Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Marmeláda
Ahoj, všechny zdravím.
Letos jsem poprvé dělala marmelády. Rybízovou a špendlíkovou. Dnes jsem zjistila, že mi všechny zplesnivěly 🙁 Jsem z toho na palici a jdu si k vám pro radu, kde jsem asi udělala chybu?
Postupovala jsem podle návodu na želírfixu – umyté ovoce, rozvařit, horké nalít do sklenic a ootočit dnem vzhůru. A právě na tom dně mám teď plesnivé kolečka.
Teď s tím nic nenadělám, než že to vyhodím, ale mýte nějaký fígl, jak tomu předejít příští rok? Díky *
na 99% špatně zavíčkované … u nás se na marmelády používají víceméně jen šroubovací víčka (staré přesnidávkové skleničky, dnešní majonézové apod.) a s tím nemáme vůbec žádný problém …
u klasických sklinek s víčkem na zavírání hlavou si dáváme hodně velký pozor při uzavírání a zavíráme hlavou podruhé i po převrácení zpátky a vždy přes utěrku, aby to jooo dobře drželo…
ten prostor tam také nechávám tak ty dva cm a nikdy se mi nic neskazilo
tak to je mi líto takové práce…
já dělám s gelfixem a nikdy se mi nic nestalo….na něm přímo je návod….
víčka mi teda zavírá manžel….ale na chvíli otočím dnem vzhůru a pak se to vrací do normální polohy víčkem nahoru? to jsi udělala? dává se to tak na chvilku kvůli zatáhnutí těch víček a pak zpátky….
když jsi je měla dnem vzhůru neprotekla nějaká že by špatně drželo víčko
No mě marmelády taky nezplesnivěly /zatím/, ale dělám jak píše matilda, žádné konzervanty, ani s tím cukrem nepřeháním, tak mám to řídké nic moc :-).
Ale kompoty vždycky, možná tam mám taky něco přidat, co?
Já zjišťovala a taky jsem zjistila, že se dává kyselina citronová, tak příště budu vědět.
A plnost flašek jsem teda neřešila. Dávala jsem tak 2 cm od okraje. Je to teda chyba? *
A mě ještě napadlo, jestli nejste mlsouni a při vaření neolizujete vařečku (lžičku)? To by taky mohlo způsobit zkvašení či plíseň.
Taky používám gelfix, i pektogel nebo želírfix, co je zrovna po ruce, vyvařuju víčka, skleničky jen proplachuju horkou vodou, otřu suchou hadérkou okraj, po zavíčkování obracím… A vše je OK, marmelády vydrží i dva roky…
Já taky používám gelfix. Mě minulý rok zkvasily a zplesnivěly kompoty a bylo to kvůli tomu, že jsem to měla špatně zavíčkované.
Ještě mě napadlo, že občas to může zplesnivět, když zůstane ve sklenici vzduch. To znamená, když není sklenice naplněna marmeládou skoro po okraj.
Také dělám marmalády a ještě nikdy mi nezplesnivěly, používám Gelfix buď 2v1 nebo 3v1 a podle toho dávkuju cukr, ale pamatuju si, že manželově babičce často marmeláda plesnivěla, používala pektogel, ale myslím si, že to bylo buď špinavou sklenicí nebo víčkem a ještě si pamatuju, jak vždycky tu plíseň sundala a chtěla po nás, abychom ji snědli- fůj
Holky, tak já nevím… jakto že mi ještě nikdy žádná nezplesnivěla??? Mě třeba lámaly hlavu ty kompoty, ale tam to bylo i víčky, už jsem je měla několikrát používané a už špatně chytaly… Teď už to poznám, co chytne špatně, dávám hned po vychladnutí do lednice a spotřebuji co nejdříve.
Ještě mě tak napadlo, jestli používáte konzervanty? Moje kamarádka třeba dělala marmelády jen tak, že svařila ovoce s cukrem a nalila do skleniček, měla z toho často takové řídké málo sladké “nicmoc“, ale byla spokojená. Já používám Gelfixy, dávám hodně cukru a ještě přidávám po dovaření lžičku kyseliny citronové.
Nebude to tím?
Já se ještě dočetla, že může dávat nějaký salicilát – prášek – posypat to povrchu a pak to neplesniví. NO jsem z toho smutná…
Ikdyž marmelády nemusím, palačinky jíme suché, na chleba si dá občas chlap, akorát na vánoce na linecké a podobné cukroví. Mamka měla radost, že bude mít rybízovou… Ještě to neví. *