Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařujete ovoce a zeleninu?
Zdravím všechny příznivce vaření. Všem moc děkuji za váš zájem o mé články a protože je Petra šikulka, máme pro vás překvapení.
Články už sice nebudou vycházet tak jak jste byly zvyklé, ale pro velký zájem budeme pokračovat tady v diskutárně. Takže se i nadále máte každý týden na co těšit 🙂
A čím začneme dneska? Něčím co je pro mnohé z nás aktuální ZAVAŘOVÁNÍ
- Zavařujete ovoce a zeleninu?
– Máte nějaký osvědčený recept?
– Koupíte si raději v obchodě již hotovou zavařeninu?
– Myslíte si, že se zavařování v dnešní době vyplatí?
Abych to tady hned ze začátku nezaplnila recepty (zavařuji každý rok spoustu ovoce i zeleniny a zkouším i různě experimentovat), napište mi, o co byste měli zájem.
Protože sezona některých druhů ovoce už skončila, nemá cenu teď psát např. jahodové, borůvkové…… recepty. Ale určitě se toho najde ještě spousta. Už jste třeba zkoušeli melounovou marmeládu?
Já ji dělám každý rok a děti ji mají moc rádi. Takže se už můžete na recept těšit.
- Jak jste na tom s ovocem a zeleninou letos?
U nás to je letos velká bída. Letos poprvé toho budu mít zavařené hodně málo. Na zahradě u nás i u babičky všechno pomrzlo 🙁 .
Už se těším také na vaše recepty a nápady o co byste měli zájem 🙂
radus,jasny,v pohode:-))))
slibovala jsem,tak je tu a neutece:-))))
..ja pekla detem slovensky kremes,je supr,hihi:-)
oslav.jsme skolu,rychle spunty uz me tecou usima-)))
Meggi
meggi díky. zkusím z další várky, teď zkouším ten od pvosy.
PRO RADKU2!( a vsechny kecupovochtive:-)
Maminka konecne nasla slibovanej kecup,dofam,ze to je on,hihi,hledala v hoodne starych
receptech:-)))
DOMACI KECUP:
– 4kg vel.rajcatek
-8 vel.cibuli,pokrajet na kusy
-4 polev.lzice soli
-2 polev.lzice zazvoru
-1,5 kav.lzicky ml.skorice
-trosku pln.horcice
-1,5 kav.lzicky slad.papriky
-5kusu hrebicku
-5ks pepre
-5 ks n.koreni
-1/8 l.octa..
kdyz palivej je libo,pridat i 2-4 feferonky!
Vse varime,obcas zamichat,pozor,at nemate kecup vsude; slabsi plamen:,ci plotynku-))
Pridat 350g.cukru,2 polev.lzice solamylu.
Nakonci jsme to pomixovali,dnes je supr vec ponorny mixer( vlastnim ho:-))
Sterilizovat 20 minutek/ na 80 stup.
Urcite nekomu zachutna:-)))))
Meggi
nuni já včera jela se zadělávačkou, odměrkou a rukavicema rovnou si to venku odkuličkovávám, abych doma neměla až takovej bordel….ale také jsem byla překvapená jaká je letos tady bída, malé málo kuliček, některé jsou jeětě zelené a některé už propadané a ožrané…celkově malé trsy a i kuličky…
Bami tak zkus ten jablečný rosol. Je to jako marmeláda a je dobrá. Taky chci udělat likér, ale nevím kam jít na bez. Tam kam jsem chodila už není 🙁
Musím zapátrat 🙂
kečup jsem dělala včera z další dávky….
bezový likér také večer přišle do flašek i panáčků na koštování 😀 😀
dnes jduna toustíky…
na jablíčka nic nemám jen přesnídávku 😀
Bami, to se stane 🙂 Hlavně, že se nikomu nic nestalo.
Jak zavařujete jablka? Máte nějaký dobrý recept? Děláte kompot, marmeládu nebo zavařujete jenom tak nastrouhané?
Já jsem loni našla zajímavý recept a musím říct, že “marmeláda“ je moc dobrá. Není moc sladká a má zajímavou chuť.
Jablečný rosol
kůra a šťáva z 1 citronu
kůra a šťáva z 1 limetky (limetka je zelená)
2 kg jablek
cukr krupice podle množství vykapané šťávy
1 tobolka kardamomu
2 hvězdičky badyánu (celé)
Z citrusů si oloupeme kůru. Jablka zbavíme slupky a jadřinců Pozor, jadýrka nevyhazujeme. Jablka i jádřince dejte do hrnce, přidejte citrusovou šťávu a zalijte vodou tak, aby byla úplně potopená. Zvolna bez míchání vařte doměkka. Trvá to tak 20 minut.
Jablka i se šťávou přendejte na plátýnko upevněné nad čistým hrncem a nechte 2–3 hodiny překapat.(Já používám kuchyňskou utěrku)
Na každých 500 ml odkapané šťávy příjde 200 g cukru. Promíchejte, přidejte citrusovou kůru, koření a zprudka vařte asi 30 minut, až se kapka ukápnutá na studený talířek neroztéká. Během varu sbírejte pěnu. Horký rosol nalijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechejte vychladnout.
Fotku ještě dneska přidám 🙂
radu rajčata a paprika….suketovou jsem zkoušela z poloviční dávky na zkoušku a hvězda jsem to připálila, nehlídala jsem to jak ty rajčata co pustili…..
bami a kterou jsi udělala? z par. a raj., nebo z cukety?