Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Domácí nebo z obchodu?
Ještě nedávno jsem doslova záviděla známé, která dostává domácí vajíčka od babičky. Vajíčka jsou krásně žlutá, na obloženém chlebu vypadala náramně a ještě skvěle chutnala!
Pak se mi dostal do ruky článek, kde se píše, že sníme-li vajíčko z venkova od babičky, vystavujeme se většímu riziku, než když sníme vajíčko od slepice, která vyrostla v malé kleci velkochovu.
Důvod? Vysoká kontaminace půdy. 🙁
Vysvětlení? Za úděsný stav půdy mohou mj. průmyslové barvy z minulého režimu, kterými se natírali ploty, střechy…
Nějak mám poslední dobou pocit, že ať dělám co dělám, lepší stravu prostě neseženu! Ryby jsou kontaminované, ovoce je stříkané, bio zase samá plíseň, potraviny plné umělých sladidel a dalších konzervantů a barviv…a mohla bych pokračovat….
Co si o tom myslíte vy? Kdybyste měli možnost, dali byste přednost vajíčku z venkova, nebo raději koupíte kontrolované z obchodu? A co mléko? Nebojíte se koupit mléko přímo od chovatele?
Domácí je domácí. Raději koupím od farmáře, než v obchodě. Bouhužel u nás toho tolik není. Mívám domácí vajíčka, občas králíka. Ob babičky ze zahrady zeleninu, my máme zase nějaké ovoce.
To jsou jen kecy, aby nás zastrašili a abychom kupovali ty jejich … Kde by okolo pole dělali plot? Ano, nejsou ty domácí slípky pod lékařským dohledem, asi je větší možnost např. salmonely, ale určitě žijí zdravěji… Nejhorší je strach z jídla, ne jídlo samotné.
Já jsem teda určitě pro domácí. Jak už psala Lien, průmyslově vyráběné jsou zatěžovány ještě mnohem víc. Vajíčka kupuju, co jezdí vždy to auto nebo máme z vesnice, kde máme chalupu. Mléko kupuju v tom automatu, ale to raději převářím – dělám z něj jogurt.(Citováno od tvorenicko z 5.11.2014 11:09)
My také kupujeme mléko z automatu a já také dělám jogurt. 🙂
Za mně domácí-mám od jedné pani domáci vajíčka,zeleninu a ovoce a neměnila bych
Já jsem teda určitě pro domácí. Jak už psala Lien, průmyslově vyráběné jsou zatěžovány ještě mnohem víc. Vajíčka kupuju, co jezdí vždy to auto nebo máme z vesnice, kde máme chalupu. Mléko kupuju v tom automatu, ale to raději převářím – dělám z něj jogurt.
Domácí jsou nejlepší 🙂
nevím nic víc o pozadí, prostě mám pocit že domácí jsou lepší….a možná to tak vůbec není….
vajíčka také máme od rodičů a barvička je naprosto jiná než když kupuju v době kdy jich mají málo….
Tady je tabulka s éčkama,které ano a které ne
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek
Lussy, s těma éčkama je to ale trošku pravda. Lidi se všeobecně těch éček bojí a pokud jsou tam éčka, tak to prostě nekoupí (dělala jsem to samé). Ale opravdu éčka označují i “zdravé“ věci. Ale kdo nemá v hlavě chemickou laboratoř, tak se těžko orientuje. Ještě větší problém mám teda s tím, pokud mi tam napíšou “odborné názvy“ – to mi pak zní jedovatě i to, co je naprosto jedlé. Já mám z plísní úplnou fóbii, takže proto jsem psala, že raději kupované. Jsem trošku naivka (vím to o sobě) a kolikrát se v tom naivismu i sama udržuju, abych přežila.
Vzhledem k Márovým potravinovým alergiím se ze mě stala nedobrovolně šílená bio matka, která všechno studuje, přemýšlí, kde co koupit, z čeho to je, co to s malým udělá.
Já za sebe jsem u všeho pro domácí. Přijde mi, že je velké lobby za to, aby lidi všechno nakupovali v obchodě. Radši vejce od slepice, která sezobala sajrajt, ale ze země, než od slepice, která jí umělé granule, antibiotiky a neviděla nikdy slunce.
Teď jsem četla rozhovor s ředitelem myslím Madety, který horlil proti lidem, jak jsou zblblý éčkama, že to nic špatného není, že éčko je i označení pro vitamín C nebo vanilku. Docela mě vytočil, dělal z lidí fakt blbce, tvrdil, že nevidí nic špatnýho na rostlinném sýru nebo tavicích solích v mazacích sýrech.
U toho vejce je to teda jedno, malý ho nesmí, ale zkusili jste si někdy domácí vajíčka umíchat?
Kupované jsou řídké a najednou se zdrcnou. Domací pomaličku houstnou a podle chuti se dají umíchat řidší nebo hustší. O barvě a velikosti nemluvě.
Už jsem tu psala někde jinde, že nedaleko máme farmáře, který na poli pěstuje veškerou zeleninu, netvrdí, že je bio, ale líbí se mi, že vím, kde to roste, koupím to hned u něj, nepotřebuju pórek z Holandska a papriky ze Španělska.
Třeba ten květák nebo brokolici má nádherné, brokolice je sice prťavá, takže musím koupit 2,ale zase věřím, že to nějak extra nehnojí, když mu tolik nenaroste.
A ty voňavý jablka, to se nedá se supermarketem vůbec srovnat.