Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Knedlíky sladké nebo jak příloha k masu?
Sladké knedlíky milují snad všechny děti. Já alespoň neznám z dětí nikoho kdo je nemá rád. Malý nebo velký, ovocný knedlíček, s omáčkou nebo jen přelité máslem potěší každého. Kynuté, tvarohové, odpalované, krupicové nebo bramborové, nevíte jaké si vybrat? Ať už sladké nebo jako příloha k masu, domácí jsou vždy ty nejlepší.
- Máte rádi knedlíky?
– Děláte si je sami doma, nebo je kupujete v obchodě?
– Které máte radši, sladké nebo slané?
– Máte svůj osvědčený recept?
Myslíte si, že takové knedlíky vyžadují vší zručnost? Nebojte se, jejich výroba není tak složitá jak se může zdát. Některé vyžadují více času, ale jejich příprava stojí za to. Důkazem budou prázdné talíře.
Bamisko, tady je slíbený recept na Karlovarské knedlíky. Vyzkoušený- osvědčený.
Jenom ho nedělám tak často, na přípravu je trochu náročnější 🙂 ale stojí to za to.
Karlovarský knedlík
4 housky
100g pol. mouky
3-4 vejce (záleží na velikosti, velké stačí 3)
200 ml mléka
60g másla + máslo na opečení housek
sůl
Housky si nakrájíme na kostičky a osmahneme je na másle. Změklé máslo dobře utřeme se žloutky a postupně vmícháme mléko a mouku. Osolíme a ke vzniklé hmotě přidáme opečené houstičky a promícháme. Bílky vyšleháme do tuhé pěny a lehce vmícháme do těsta. Nachystáme si čistou utěrku, kterou namočíme a dobře z ní vyždímeme vodu. Celou potřeme máslem. Těsto si vytvarujeme do válečku na pomoučněné podložce a přendáme na utěrku. ( Nebo si těsto dáme na utěrku a rukama vytvarujeme váleček. Já to tak dělám taky 🙂 je to jednodušší.) Utěrku zabalíme, koce dobře svážeme provázkem. Na obou koncích si necháme delší nit abychom to mohly zavěsit na vařečku do vroucí osolené vody.
Vaříme hodinu. Uvařený knedlík vytáhneme, opatrně rozbalíme a na prkénku nakrájíme ostrým nožem 🙂
vlastně posledně jsem na knedlíky dělala borůvkový žahour 😉
já mám nejraději oslazenou opraženou strouhanku, jinak používáme mletý mák, cukr se skořicí nebo jen šlehačku, mamka má nejradši strouhaný tvrdý tvaroh, ale měkkým taky nepohrdne
někdo dává na sladké knedlíky i nastrouhanou tatranku
nuni prosím ty karlovarské i bavorské jestli máš vyzkoušeno….hrníčkové vyzkouším….zítra dělám rajskou, hmm že by?
cim knedliky sypete..u nas je nejoblibenejsi: pomlety mak+ cukr,maslo( hlavne k tem povidlovejm) 😀
horke kakao,vanil.cukr,maslo
Granko,maslo
zakys.smetana
tvaroh..
nebo jen maslicko..
strouhanka neprosla :-D.ostatni neznam,ono uz i tak je to kaloricka bomba :- D 😀
ALE DEKUJI ZA NOVE CHUTE,OBCAS JE PRUBNU!! :-)DEKUJI!!
Meggi
Pár rad pro zaručený úspěch při vaření knedlíků
– knedlíky vařte vždy ve vroucí osolené vodě
– po vyjmutí knedlíků z vody je propíchejte vidličkou, aby se nesrazily
– když se vám nechce těsto válet, můžete si odtrhávat kousky do kterých pak ovoce dobře zabalíte
– co nestačíte sníst, můžete dát do sáčku a zamrazit na jindy
Čím knedlíky sypete?
U nás jak kdy a podle toho co je.
Tipy na posypání knedlíků
– na posypání můžete použít rozdrcené drobečky ze sušenek
– kukuřičné lupínky rozdrtíte, smíchejte s cukrem a skořicí
– perník na strouhání nastrouhejte na jemno, smíchejte se skořicovým cukrem
– strouhaný tvaroh
– ovoce se zakysanou smetanou (ovoce rozmačkejte a smíchejte se smetanou)
– vanilkový krém ( do uvařeného pudinku vmíchejte cukr a ušlehanou šlehačku)
– jednoduchá ovocná omáčka ( marmeládu rozmíchejte s vodou a trochou rumu, zahřejte, ale nevařete)
– na másle si osmažete strouhanku s cukrem
– do vyšlehané šlehačky přidejte ještě ovocný jogurt, je to moc dobré
Bami a máš zájem o nějaké konkrétní těsto? Já jsem hned na začátku napsala ty co doma dělám často.
Ahoj,tak klasicky,kynuty,knedliky,varim uplne stejne,jako ty,nuninko 😀
Kdyz mne maminka ucila ca ve 14 l varit,byl knedlik asi prvni vec :-D..
pak omacky,polivku..nejvic me,ale, bavi peceni :-D..
brambor.jsem nedelala roky,ale my mame radi vsechno 😀 ..ze stejnyho,bram.testa,
delam casto sulanky s makem..nebo plneny knedliky,uzeny,zeli.. 😀
A ze stejnyho,kynuteho,delavam plneny povidlama,ovocem.nahoru mak.,nebo skorici,granko…varivam je
hlavne v pare,nebo klasicky,ve vode..neni to tezky 😀
Kdyz byli deti male,delavala jsem tvarohove,tvarohy,cukr,krupicka,1vajicko..uvarit,jen polit maslem,
nebo kompotem 🙂
Houskove dela mamka,ja nekdy,jelikoz zde nejsou rohliky 🙂 Nahrazky nejsou ono 🙂
Jinak,co tu znam anglicany,knedliky jim moc nejedou,nekteri byli na dovolene
i v Praze a knedliky,to je skratka pro ne,neznama chut 😀
Ja je celkem muzu,ale ne casto..Ale takova svickova,ci “ moje“ rajska, a muj domaci knedlik,mnam 😀 😀
Meggi
Dělám všechny možné, vařím v páře v pečícím papíru, nejsou oslizlé a nemusím obracet, navíc mám čisté nádobí :-).
Miluju kynuté, bramborové nemusím, sladké si občas dám.
zas nepřihlášená … a ještě odpoledne jsem byla … semelka