Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Marmeláda
Ahoj, všechny zdravím.
Letos jsem poprvé dělala marmelády. Rybízovou a špendlíkovou. Dnes jsem zjistila, že mi všechny zplesnivěly 🙁 Jsem z toho na palici a jdu si k vám pro radu, kde jsem asi udělala chybu?
Postupovala jsem podle návodu na želírfixu – umyté ovoce, rozvařit, horké nalít do sklenic a ootočit dnem vzhůru. A právě na tom dně mám teď plesnivé kolečka.
Teď s tím nic nenadělám, než že to vyhodím, ale mýte nějaký fígl, jak tomu předejít příští rok? Díky *
vždy dostanu stejné rady, všechno umýt, usušit, vyvařit, hadříkem před zavřením ošmrdlat, jenže to nepomáhá 🙁
Ježečku, marmelády dělám roky.
Na rozdíl od kompotů, které mi teda občas kvasí, o leču ani nemluvím, to jsem z poloviny vyhodila, ale marmelády mi nezplesnivěly ještě nikdy ani jedna.
Můj postup je, že vyvařím skleničky i víčka. Skleničky nechám obrácené dnem vzhůru na utěrce vykapat, víčka nechám oschnout a dosuším ještě utěrkou úplně dosucha – lepší jsou papírové utěrky, rychleji sají. Pak uvařím marmeládu normálně dle běžných postupů a naleju do skleniček.
A teď pozor – okraje všech skleniček naplněných marmeládou očistím mokrým hadříkem a osuším dosucha. A suchým vyvařeným víčkem skleničku uzavřu a obrátím na utěrce dnem vzhůru. To je vše. Vypadá to složitě, ale mám to už zažité, dělám takhle i přesnídávky, zavařuji nastrouhaná jablka na zimu. Nic z toho mi nekvasí. Pouze pár kompotů a polovina leča – to asi bylo nějak háklivější.
A ještě, měla jsi dobře umyté i ty víčka?
Ježečku, tak to je teda smůla 🙁 Měla jsi to dobře zavíčkované?
Ježečku taky ti neporadím, protožee jsem na tom podobně- zkvašené kompoty, teď pro změnu mi poradila známá, že tu marmeládu mám zarexovat. Nemám teploměr a ona na to, to nemusíš, to dvacet minut VAŘ. Takže půlka sklenic popraskala a džem vytekl do vody i se střepama :-(.
Jen ti chci projevit účast, že vím, jak se cítíš.
ahoj jezecku,to je prace,vid 🙁 🙂
neporadim ti,protoze co si pamatuji,tak i moje zkusena babicka,casto bedovala,ze ji marmelady plesniveji..delavala je dlouha leta,duce ciste,i vsecky pomucky atd…
a presto..a ja,jeste v Cr,jsem taky sem tam zavaroval,strejda mel sad s merunkama,takze jsem delavala merun.dzem…a taky me stvalo,ze nekdy sel do kose 🙁
ja dokonce i sterilizovala sklenicky,vicka… takze pokud nekdo poradi,budu cucet 😀
Meggi
Ahoj, všechny zdravím.
Letos jsem poprvé dělala marmelády. Rybízovou a špendlíkovou. Dnes jsem zjistila, že mi všechny zplesnivěly 🙁 Jsem z toho na palici a jdu si k vám pro radu, kde jsem asi udělala chybu?
Postupovala jsem podle návodu na želírfixu – umyté ovoce, rozvařit, horké nalít do sklenic a ootočit dnem vzhůru. A právě na tom dně mám teď plesnivé kolečka.
Teď s tím nic nenadělám, než že to vyhodím, ale mýte nějaký fígl, jak tomu předejít příští rok? Díky *