Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Tortila, arabský chléb...prostě placka
Ahojky všem!
Prosím o radu a zkušenosti. Chtěla bych udělat tyto placky, ale nevím, jak na to. Zřídka jsme si je koupili, ale když jsem dnes viděla cenu, tak jsem to odmítla s tím, že to opravdu musím zkusit.
Recepty na netu určitě jsou, ale bych chtěla nějaký vámi osvědčený, vyzkoušený…
Děkuji a těším se, že na vaše tipy! *
Děkuji za tip!
Vím, že pita a tortila jsou dvě jídla. Právě proto jsem je vyjmenovala, protože máme doma rádi všechny tyto druhy placek nasucho pečených a ráda bych vyzkoušela více druhů.
Nuni, moc děkuji za recept, určitě ho vyzkouším. Zítra bude mrkev dušená – protože malá má průjem, takže se placka odkládá na pozitří 🙂 Pak dám samo vědět, jak to dopadlo a jak chutnalo 🙂
Jinak, Meggi, asi jsi ráda, že nebydlíš v ČR, že? Protože tady jsou ti čecháčci (tvůj výraz z jiné diskuze) úplně blbí a neschopní a v podstatě nic neumí a dělají špatně. Ale tam u vás, to je jiný kafe, co? 🙂
Promiň, ale takhle na mě většina tvých příspěvků působí. *
aha, to byl nepodepsaný anonym. mě nějak automaticky přišlo podle stejného stylu psaní a vlastní odvolávce na to, že chtěl anonym předat zkušenosti, že je ten příspěvek podivující se nad použitím sádla v tortille od tebe:-)a meggi, ne každý, kdo má jiný názor než ty se hádá:-)
jojoj.“ jsem tady ,v cesku ted,vid-(((. proc se hadas?!-))))
nic jsem nepsala,co pises..
“ bohuzel“, ci bohudik?,zde ziji ruzne narody,to je cele,a tak jsem to chtela predat dal..
tohle je smesny.ahojjj..
BTW:já teda český tiramisu z tvarohem ještě nejedla.
tortilla má původ ve španělsku, a sádlo do ní dávají. proto ta ironie, když ty se podivuješ, že někdo dává do tortily sádlo:-)
a s kuskusem. učili mě ho vařit v tunisku, doma mi ho každej chválí, ale taky to nikdy není to pravé:-) paela ještě hůř. dokud jsem měla ze španělska přímo koření na paelu, tak to bylo skoro ono. ale teď nemůžu na to “pravé“ koření narazit. a tady asi taky neseženu čerstvé krevety a ostatní ingredience, takže je sice výborná, ale opět to není to pravé:-(
ale potěším tě, když jsme v českým pubu ve španělsku vařili guláš a králíka na smetaně, sice se všichni oblizovali, ale taky z těch jejich ingrediencí to bylo nějak “jiné“. a to jsme museli králíka a mouku na knedle dovézt od nás.
ahoj radus-) ano ,tortilla je puvodem spanelska,ale v mexiku je to dennodeni jidlo!..( najdes urcite i v Cr, pravou mexic.restauraci a das me za pravdu,spanele tu neznam zadny-)sousedk,tunisanka,me naucila,nedavno,varit jejich kuskus.a to jsem si myskeka,ze ho davno varim dobre-). jeji manzel je pakistanec..Jsem vdecna za cokoliv noveho..
a ja chtela poradit na arabskou Pitu,ne “ceskou“tudiz do arabske pity,se zadny tuk opravdu nedava,tudiz ironie,radus, je myslim,zbytecna-)Navic,tortila,arabs.chleba,jak je v nazvu diskuze,jsou dve rozdilne veci.. jen myslela jsem,ze je fajn,se neco noveho naucit-)Nac potom tedy tahle otazka,diskuze?…
to je jako s tiramisu,cezky je s tvarohem..a pod. a uz to neni tiramisu-)
nic vic jsem tim nemysla….?
Meggi
S receptem bohužel neporadím – jen co jsem v tuniské rodině postřehla, tak ten jejich arabský chleba nemá s tím, co se v Evropě vydává za arabský chléb, vůbec nic společného. Mně osobně ten chleba moc neuchvátil, ale měla jsem takový hlad, že bych jedla cokoliv. Jinak všechno tam v té rodině dělali domácí, ale ten chleba nikdy, takže tajemství jeho výroby bohužel neznám – vždycky jsme se ráno probudili a chleby už nám visely v igelitce na klice dveří…dodneška nevím, která dobrá duše to tam dávala 🙂
pokud meggi od zdroje, tak ne od mexičanky, ale od španělů:-) a ti tortillu dělají taky se sádlem. radka2
a jaký tuk tam teda meggi dáváš ty? a tunisani? je mi jasné, že oni asi ne vepřové sádlo, ale jaký tuk? nebo olej? radka2
sadlo,do tortelle?-)).. ok,uz mlcim,chtela jsem poradit,od zdroje…
Ježečku já si je dělám takto:
1 hrnek hl. mouky
1 hrnek kukuřičné mouky
50g sádla
1/2 hrnku vlažné vody
sůl
Ze všech surovin si uděláš tuhé těsto. Hněteš tak dlouho až se ti začnou v těstě dělat takové bubliny.
Pak si to rozdělíš tak na 15 kousků, ale může být méně.
A každý rozválíš na tenoučkou placku
Každou placku pak opeč z každé strany asi 10 sekund na suché, teflonové pánvi.
Na plackách se začnou dělat puchýřky, jejichž vršky můžou zhnědnout, placka musí zůstat jinak světlá
Hotové tortily plníš opečeným masem, zeleninou a vším co máš ráda 🙂 smotáš a je to hotové 🙂
Ahoj,opravdu je ta cena,tak hrozna?-)) co Lidl a podobne? nevim,jen se ptam-)
Ja delam tortilla uz asi 5 l..? teda vic je kupuju..maminka,ve skole nejmensi,je puvodem mexicanka,a recept byl takovy: kukuricna mouka,voda,sul
..pokud me pamet neklame..uzdibovat kusy,udelat placky,uprazit na rozpal.panvy..namacet do ruz.omacek…zrovna chroupu Tortilla krupky,ostre..
a ja,dle receptu,od ni,plnim,nejcasteji timto: uprazim kureci maso,zampoiny,2rajcata,feferonky,
kukurici z plechovky,3 ruznob.papriky na prouzky..ochutit.a plnim s tim tortilla,ale uz se to jmenuje ENCHILADAS,kdyz to zamotas-).. polozim tu tortillu na suchou panev,supnu trosku te smesy,str.syr,slozim,opecu rychle,z obou stran..na taliri rozriznu..mnamka,nestacim delat-)
arabsky chleba,je PITA,jak uz jsem psala,sousede jsou z Tunisu,jedi ho,jako cesi rohliky-)
muze se plnit,nebo jako priloha k jidlu,vetcinou ho jedi ke kuskusu s masem…ja jako sendvic..
to je vyhoda zivota jinde,spousta narodnosti..i chuti-)
Pita je z mouky,tusim,ze tady z polohrube dela,drozdi,voda,sul…pect na plechu,vymazanem,asi 8 min..ale i Pitu araby zde kupuji,uz hotovou-)))
snad jsem pomohla,vidis,v sobotu budou Tortilla,s masickem-)
Meggi
tak tortily také kupuji a jímá mě podobné nadšení jak tebe, ted jsem nadšeně kupovala v akci za dvacku………takže vítám diskuzi a doufám že se někdo ozve