Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Knedlíky sladké nebo jak příloha k masu?
Sladké knedlíky milují snad všechny děti. Já alespoň neznám z dětí nikoho kdo je nemá rád. Malý nebo velký, ovocný knedlíček, s omáčkou nebo jen přelité máslem potěší každého. Kynuté, tvarohové, odpalované, krupicové nebo bramborové, nevíte jaké si vybrat? Ať už sladké nebo jako příloha k masu, domácí jsou vždy ty nejlepší.
- Máte rádi knedlíky?
– Děláte si je sami doma, nebo je kupujete v obchodě?
– Které máte radši, sladké nebo slané?
– Máte svůj osvědčený recept?
Myslíte si, že takové knedlíky vyžadují vší zručnost? Nebojte se, jejich výroba není tak složitá jak se může zdát. Některé vyžadují více času, ale jejich příprava stojí za to. Důkazem budou prázdné talíře.
A hned se s vámi podělím o recepty, které doma dělám já 🙂
Těsto na kynuté knedlíky
600g hrubé mouky (začněte na 550g a podle potřeby přidávejte)
200 m mléka
1 vejce
1/3 droždí
2 lžíce cukru
špetka soli
Já si těsto dělám v domácí pekárně. Nejprve dám tekuté a pak sypké suroviny. Nahoru rozdrobíme droždí. Zapneme program těsto. Po vykynutí těsto rozválíme, nakrájíme na čtverečky které plníme ovocem. Dobře uzavřeme a vaříme ve vroucí osolené vodě asi 8 min. Záleží na velikosti knedlíku. Uvařené propícháme vidličkou aby se nesrazily. Přelijeme máslem a pocukrujeme.
Knedlíky z odpalovaného těsta
150 g pol. mouky
3 vejce
50 g másla
180 ml mléka
špetka soli
V hrnci přivedeme k varu mléko, máslo a sůl. Za stálého míchání přisypeme mouku a mícháme tak dlouho až se nám těsto přestane lepit ke stěnám hrnce. Necháme trochu vychladnout a pak postupně vmícháme vajíčka. Vypracujeme hladké těsto.
Z hotového těsta tvoříme kuličky které plníme ovocem. Vaříme ve vroucí osolené vodě 6-8 min.
Knedlíky z tvarohového těsta
250 g tvarohu (kostka)
4 lžíce hl. mouky
1 vejce + 1 žloutek
1 lžička cukru
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
Nejprve si rozmícháme tvaroh s vajíčkem, žloutkem a solí. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Vypracujeme si hladké těsto. Můžeme vyválet plát nebo si odtrhávat kousky těsta do kterého pak dáme kousek ovoce.
Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 min.
Bramborový knedlík k masu
800 g uvařených a oloupaných brambor
200 g hrubé mouky
100 g dětské krupice
1 vajíčko
1 lžíce octa
sůl
Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme na jemno a osolíme. Přidáme ostatní suroviny a rychle zpracujeme v těsto. Z hotového těsta vytvoříme 2 válečky a vaříme je 15-20 min ve vroucí osolené vodě.
Houskový knedlík
450 g hrubé mouky
1 tvrdší rohlík
200 ml mléka
1 vejce
15 g droždí
sůl
Rohlík nakrájíme na kostičky. V míse smícháme ostatní suroviny, přidáme rohlík a zpracováváme tak dlouho, dokud se nám mouka lepí na ruce. V případě potřeby přidáváme mouku. Hotové těsto si rozdělíme na poloviny. Z každého si vytvarujeme podlouhlou šišku. Pod utěrkou necháme 30 min. kynout.
Vykynuté knedlíky vaříme 25 min. ve vroucí osolené vodě.
Hrníčkový knedlík
2 rohlíky
200 ml. mléka
2 bílky
1 žloutek
sůl
máslo nebo sádlo
Vyšleháme si bílky a dáme je stranou. Rohlík nakrájíme na kostičky. V míse smícháme ostatní suroviny, přidáme rohlík a vmícháme ušlehané bílky.
Máslem nebo sádlem pořádně vymažeme hrníčky. Těstem je naplníme do 3/4. Dáme do hrnce naplněného vodou do poloviny hrníčků, může být i více vody. Dáme do předehřáté trouby a pečeme 30 min. Uvařené hned nevytahujeme, necháme je pár minut stát. Půjdou pak lépe vyklopit.
Tak jsem vám prozradila, které knedlíky doma dělám. Muž by nejedl kupované, takže u nás jsou jenom ty domácí. Na obměnu můžete do těsta ke knedlíkům přidat bylinky nebo různé semínka a uvidíte, že i takový knedlík může být delikatesa. U nás nikdy nezbude. To co se nesní na oběd, sní děti během dne jenom tak 🙂
Fotky k receptům budu postupně také vkládat do mé galerie – Vaření. Tak se můžete podívat 🙂 Pokud budete chtít vložím je také sem.
Sladké knedlíky milují snad všechny děti. Já alespoň neznám z dětí nikoho kdo je nemá rád. Malý nebo velký, ovocný knedlíček, s omáčkou nebo jen přelité máslem potěší každého. Kynuté, tvarohové, odpalované, krupicové nebo bramborové, nevíte jaké si vybrat? Ať už sladké nebo jako příloha k masu, domácí jsou vždy ty nejlepší.
- Máte rádi knedlíky?
– Děláte si je sami doma, nebo je kupujete v obchodě?
– Které máte radši, sladké nebo slané?
– Máte svůj osvědčený recept?
Myslíte si, že takové knedlíky vyžadují vší zručnost? Nebojte se, jejich výroba není tak složitá jak se může zdát. Některé vyžadují více času, ale jejich příprava stojí za to. Důkazem budou prázdné talíře.