Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Marmeláda
Ahoj, všechny zdravím.
Letos jsem poprvé dělala marmelády. Rybízovou a špendlíkovou. Dnes jsem zjistila, že mi všechny zplesnivěly 🙁 Jsem z toho na palici a jdu si k vám pro radu, kde jsem asi udělala chybu?
Postupovala jsem podle návodu na želírfixu – umyté ovoce, rozvařit, horké nalít do sklenic a ootočit dnem vzhůru. A právě na tom dně mám teď plesnivé kolečka.
Teď s tím nic nenadělám, než že to vyhodím, ale mýte nějaký fígl, jak tomu předejít příští rok? Díky *
😀 lien,ty jsi presna 😀 stejne to zde nezjistime,holky,ja delala marmosky roky,babicka i mamka taky,vsecky rady dodrzene,co zde uvadite a presto nekdy plesnive 🙁 🙂
jsem,(jsme)v zivote prisla o vice,nez je par marmelad 🙂
Meggi
to je teda něco, už se člověk nemůže na nic spolehnout, ani flašky s dírou netečou 😛 😛 😛
přesně tak nemusí téct .. jednak marmeláda ti nevyteče a u kompotů stačí malilinkatá škvírka, a tou ti nic nevyteče .. když si to vezmeš, aby mohlo něco vytéci, musí se dovnitř někudy dostat vzduch – tudíž dvě dírky nebo jedna velká…
správně uzavřená flaška by ti při otevření měla udělat takové to pss, ale bohužel při uzavření to nepoznáš
klidně si udělej doma pokus … vezmi flašku naplň vodou a dobře zavíčkuj, a do víčka udělej co nejmenší dírku špendlíkem, obrať dnem vzhůru a uvidíš, kolik ti vyteče … trošku něco jiného je, když to tou dírkou postavíš na ručník, to by mohlo pomalu vytékat, ale u zavařenin podchází víčko na boku a ručníku se tam nedotýká… 😉
Lin,bohužel týct nemusí :-(. Mě se to taky stalo.Netekly a za 2-3 dny vesele kompoty kvasily :-(.
marmeláda jak sem koukla trochu ztuhla.Otevřela sem je,nasypala želírovací fixnel a povařila a šup zpět do sklenic.V práci mi radily baby,že mám porci promíchat škrobovou moučkou /zahustit/ a použít.
No prinejhorším použiji na nepečené piškotové dorty.Líp se to vsákne.
No tak já jsem doteť byla na tom, že špatně zavíčkovaná sklenice teče, nebo ne?
Suodal a jak se ti kazí? Zkvasí? Jestli jo, tak to je špatně zavíčkované. Já tak loni přišla o veškeré zavařené broskve. A to jenom kvůli vadné zavařovací hlavici 🙁 díky ni , byly víčka špatně uzavřené.
S kompotama já nemám vůbec zkušenosti. Nikdo je u nás nejí, tak ani nezavařujeme. Hodně děláme okurky, to máme na rok 70 flašek, pak papriku milujme a červenou řepu.
Na zavařený květák nikdy nezbyly penízky 🙂 A letos jsme měli květák jen jednou a to když v Kaufu před zavíračkou prodávali kus za 12 Kč. Jinak byl stále za 30 Kč a vcelku malá hlavička.
Ještě bych chtěla udělat naložené zeli, kysané. To jsem taky nikdy nedělala. Tak jestli máte nějaké tipy, jakna to, tak sem s nimi 😉 *
No, já ty marmošky nechala dýl dnem vzhůru, takže je mám všechny visící 🙂 a právě ta plíseň je u dna, jak zůstal ten vzduch. Nevyteklo mi nic, ani je nemuám upatlané kolem víček, tak nevím, jestli teda fakt málo utažené? Přebírala jsem to ručně, i rybíz, takže plesnivá kulička tam nebyla ani jedna. Tím jsem si jistá, protože na plíseň a náznak hniloby jsem háklivá. A přiznávám, že vyhazuju i takové věci, že se mi třeba jen nelíbí a možná nemusí bý zkažené. Ale raději to vyhodím. No, příště bude utahovat taťka…
Je mi líto hlavně toho cukru, ten stál dost peněz. Ovoce bylo zadara a měli jsme ho letos opravdu dost, takže se děti najedly pořádně a neutrhávala jsem jim od pusy, jako že bych to nutně potřebovala zamarmeládovat. A když jsem ochutnávala, tak by byla fakt moc dobrá. Holt, člověk míní, život mění 🙂
Zamyslela jsem i nad tím, jak někdo psal, že to ochutnávání, ale to taky nebylo tím, protože ochutnávám tak, že si vařečkou kápnu na lžičku – holt citlivá pusinka, abych si ji nespálila… 🙂
Už jsem to rozchodila, stane se…
Čeho se ale bojím je tchýně. Ona otevře něco, seškrábně plíseň, zkyslý šum atd. a dá do vaření, na palačinky, dětem. To prostě nemůžu vydýchat a nevím, jak jí to říct. Protože na výtku mi odpověděla: “Naše děcka to jedly furt a podívej, jak narostly a nic jim není.“ No děs! *
Přidávám se na stranu “špatného zavíčkování“ … marmelády všeho druhu mi vydrží dlouho a zatím nic nesplenivělo. Dávám je dnem vzhůru…jednou jsem zapomněla obrátit a marmelády mi zůstaly po obrácení ve vzduchu 🙂
I když to sem nepatří, ale …kazí se mi meruňkový kompot??? Kde je chyba nebo máte někdo vychytávku???
Ježurko a neměla si v tom nějaké kousky chycené plísní? Nebo třeba pomačkaný,chycený? To mě jednou / dáávno tomu/ se taky stalo.
Spíš mi plesnivěly kompoty.
No chybama se člověk učí a za rok bude líp.Jen škoda surovin a práce,viď?
No pro útěchu Tobě : mě nezahustily se marmelády.Nějak mi vypadlo po X letech,že se dává želírovací cukr místo krystalu 😀