Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařujete ovoce a zeleninu?
Zdravím všechny příznivce vaření. Všem moc děkuji za váš zájem o mé články a protože je Petra šikulka, máme pro vás překvapení.
Články už sice nebudou vycházet tak jak jste byly zvyklé, ale pro velký zájem budeme pokračovat tady v diskutárně. Takže se i nadále máte každý týden na co těšit 🙂
A čím začneme dneska? Něčím co je pro mnohé z nás aktuální ZAVAŘOVÁNÍ
- Zavařujete ovoce a zeleninu?
– Máte nějaký osvědčený recept?
– Koupíte si raději v obchodě již hotovou zavařeninu?
– Myslíte si, že se zavařování v dnešní době vyplatí?
Abych to tady hned ze začátku nezaplnila recepty (zavařuji každý rok spoustu ovoce i zeleniny a zkouším i různě experimentovat), napište mi, o co byste měli zájem.
Protože sezona některých druhů ovoce už skončila, nemá cenu teď psát např. jahodové, borůvkové…… recepty. Ale určitě se toho najde ještě spousta. Už jste třeba zkoušeli melounovou marmeládu?
Já ji dělám každý rok a děti ji mají moc rádi. Takže se už můžete na recept těšit.
- Jak jste na tom s ovocem a zeleninou letos?
U nás to je letos velká bída. Letos poprvé toho budu mít zavařené hodně málo. Na zahradě u nás i u babičky všechno pomrzlo 🙁 .
Už se těším také na vaše recepty a nápady o co byste měli zájem 🙂
Tak u nás přes víkend dva hrnce povidel a teď mám na sporáku připravený ten meloun. Už to jen rozmixuju a přidám želírovací cukr a nemůžu se dočkat, až ochutnám. Teda ale když se to vařilo, tak to opravdu velmi zajímavě vonělo 🙂
Keensped, určitě bych udělala marmeládu/ džem. Někdo taky zavařuje jako brusinky.
Ahoj, máte prosím někdo zkušenosti se zpracováním jeřabin? Tady u nás jich je spousta, ale ještě musím prozkoumat listy a zjistit, zda je to jedlý druh. Že bych případně něco vytvořila – džem, kompot apod.
maminka je taky právala v pračce. ale jsou pak “omlácený“. navíc tím dost trpí pračka.
no, já nevím, já jsem to zatím nezkoušela, psaly, že normálně naskládají sklinky do myčky a pustí nejteplejší program (obvykle 70°C ale prý se všude radí 80°C), po doběhnutí vytáhnou a obrátí dnem vzhůru .. dokonce jedna měla patro zavařovaček a patro nádobí na oplach 😀
psala, že měla strach, že budou rozvařené, ale že jsou akorát “na křupnutí“
už jsem o tom právě několikrát slyšela, a některé ženské si to velmi chválily, jiné zase, že jim do roka vše zplesnivělo i když podle mne je to spíš dáno těsností uzavření než způsobem zavaření…
no a v pračce prý perou na program na aviváž bez teploty a samozřejmě bez aviváže 😀
semelko a nezměkly ti ty okurky, když jsi je prala?
Já bych je kvůli tomu do pračky nedala. Mamka to tak taky dělala a chuťově pak byly o ničem.
Na jaký program jsi je v myčce zavařovala?
semelko podej podrobný návod jak na to….a jde tam zavářet všechno…
právě jsem si přečetla na Facebooku “není nic lepšího a snadnějšího, než “vyprat“ okurky v pračce a potom je zavařit v myčce :-)) kdybych měla více láku, mám plná obě patra, takhle mě to čekalo dnes znovu, ale vůůůbec jsem se toho nebála, už nikdy nebudu zavářet jinak, než v myčce !! :-))“
Nuninko,rado se stalo!!
Jen doufam,ze je to ten kecup,co znam z dectvi..mamka hledala,hledala..uz je to tak strasne daaavno..a kecup uz jen kupuje:-))
Meggi
Meggi, díky za recept na kečup.