Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Sušíme ovoce a zeleninu
Zavařeno už máme 🙂 a co nasušeno?
- Sušíte ovoce nebo zeleninu?
– Jak sušíte? ( venku, v troubě, v sušičce)
– Myslíte si, že se sušení vyplatí?
– Máte rádi sušené ovoce a zeleninu?
– Co všechno sušíte
Musím říct, že letos hodně suším zeleninu. Už mám nasušenou cukinu, rajčata, mrkev, bylinky se mi suší na šňůrce….
Dneska budu sušit další dávku cukiny a už se těším na jablíčka 🙂
Jak je to u vás?
To je dobrý nápad a šlo to dobře rozdrtit, vznikl z toho ten hladký prášek?
Já jsem zkoušela poprvé loni sušit červenou papriku a pak ji v mixeru rozdrtit. Je to úžasné. Mám krásnou červenou papriku s vůní. Fakt super. Letos jsem si koupila 10kg a za 3 dny jsem ji měla usušenou.
U nás se popadané ořech sbírají do děrovaných bedýnek a v nich se nechávají přes den venku doschnout. Pak je uklidíme na půdu a před tím než jsou potřeba se vyloupají. Případně se nechají vyloupné dát do mrazáku.
Dle internetu:
…..čerstvě nasbírané ořechy vyloupete ze skořápek a ještě mokré a napůl syrové je usušíte v troubě. Poměrně rychle, při teplotě kolem padesáti stupňů. Toto rychlé usušení jim prospěje a nebudou nahořklé, zůstanou spíše sladké.
Takto upravené vydrží asi dva až tři měsíce ve sklenici, chcete-li je skladovat déle, je lépe dát je do sáčku a nechat zamrazit….http://www.vitalia.cz/clanky/tipy-pro-dobrou-chut-orechu/
Prosím, poraďte, jak sušit ořechy? Mám čerstvé, vyloupala jsem je a teď co s nimi, aby mi neplesnivěly? Dát do trouby na 50°C a prohřívat? Jak dlouho? Tohle dělám poprvé a jsem v pasti… Díky *
Já suším v sušičce hlavně jablka a hrušky,bylinky a hlavně houby, ale letos jsme je stíhali jíst, tak nemám ani zavařeno ani usušeno, ale snad ještě porostou tak to napravím. Na vánoce si suším pomeranče,citrony a kiwi, jako ozdoby na stromeček.Ale zaujaly mě tady ty rajčata, letos jich máme tolik, že to nestíháme jíst a už mi ani nejedou.
Hanni, lepší je sklenice, ale pokud to budeš mít opravdu dobře uzavřené dej to do toho papírového sáčku.
nesuším,drahý je odnes do práce ženským :-(.No a těch pár se už zavaří na lečo a sní…tak snad příští rok jestli je zvládnu vypěstovat 😀
Haninko, nasuš, co můžeš a já si je od tebe koupím 😉 My máme zase rajčat málo 🙁 a už jsem psala, že sušené máme moc rádi.. *
tak dneska v práci mě opravdu usvědčily,že ses nepřepsala.Kolegyně suší švestky prej v horkovzdušný troubě několik dní po chvilkách :-(.
Tak já zkusím usušit ty rajský,protože ikdyž konečně úroda ubívá v lednici u nás najdete jen mísu s rajskýma a kolem ní další :-).Já začínám mít alergii na ně :-D.
Takže díky za radu na použití.Stačí je dát do papírového sáčku nebo jako houby do sklenice?
Maso je hodně tvrdé, žvýkavé. Ale samotnou mě to překvapilo, že mi to nevadilo představa syrového masa je pro mě hrůzná, takový tatarák bych si nedala ani kdyby mi za to platili. Ale to bylo opravdu dobré. Záleží na koření, jaké dáš. My dali obyč grilovací se solí a bylo to dobré. Pak jsme přidali kousek jen slaný, bez příchuti a to už bylo takové divné…
Každopádně až budeme bohatí, tak si nasušíme i ovoce i maso 🙂
Miluju sušené rajčata naložené v oleji s česnekem, solí a slunečnicovým semínkem. I ty přesušené se nechají 2 – 3 týdny naložené v tomto oleji a jsou pak moc dobré. Ale sušit jsem to nezkoušela, právě z obavy nárustu elektřiny. A na sluníčku.. no nevím, mám pocit, že by to dříve zplesnivělo, než se usušilo… Takže si jednou za čas koupíme pár jablíček, švestek a i ty rajčata, které si naložím. *