Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Knedlíky sladké nebo jak příloha k masu?
Sladké knedlíky milují snad všechny děti. Já alespoň neznám z dětí nikoho kdo je nemá rád. Malý nebo velký, ovocný knedlíček, s omáčkou nebo jen přelité máslem potěší každého. Kynuté, tvarohové, odpalované, krupicové nebo bramborové, nevíte jaké si vybrat? Ať už sladké nebo jako příloha k masu, domácí jsou vždy ty nejlepší.
- Máte rádi knedlíky?
– Děláte si je sami doma, nebo je kupujete v obchodě?
– Které máte radši, sladké nebo slané?
– Máte svůj osvědčený recept?
Myslíte si, že takové knedlíky vyžadují vší zručnost? Nebojte se, jejich výroba není tak složitá jak se může zdát. Některé vyžadují více času, ale jejich příprava stojí za to. Důkazem budou prázdné talíře.
do pytlíku někdo dává karlovarský knedlík. My jsme u mamky jednou dělaly jeden podle televize (byl dobrý) a taky se dělal v igelitu, ale teď nevím, kdo ho tak dělal. Pozastavovaly jsme se právě nad tím igelitem, že se obvykle vaří v utěrce. Vím že to zabalil do igelitu a propíchal vidličkou a byl to chlap. Těch pořadů je tolik, že už opravdu nevím, který to byl 😉
nuni tak jsem to asi smotala název…oni tam něco dávali do pytlíků na tlačenku…ale ráda vyzkouším nějaký jiný receptík na br. knedlíky, dělám jen klasiku bramborové…
nuni tak jsem to asi smotala název…oni tam něco dávali do pytlíků na tlačenku…ale ráda vyzkouším nějaký jiný receptík na br. knedlíky, dělám jen klasiku bramborové…
Hrníčkové knedlíky dělám v troubě nebo v mikrovlnce a můžeš je dělat i na plotně. Do trouby je dávám, když peču maso, nebo když jich dělám více, mám to pak při jednom vaření/pečení 🙂 Trouba je už pěkně vyhřátá 🙂
Jinak si dáš do pekáčku, větší mísy nebo do hrnce vodu, do toho naskládáš hrníčky a dáš do trouby, mikrovlnky nebo na sporák na 30 min. Oni nabudou a udělají ti takový klobouček. Podle toho poznáš, že jsou hotové.
Z trouby bývají pěkně křupavé 🙂 Většinou dávám troubu na 170°- 180°C.
Bamisko, bavorské knedlíky jsou z vařených brambor. Chceš nějaký recept?
ty hrníčkové děláš v troubě a rozpaluješ ji na kolik stupňů?? stačilo by hrníčky dát na plech s vodou? nebo do kastrolu na plotně???
holky kdo umí nevím jak se jmenují BAVORSKÉ?? nebo tak nějak z kousek housek?? bylinky?? zahledla jsem je kdysi v prostřeno a samo recept si nenapsala…
Knedlíky, dělám domácí. Oboje, jak sladké, tak k masu.
A sladké udělám, uvařím a uschovám do mrazáku na zimu. Mám tam jahodové, meruňkové. A jsou ze tří těst, kynutého, bramborového a tvarohového. Máš vydět jak v zimě chutnají na páře ohřáté a se zakysanou smetanou.
tak knedlíky k omáčkám buď kupuju hotové nebo dělám z pytlíku – velice nám všem chutnají od vitany. Knedlík bez polotovaru jsem nikdy nedělala a ani nehodlám – neumím to a nechci se to učit 😀
Knedlíky na sladko dělám nejraději z odpalovaného těsta, chutnají mi nejvíc a jsou jednoduché. Zkoušela jsem dělat kynuté borůvkové v páře ale dopadly katastrofálně – malé zdrclé hnusné mrchy, druhou várku jsem nekompromisně hodila do vody a bylo to úplně o něčem jiném a byly výborné. Ale jinak nejsem milovník kynutých knedlíků. Raději ty odpalované. Tvarohové těsto používáme spíš na povidlové tašky než na knedlíky.
Bramborové knedlíky také dělám víceméně jen z pytlíku, dokonce i šulany s makem z pytlíkových knedlíků byly výborné – už mám prostě vyzkoušené, které “pytlíky“ nám chutnají a které ne. Ale občas se překonám a udělám z brambor, ale vzhledem k tomu, že si umíme pochutnat na pytlíkových to moc často nedělám a většinou z toho nejsou knedle ale lokše a nebo šulany.
Kdysi mi přišel recept na rychloknedlík z mikrovlnky, znělo to zajímavě, měla jsem ho jako zálohu “pro strýčka příhodu“, ale zatím nebylo třeba…
Tak já se přiznám – houskový knedlík jsem nikdy v životě nedělala. Doma jsme ho taky vždycky kupovali, tady u nás se dají koupit úplně výborné. Když jsem kdysi viděla recept na ty hrníčkové, tak jsem to chtěla zkusit, ale to měl zrovna manžel hubnoucí období, takže jsem měla dobrý důvod tu myšlenku zase zapudit 😉 Ale třeba jednou zkusím, zatím mám utkvělou představu, že houskový knedlík je umění, které hned tak někdo neovládne…
Sladké dělávám jednou za čas tvarohové, ty miluju, ale holky mi je jednu dobu nechtěly jíst (ani jedna ani druhá), takže se mi s tím taky nechtělo paplat. Teď jim aspoň Majda přišla na chuť, takže počítám, že bychom si ještě o prázdninách švestkové mohli udělat. Vždycky si u toho vzpomenu na svou babičku, se kterou jsme je dělávali každé prázdniny, když jsem k ní přijela.
Tak u nás se knedlíky občas dělají, máme rádi slané k omáčkám i sladké plněné.
Všechny dělám domácí, protože k omáčce by mi kupovaný neprošel a sladké už jsem si vychytala přípravu tak, že jsou “za chviličku“.
Klasický knedlík dělám houskový, ale ne kynutý, ale tvrdý.
Sladké dělám tvarohové nebo kynuté.
A ještě vlastně milujeme bramborový plněný uzeným masem a k tomu zelí nebo špenát.