Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Je to sladké, modré a (skoro) kulaté, co je to?
Ano máte pravdu, jsou to švestky 🙂 Máme sezónu švestek, všude jich je teď plno a naštěstí i cena je opravdu dobrá.
- Máte rádi švestky?
– A jak nejraději – v tekutém stavu nebo na jídlo?
– Co všechno ze švestek děláte?
Švestky obsahují vitamin B,H, E
Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod. Také pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Švestky obsahuje spoustu minerálů – draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku. Švestky působí také jako spolehlivé projímadlo.
Jejda, to je fopa 🙂 Lien, děkuji za upozornění 🙂
OPRAVA
na těsto zalité pudingem naskládáme vypeckované švestky a pak posypeme drobenkou
Švestičky mám moc ráda. Bohužel nemáme žádnou možnost domácích, takže jedině kupované. Ze švestek miluju povidla a s nimi oblívené kynuté knedlíky “blbouny“
Přidávám receptík, který mám od své babičky 🙂
Babiččiny blbouny
Suroviny:
400g polohrubé mouky
2 dcl mléka
3/4 kostky droždí
3-4 lžíce cukru moučka
1 vejce
Na naplnění dle chuti – švestky, meruňky, třešně, povidla…
Na pospání dle chuti – mák, tvaroh…
Trošku másla
Postup:
Do mísy prosijeme všecku mouku a do ní uděláme větší důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme mouč. cukrem a zalijeme necelou polovinou vlažného mléka. Trošku zasypeme moukou a promícháme – pouze to co je v důlku! Necháme vzejít kvásek cca 15 minut.
Pak přimícháme zbytek mléka v kterém jsme rozmíchali vajíčko. Vytvoříme hladké těsto. V teple necháme kynout asi hodinu.
Pak trošku prohněteme a jemně vyválíme a větším hrnkem vykrojíme kolečka do kterých dáme ovoce dle chuti a zabalíme a v ruce uválíme kouličky. Necháme ještě chvíli ležet, asi 10 minut aby ještě vykynuli.
Pak dáme vařit do vody cca na 12 minut. V polovině vaření knedlíky, které vyplavali navrch vařečkou otočíme aby se uvařili po celé ploše.
Knedlíky jsou uvařené když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto.
Vyjmeme z vody a propícháme vidličkou.
Na talíři posypeme mákem nebo tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť 🙂
nuninko a kde jsou v tom popisu nějaké švestky? Ať čtu jak čtu, nikde je tam nevidím, tak to se nedivím, že do manžela padaly, i když švestky nejí 😛 😛
aké přidám oblíbený recept – nasbíráme švestky odstopkujeme ,nahážeme do bečky, přidáme cukr a necháme pěkně zkvasit a pak vypálíme, jinak švestky vůbec nemusím
Konečně mám chvilku a můžu napsat slíbené recepty.
Koláč se švestkami v pudinku
těsto: 100g změklého másla
1 vejce
100g cukru (nejlépe moučkového)
300g pol. mouky
1/2 balíčku pr. do peč.
2 lžíce vody
náplň: 500g tvarohu
100g cukru
4 žloutky
1/2l mléka
1 van. puding
drobenka: 6 lžíc pol. mouky
4 lžíce cukru
2 lžíce změklého tuku
Nejpre si uvaříme pudink a necháme ho vychladnout. Ze surovin na těsto si vypracujeme hladké těsto které rozválíme a dáme do pekáče vymazaného máslem (nebo vyložené pečícím papírem)
náplň: žloutky utřeme s cukrem, tvarohem a pak přidáme puding. Náplň natřeme na těsto. Vypracujeme si drobenku, posypeme a dáme péct do předehřáté trouby na 175°C dozlatova.
Tip: pokud zrovna nemáte tvaroh, dejte více pudinky a přidejte do něho šlehačku. Obojí chutná senzačně 🙂
Koláč z Bretaně
švestky (můžete použít i sušené)
3 vejce
120g cukru
1 van. cukr
500ml mléka
120g másla
1/2 lžičky soli
2 lžíce rumu
140g pol. mouky
máslo na vymazání
Vejce prošleháme a postupně přidáváme cukr + vanilkový. Mléko svaříme s máslem a solí. Přidáme rum. Do této směsi přidáme vaječnou hmotu a šleháme 2 minuty. Nakonec přidáme mouku. Takto nachystané těsto necháme 10 min. odpočinout. Pak nalijeme do zapékací mísy (dobře vymazané) a pečeme v předehřáté troubě nejprve na 200°C 20 min, pak teplotu snížíme na 180°C a dopečeme 50 min.
Když jsem ho pekla, měla jsem strach z toho jak to dopadne a byla jsem opravdu mile překvapená 🙂 Markétce do školy nezbyl ani kousíček.
Můj muž nemá rád švestky a tím pádem nemusí ani švestkové koláče, ale tyto do něho doslova padaly 🙂
Fotku mám, tak jí stáhnu a vložím 🙂
Tak já švetky miluju, možná po malinách jsou na dalším místě v oblíbenosti. Letos jich je teda hooodně. Už jsme měli tisíc koláčů, knedlíky, merendu, mňam. Ale nezavařuju ani nepovidluju, dostáváme od tchána a navíc si radši pochutnám na čerstvých.
Doma máme jeden mini stromek, ale to sežraly kozy, tak buď dostáváme, nebo prostě kamkoliv jdu – k rybníku, po vsi, všude jsou, tak si trhám. Kupovat je by mě nenapadlo, to nejsou švěstky, ale převlečené nějaké blumy nebo co, vůbec to jako švestky ani nevypadá. Zrovna máme letos poslední koláč v lednici, včera jsem je ještě natrhala a dnes už je jich tam, těch dobrých, opravdu sporadicky, jen na jednom stromě, který byl téměř stále v chládku, tak vydržely co nejdéle, ostatní už jsou jen hnilky na zemi :-(. Tak snad zase za rok.
nuninko,teda tvůj komentář ohledně koláče považuju za provokaciiiii 😛 😀
Kdybys mě viděla,jak tu slintám 😛
Určitě písni recepty,ochutnám aspoň tak :))
Peťko, já teď kupuji švestky v kauflandu a musím říct, že jsou moc dobré. Ani měkké ani tvrdé, tak akorát a jsou šťavnaté a sladké. Už se mě pár lidí ptalo jestli je máme ze zahrádky.
Teď jsem zkoušela 2 úplně nové recepty na koláče ze švestek a byla to paráda. Dokonce i muž, který švestky nejí, snědl skoro půl plechu 🙂
Ještě dneska napíšu recepty. jenom u jednoho nemám fotku, byl snězený tak rychle, že ani Markétce nezbyl na svačinu do školy 🙂
Peťko,máš pravdu,v obchodech na sladký švestky nenarazíš,u nás teda ne..nedávno přivezla moje teta pár švestek na ochutnání,byly sladký a taky o ně byla bitka 😀
Myslím,že švestky nejsou jediný kyselý ovoce nebo zelenina,co se prodává..mám ráda rajčata,kupovaný jsou děsný,letos se mamce urodila spousta rajčat na zahrádce,konečně jsem mohla trhat rovnou z keříků a vychutnávat tu zralou,voňavou chuť..prostě domácí je domácí,ale spousta z nás tu možnost nemá..škoda,že naše poctivý zahrádkáře a zemědělce nechali zkrachovat a raději dováží samý klumpy 🙁
Já bych diskuzi spíš nazvala:
Je to kyselé, modré a (skoro) kulaté, co je to?
Nevím kde kupujete (asi máte vlastní), protože já ať koupím kde koupím, pořád jsou švastky kyselé.
A už mě to štve! Proč to všechno trhají nedozrálé? Aby to vydrželo přepravu, na pultech?
Fakt bych si dala normální, tmavě modrou a sladkou švestku! A né ty jejich zelené a kyselé!
Máme z toho akorát afty v puse. 🙁
A stejné to je s broskvema, nektarinkama a prostě všechno je nezralé.