem nejedla a když pěkně praskne kůrčička tak to miluju.
Zajímavé. Možná mě to znovu motivuje k výrobě tohoto chleba.
Kvásek jsem si kdysi vyrobila sama, měla jsem dobrou mouku z mlýna a povedl se na první pokus.
Problém byl ale s tím, že dost často někam jezdím a i když byl už dost starý, nepovedlo se mi ho po uložení v lednici oživit. Možná jsem něco udělala špatně. A když se mi tohle stalo asi třikrát, nějak mě to odradilo.
Prostě udržování bylo větším problémem než ta prvotní výroba. Opravdu škoda, že se u nás nedá za normální cenu koupit kvalitní kvásek.
Lepší chleba než domácí kváskový jsme nikdy neměli.
Už jsem to zaznamenala, ale jsem spokojená s tím chlebem, který peču. I když se nebráním novotám. Já si zkoušela udělat kvásek sama před pár lety a mně se nepovedl ani na několikátý pokus 🙁
Hanzlici, to je opravdu zajímavý článek, nestačím se divit!
Já peču občas, v dom.pekárně, ale do kvásku se pouštět nebudu.
Zajímavé.
K založení a “pěstování“ kvásku jsem se ještě neodhodlala, jen jsem do pečiva přidávala ten sušený z DM…
No, při pohledu do mapy tu v blízkém okolí nikoho nemám, ale může se to hodit.
😉
tak to je masakr…. to chci zkusit 🙂