Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Dýně
Konečně začínají dýně. Dříve jsem je opravdu nemusela. Ale co jsem ji začala dělat dětem, přišla jsem jim docela na chuť. Jediné co z dýně teda nemusím je kompot 🙂 Ale už jsem vyzkoušela buchtu, chleba, rizoto, polévky……
- Máte rádi dýni?
– Co všechno z ní děláte?
– Vydlabáváte dýni na hallowen?
– Jaký je váš oblíbený recept?
I když se vám dýně může zdát obyčejná, nenechejte se tím zmást. Můžete z ní totiž připravit opravdové dobroty 🙂
Bami, to je rychlost 🙂 Já musím dýni koupit, už nemám a ze zahrádky děda ještě nechce dát 🙂 tak musím počkat.
A když zmiňujete recepty z prostřeno. Já se dívala dneska ráno a dělal tam pyré z dýně a brambor. A měl dva druhy dýně. To u nás v obchodě teda nekoupim 🙁
ahojda,dyne se tady pouziva hojne,i jako priloha k pecenemu masicku,jehnecimu,misto
bramburek,polivku muzu,ale ne moc 😀
kompot vubec 🙁
na Halloween budu dlabati,jako kazdy rok,je to moc hezoucky za oknem,i na zahrade 😀
tady je to oblibeny svatek,uz ted je vsude ve meste videt,ze se blizi(31.october) 🙂
strasime se i na vzajem a nasmejeme se 🙂 na wc desce “ pavouci“ a podobne 🙂
mela jsem zde i kamaradku z ceska a moc se ji to libilo 😀
potom vam sem dam fotecku,chcete-li 😀
Meggi
mě moc 😀 no udělal jsem jí málo protože u těch ostatních fakt netuším spíš tipuju že né, ale já jsem ji už dlouho chtěla odzkoušet, a na trhu v úterý stála pani s dýněma tak jsem ji vzala…no a tady je výsledek…
hlavně se mi líbí že tam nejsou žádné výmysly ale vše co dům dá a nemusím nic dalšího shánět….
A chutná má být na konci otazník.
A chutná?
To je fofr 🙂
A chutná, my jí milujeme všichni (kromě Marušky, ale ta nejí nic), i manžel si pochutná, i když je taková nasládlá, dětská.
podle Lien…jen jsem malinko přidala podravky,měla jsem slabší vývar….a talíř už je ve mě 😀
lien vyzkouším hned jdu na ní…
Dýni mám ráda, dýňvou polévku dělám jen na máslo dýni, povařit, rozmixovat, dochutit, bez cibulky s krutony a smetanou nebo sýrem navrch. Vlastně úplně prvně jsem jí dělala z prostřena tuto a tak nějak jí i dělám pořád.
http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dynova-la-dankova-polevka/
Kompot s ananasem dle ájíka, vynikající, jinak od tchána nemusím, je to blivajz bez chuti.
NO a jinak z ní nedělám nic, ani na Helloween nedlabeme a letos ani nemáme žádnou vypěstovanou :-(.
dýni dlabem jen v rámci školy a školek…doma né panelák před dveře nedávám 😀
koupila jsem prvně dýni hokaido a chci zkusit polívku….
doma nikdy ani mamka nevařila…jako malá si vybyvuju ten dýnový kompot ale ani nevím jestli chutnal nebo né, mamka trvdí že to nebylo dobré…..
jaké dýně jsou vlastně k jídlu?
Já dýni poprvé dlabala, vařila a jedla tento týden 🙂
Chtěla jsem zkusit malému polévku a když už jsem jí dlabala udělala jsem “dýňáka“, jak říká Lucy vydlabaným dýním na Helloween.
Udělala jsem úplně jednoduchou polívku, která nebyla špatná a malý jí jedl.
Nakrájela jsem na kostičky vnitřek z malé dýně, k tomu jednu bramboru na kostičky a 1 mrkev na kolečka a hodinu vařila, osolila a přidala lžičku meruňkové marmelády. Pak jen rozšťouchala, protože nemá rád kaše.
Taková dospělá verze by asi měla být, že se zelenina osmahne na cibulce, rozmixuje se to a přidá smetana na zjemnění.
Ale chuť i tak byla dobrá, taková jiná než je člověk zvyklý.
Matildo, není složitá, ale než si člověk nachystá tu dýni tak to trvá 🙂
Článek jsem loni psala a recepty jsou skoro stejné, nově jsem přidala rizoto a zapečenou dýni. Ty jsem dělala teď a bylo to vynikající, jinak chleba a polívku nebo buchtu dělám stejnou.
Ale zkusím najít ještě nějaký zajímavý recept, vyzkouším ho a napíši sem 🙂
Dýni taky každý rok dlabeme, máme ji za oknem a pokud je dýně více než stačím spotřebovat, tak si ji nasáčkuji a dám na mrazák 🙂
Ha… tak na rizoto si nechám zajít chuť, jednak nemám nikdy bílé víno, takže bych musela speciálně kupovat a druhak, parmazán nekupujeme, je pro nás hodně drahý… ale věřím, že je to teda mňamka…
Ale receptík na bábovku si teda stáhnu, ten vypadá skvěle 🙂
No a ta polévka, nevím, zdá se mi na přípravu trochu složitější… ale to bude asi tím, že my nejsme polévkoví a vaříme akorát zelňačku a masové vývary o víkendu… 🙂
Nuninko, letos se mi urodily 4 krásné dýně, nejsou to sice teda obři jak dříve, ale nejsou taky nejmenší. Jedna určitě bude vydlabaná na Halloween, i když jinak tenhle svátek nemusím, ale když večer svítí na zahradě vydlabaný rošťácký obličej, tak to děti obklopuje příjemným tajemnem, proto ji vydlabu i letos 🙂
Oblíbených receptů moc nemám, ale u nás nejvíc frčí kompot, který vy nemusíte 🙂 Klasika s ananasovou trestí, děti ho jedí teď každý den, babička zavařovala dýně minulý víkend.
Ale z dalších dvou věcí, které dělám, je dýňové zelí – obdoba cuketového – nastrouhanou dýni podusit na cibulce, přidat kysanou smetanu, česnek, je to fakt mňamka.
A pokud ještě dýně zbyde, tak ji letos zkusím jako polotovar zavařit do sklenic, jen ji podusím na cibulce, osolím, narvu do sklínek a zavařím, bude připravená třeba pod maso apod.
A druhá věc – minule se mi povedla výtečná dýňová marmeláda, jen si nevzpomenu, kde jsem vzala recept, asi z netu… Byl to teda džem, a byly tam kousky pomeranče a na kousíčky nakrájená pomerančová kůra. Vznikla z toho taková docela sváteční voňavá záležitost, nikdo nepoznal, že je to z dýně 🙂 Náramná dobrota, neboť my jsme marmeládoví, tak to spáchám i letos 🙂
A moc se těším na další recepty, i když vím, nuni, že jsi sem článeček s recepty z dýně už kdysi dávala… 🙂
A hned vám napíši mé oblíbené recepty, které dělám doma 🙂
Krémové rizoto
300 g rýže arborio
dužinu z poloviny dýně Hokkaidó
100 g másla
100 g parmezánu
4 šalotky
vývar
sůl a pepř,
200 ml suchého bílého vína.
V pánvi rozehřejte trochu másla. Nakrájenou šalotku nechejte zeskovatět a přidejte zrnka nepropláchnuté rýže. Když začnou zlátnout, zalijte je vínem a nechte ho zcela odpařit. Pak vše zalijte asi třemi naběračkami vývaru a přidejte na kostičky pokrájenou dužinu z dýně. Rizoto vařte asi 20 minut. Když se vývar odpaří, zalijte rýži dalším vývarem. Do hotového rizota přidejte parmezán a máslo. Nechte asi tři minuty dojít pod pokličkou, dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Rizoto je moc dobré a jde jíst jenom tak, bez masa 🙂 A nemusíte se bát kvůli vínu, zcela se vypaří a nejde to tam pak poznat, takže rizoto můžou i děti. Já jsem místo vína dala Martini, je to jemnější než víno.
Zapečená dýně s jogurtem
300g brambor
300g dužiny z dýně Hokkaidó
1 velkou cibuli
300g kuřecích prsou
200 ml smetany
100 g bílého jogurtu
sůl a pepř
Maso nakrájíme na kostičky a dochutíme solí a pepřem. Brambory a dýni nakrájíme na tenké plátky, cibuli na jemno. Dobře vymažeme pekáček do kterého vrstvíme brambory, na ně dýni, cibulku a maso. Tak jako když děláme zapékané brambory. Jogurt smícháme se smetanou, ochutíme solí a pepřem a vše tím zalijeme. Pečeme na 180°C asi 45 minut.
Dýňový chleba
350 ml vody
400g dýně
350g hl. mouky
350g chlebové mouky ( žitné, grahamové, tmavé, ……..)
2 lžičky bramborového škrobu
1/4 droždí
sůl
cukr
Dýni nakrájíme a necháme v hrnci podusit doměkka. Vodu slijeme a dýni necháme vychladnout – rozmixujeme.
Do pekárny dáme vodu, dýni a ostatní přísady.
Pečeme na program klasik.
Dýňová bábovka
340g hladké mouky
600g očištěné dýně
250g cukru krupice
3 lžíce oleje extra viržin
100 g rozinky
40g máslo
2 vejce
2,5g mleté skořice
5 ks hřebíčku
5 ks Cardamone
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
1 lžíce cukru moučka
Pokud nemáte potřebné koření, přidejte koření perníkové.
Dýni nakrájíme na slabé plátky (cca 1cm), dáme do předehřáté trouby na 180 °C do vytřeného pekáčku máslem asi na 15min. Pak ji rozmixujeme.
V hmoždíři si natlučeme všechno koření, až vznikne prášek. Nebo použijeme perníkové kožení.
Rozinky namočíme do vody, aby změkly.
Zvlášť vyšleháme vejce s cukrem, olejem a přidáme rozinky a rozmixovanou dýni. Dále smícháme mouku, sůl a koření, obě směsi promícháme dohromady.
Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou (případně můžeme vyložit dno pečícím papírem), nalijeme hmotu a pečeme 1 hodinu na 180 °C. Pocukrujeme moučkovým cukrem.
Dýňová polévka
800 g očištěné dýně
250 g Ricotty (nebo měkký tvaroh)
80 g másla
4 plátky Pancetty (angl. slanina)
snítka tymiánu
120g hub
sůl a bílý pepř dle chuti
Dýni nakrájíme na kostky cca 2 na 2 cm (pokud nebudou na kostky, nevadí. Já vydlabávala dýni lžíci na zmrzlinu), dáme na vytřený pekáček máslem a 15min pečeme v troubě na 180°C.
Na pánvi opečeme pancettu a na stejném výpeku ze slaniny orestujeme houby s tymiánem.
Dýni orestujeme na másle a zalijeme vývarem podle potřeby (podle konzistence, postupně se ze směsi stává kaše). Rozmixujeme, přidáme Ricottu a rozmícháme do hladkého krému.
Můžeme dochutit solí, při servírování dáme navrch houby a plátek slaniny. Dětem slaninu nedáváme.
Tak to jsou ty nejoblíbenější recepty které dělám. Rizoto jsem dělala tento týden poprvé a bylo senzační. Jenom jsem ho nestačila vyfotit. Tak až zase koupím dýni 🙂