Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kupujete kvalitní potraviny?
V dnešní době je těžké koupit něco opravdu kvalitního.Šunku, která je opravdu jako šunka a není přesolená a další potraviny které nejsou podřadné kvality.
Když chceme opravdu kvalitu, musíme si za ní také zaplatit a přesto toho moc na výběr není. V dnešní době, kdy obracíme každou korunu je to opravdu těžké.
Jak je to u vás?
- Kupujete hlavně potraviny v akci?
– Máte možnost zakoupení např. bio potravin?
– Raději si připlatíte za kvalitu nebo nakupujete podle toho co co stojí?
zuzina, já jsem o tom minule taky přemýšlela, super akce nějaké párky pro děti, tak jsem si říkala, že bych koupila, i když ne pro malou, ale pro sebe, ona zatím párek ochutnala jen u babičky:) ale zeptat se prodavačky, co v tom je, jsem si netroufla, přece jen tam normálně nakupovat chodím, tak by na mě asi příště čučela a na relativně malým městě by si o mě asi vykládaly prodavačky ještě dlouho… tak jsem si raději nekoupila nic 😀
Lussy moc díky,to je přesně to co hledám.Ty díky malému máš velký přehled a můj obdiv :-)Já jsem asi na to vyhledávání ,,líná“ a spíš až když koupím něco nového,tak pak hledám a pátrám..Takový pokus-omyl.
Ptaly jste se někdy v řeznictví na složení toho nebo onoho salámu třeba?Vidím akci,všichni kupují,ale složení nikde není…někdy mám tendence se p. prodavačky zeptat třeba u nějakého salámu v akci na složení.nemám ale často náladu nebo odvahu být kverulant…
Ahoj zuzi,
já se jídlo snažím kupovat podle toho, aby ta potravina obsahovala pokud možno, jen co má a nic navíc.
Takže např. plátkový sýr – když se podívám na složení, buď obsahuje mléko, mlékárenské kultury a sůl. Hned vedle leží sýr za stejné peníze, kolikrát i dražší a kromě výše uvedeného obsahuje E 160b, tím sýr dobarvují, aby byl žlutější. Je to docela sajrajt, nevhodný pro děti, tak proč takový sýr kupovat, když vedle leží chuťově stejný, o korunu levnější a bez éčka?
Čtu složení i u smetany – všimla jste si některá, že tak polovina šlehaček, zakysaných smetan atd. neobsahuje jen smetanu, ale další látky? Většinou škroby nebo zahušťovadla.
Nebudu za stejný peníze kupovat šlehačku, kde je přidaná kukuřice nebo nějaký éčku – úplně zbytečně, akorát aby výrobce ušetřil.
To samý kečupy a protlaky – jakmile tam je napsáno že obsahuje kukuřičný (modifikovaný) škrob, tak prostě nekupuju, chci výrobek z rajčat a ne kukuřici.
Když vyjímečně kupuju tavený sýr, tak se snažím koukat,aby tam bylo co nejmíň éček,ale míň jak 4 jsem ještě neviděla a aby neobsahoval rostlinné tuky. chci sýr, který aspoň letěl kolem mléka a ne kolem soji nebo kukuřice. Ale tave’náky jsou díky tavícím solím sajrajty všeobecně, těm je lepší se vyhnout.
A třeba hotový salát – to se prostě nedá sehnat nic kvalitního ani zdravého, pokud si ho člověk neudělá doma sám, tak není šance. Neříkám, že si občas nekoupím třeba ruské vejce, ale to musí člověk zavřít oči, pochutnat si a neřešit co jí.
Se zájmem čtu tuhle diskuzi a mám tentýž problém jako některé z vás.Ráda bych kupovala kvalitní potraviny,ale nejsem schopná v tom množství moc rozeznat,které to jsou.Třeba jogurty mám snad ,,vytipované“,ale co se týče ostatního…tak tápu.Manžela jsem snad až v poslední době přesvědčila,že kupovat párky s minimálním obsahem masa fakt není nutné,ale mám hokej třeba v sýrech.Všichni je máme rádi,pak se dočtu o tavících solích a jsem v háji,to samé se šťávou třeba a mohla bych pokračovat přes čaj/testy odhalily plíseň/.Šílené je Peklo na talíři a pověstný výrobní salám,koupím si na chuť salát a až jak se tam plácně cenovka tak vidím smršť éček a pomalu mě ta chuť přejde..
Finančně jsme asi v průměru jak čtu vaše postřehy.ale nemám moc pocit,že kupuju jen to zdravé 🙁
O.K. Někdy zkusím. Zrovna včera jsem pekla kuřata, ale na medu, to by mi na rizoto opravdu nešlo. A jinak taky peču na másle. 🙂
taky mi to nepřijde mastné, dělám to jako lussy, a z kachny po ztuhnutí sádlo stáhnu a mám taky jen ten rosol, takže tuk je pryč.
Peťko,
my to mastné nemáme. Mě to jako dítěti právě nechutnalo, ale já peču kuře podle tchýně – jen osolit, okmínovat, na každý kousek masa dát kousíček másla a trochu podlít vodou, je to výborné a není to žádný mastný výpek, spíš šťáva.
No, každopádně bych to mohla zkusit. Mě to přijde takové, moc tučné.
Peťko já to tak dělám ze všeho, z vepřových výpečků, kuřete, kachny, nám ten výpek po obědě vždycky zbyde. Moje maminka ho pak po ztuhnutí (takový rosol) mazala na chleba, ale mě to přijde líto, jen na to hodím rýži a zeleninu, zaliju vodou a v troupě udělám rizoto, oberu i masíko, co zbylo a nedokážu už si představit jiné, jen rýži s něčím smíchanou, bez té chuti masa.
Lussy a jak pečeš to kuře? Já si neumím představit použít ten omastek ještě na něco dalšího! To jsem vážně ještě neslyšela, dělat z toho rizoto!
Guláš u nás vaří manžel a dává kilo masa a kilo cibule. Poctivý guláš nemůže udělat z trošky masa, prostě to pak nemá takovou chuť. Je toho pro 6 – 7 lidí. Guláš nám nikdy nezbyde. 🙂