Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Domácí nebo z obchodu?
Ještě nedávno jsem doslova záviděla známé, která dostává domácí vajíčka od babičky. Vajíčka jsou krásně žlutá, na obloženém chlebu vypadala náramně a ještě skvěle chutnala!
Pak se mi dostal do ruky článek, kde se píše, že sníme-li vajíčko z venkova od babičky, vystavujeme se většímu riziku, než když sníme vajíčko od slepice, která vyrostla v malé kleci velkochovu.
Důvod? Vysoká kontaminace půdy. 🙁
Vysvětlení? Za úděsný stav půdy mohou mj. průmyslové barvy z minulého režimu, kterými se natírali ploty, střechy…
Nějak mám poslední dobou pocit, že ať dělám co dělám, lepší stravu prostě neseženu! Ryby jsou kontaminované, ovoce je stříkané, bio zase samá plíseň, potraviny plné umělých sladidel a dalších konzervantů a barviv…a mohla bych pokračovat….
Co si o tom myslíte vy? Kdybyste měli možnost, dali byste přednost vajíčku z venkova, nebo raději koupíte kontrolované z obchodu? A co mléko? Nebojíte se koupit mléko přímo od chovatele?
Jím jen domácí vajíčka, né protože by byly vždycky snadněji dostupné, ale s těmi z obchodu se nedají srovnat. Slepice co nikdy neviděly sluneční světlo a neumí ani chodit jen snášet vejce, takové malé továrny co žerou jen granulované kdoví co nemůžou snášet dobré vajíčka které bych byla ochotná jíst. Né, že bych to nezkusila. Ale ta chuť kupovaného vařeného vejce není dobrá, když to řeknu citlivě 🙂 Vím o čem mluvím. Každým rokem kupujeme “vyřazené“ slepice z drůbežárny. Jsou to chudinky bez peří, neumí chodit, bojí se slunka, neumí zobat zrní, je to k pláči kam vede lidská výroba vajec. Za mě opravdu jen ty domácí. Musím ještě podotknout, že nejsem vegetariánka ani pitomá ochranitelka volně žijících zvířat. 😀
Hovězí maso je obrovský rozdíl. Teď se nám poštěstilo koupit od známých a je to paráda. S kupovaným se to nedá srovnávat.
Nejlepší je nakupovat od sousedů a nebo z regionu, kde člověk bydlí, aspoň ví co kupuje a kde to rostlo. U vajec z Polska nebo Litvy bych pochybovala jaká můžou být a jak dlouho už jsou na světě 🙂
Blaze tomu, kdo má možnost se dostati k vajíčkům z domácího chovu, item k mléku přímo od kravičky, tedy prostřednictvím majitele výše zmíněné. Coby útlé dítko, v době těsně poválečné, jsem pro zmíněné produkty chodil z konví a taškou cestou dlouhou, nebo se mi tak tehdy jevila.
Díky farmářským trhům a mé důvěře v ně, se k domácím produktům dostávám i nyní, doufám jen, že nejsem, člověk městský, podváděn. Jaké máte zkušenosti, milé přítelkyně?
(Citováno od jardamalej z 12.11.2014 13:55)
Kupuju co jde na farmářském trhu. Nejsem sice odborník, ale chuť brambor, mrkve i vajíček a mnoha dalšího je lehce rozpoznatelná od těch, co koupím třeba tady v Bille. Tam jsou ty produkty bez chuti.
Mám důvěru na tyhle trhy,resp. Chodím tam vždy ke stejným trhovcům, už je to dlouho, takže se tak nějak “známe“. U naprosto nových nezkouším, nemám ani důvod.
Taky hodně pěstujeme u babičky na zahradě. Naše cibule je fakt cibule – když jí loupu, tak mi skutečně tečou slzy. U té z Billy si o slzách můžu nechat zdát:-) Stejně tak třeba pórek z trhu – naprosto jiná chuť než u koupeného.
Jsem ráda, že farmářské trhy existují a rozmáhají se. A i když je ta ceny o něco vyšší, pořád lepší než kupovat ty blafy v obchodech (stejně neušetřím, protože to není dobré a pro zdraví to taky nic moc nebude…)
Blaze tomu, kdo má možnost se dostati k vajíčkům z domácího chovu, item k mléku přímo od kravičky, tedy prostřednictvím majitele výše zmíněné. Coby útlé dítko, v době těsně poválečné, jsem pro zmíněné produkty chodil z konví a taškou cestou dlouhou, nebo se mi tak tehdy jevila.
Díky farmářským trhům a mé důvěře v ně, se k domácím produktům dostávám i nyní, doufám jen, že nejsem, člověk městský, podváděn. Jaké máte zkušenosti, milé přítelkyně?
Ja navzdory vsemu negativnimu,co je skoro ve vsem(a to by potom uz clovek nemohl konzumovat nic),davam a dala bych prednost domacimu 😉
Nikdy nezapomenu na dectvi,zili jsme dlouho u babi na venkove,kdyz mi rano delavala michana vajicka,uplne zluta,lahodna,(nejsi),s pazitkou**vyskrabala jsem i hrnec**
V Uk jsou farmy ,kde se podivame a snad krome cukrovinek 🙂 kupujeme vse,co je z farem-mleko je v barelech a nemusim kupovat smetanu,vajicka zluta,velka…zelenina,jahody…opet made in Uk** V Uk “jede“prevazne hovezi a jehneci maso**opet z farem**jezdime tam i skolne**
Vysoce se tady kontroluje kvalita,ecka a umela barviva**
Nikde nic neni “na 100%“asi,ale muzu tomu vice verit-vidim rozdile,vozim veci do Cr,kdo tu zil,tak to vi take,a podobne**
Stejne tak domaci pecivo,kolace ..nejradeji domaci(tudiz mnou upecene,i pro druhe) 🙂
Pěkný. Viděla bych v tom reakci na boj aktivistů za větší prostor slepicím a vůbec zrušení velkochovů. Tady je vidět, že každý článek si svého čtenáře najde 🙂
Já jsem teda určitě pro domácí. Jak už psala Lien, průmyslově vyráběné jsou zatěžovány ještě mnohem víc. Vajíčka kupuju, co jezdí vždy to auto nebo máme z vesnice, kde máme chalupu. Mléko kupuju v tom automatu, ale to raději převářím – dělám z něj jogurt.(Citováno od tvorenicko z 5.11.2014 11:09)My také kupujeme mléko z automatu a já také dělám jogurt. 🙂
(Citováno od pistrakon z 5.11.2014 11:27)
🙂
Domácí je lepší, to už říkala moje babička. Vajíčka jsou více žlutá a jablíčka více voňavá i jahody mají výraznější chuť. Je to takové “opravdovější“ jídlo jak říká můj manžel. V obchodech je jídlo takové nijaké, bez chuti že ani nevíte co jíte. Mléko je skoro průsvitné narozdíl od toho domácího a vůně domácího chleba s máslem je lepší než kupovaný dort 🙂
(Citováno od anabell z 5.11.2014 13:02)
Naprosto souhlasím 🙂
Domácí je lepší, to už říkala moje babička. Vajíčka jsou více žlutá a jablíčka více voňavá i jahody mají výraznější chuť. Je to takové “opravdovější“ jídlo jak říká můj manžel. V obchodech je jídlo takové nijaké, bez chuti že ani nevíte co jíte. Mléko je skoro průsvitné narozdíl od toho domácího a vůně domácího chleba s máslem je lepší než kupovaný dort 🙂