Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařujete ovoce a zeleninu?
Zdravím všechny příznivce vaření. Všem moc děkuji za váš zájem o mé články a protože je Petra šikulka, máme pro vás překvapení.
Články už sice nebudou vycházet tak jak jste byly zvyklé, ale pro velký zájem budeme pokračovat tady v diskutárně. Takže se i nadále máte každý týden na co těšit 🙂
A čím začneme dneska? Něčím co je pro mnohé z nás aktuální ZAVAŘOVÁNÍ
- Zavařujete ovoce a zeleninu?
– Máte nějaký osvědčený recept?
– Koupíte si raději v obchodě již hotovou zavařeninu?
– Myslíte si, že se zavařování v dnešní době vyplatí?
Abych to tady hned ze začátku nezaplnila recepty (zavařuji každý rok spoustu ovoce i zeleniny a zkouším i různě experimentovat), napište mi, o co byste měli zájem.
Protože sezona některých druhů ovoce už skončila, nemá cenu teď psát např. jahodové, borůvkové…… recepty. Ale určitě se toho najde ještě spousta. Už jste třeba zkoušeli melounovou marmeládu?
Já ji dělám každý rok a děti ji mají moc rádi. Takže se už můžete na recept těšit.
- Jak jste na tom s ovocem a zeleninou letos?
U nás to je letos velká bída. Letos poprvé toho budu mít zavařené hodně málo. Na zahradě u nás i u babičky všechno pomrzlo 🙁 .
Už se těším také na vaše recepty a nápady o co byste měli zájem 🙂
Teda Hanni, to je pech. A šlo to zpravit?
taj já udělala bezva školáckou chybu :-D.Místo želírovacího čukru – obyč krystal.No marmeládu jsem dělala naposled,když Martinovi byl asi rok a dneska pomálu má 30.
V práci mi poradila škrobovou moučku minimálně rozmíchat s vodou A MALÉ MNOŽSTVÍ PROVAŘIT tý co by marmelády :-).Tak na ihned použití.
No byl to ten recept co jsem před X lety dostala v práci ještě v Dalovicích-rajský.Chuťově je dobrá,ale sladká kašička.Tak pro kojence tekutý :-)))).
Nahlížím na téma, tak taky přispěju. Dřív jsem určitě zavařovala daleko víc, jak teď chodím do práce, je méně času, tak to omezuju. Ale teď jsem byla doma, tak jsem zpracovala rajčatové přebytky na protlak, a protože se urodily i papriky, udělala jsem i pár skleniček leča. A vyzkoušela jsem květák ve znojemském nálevu jako okurky, tak jsem zvědavá. Během léta jsem stihla taky pár skleniček angreštové marmelády, angreštové chutney, kompot rybíz s mrkví, rybíz jako falešné brusinky. A hodně sklenic rybízové šťávy z černého i červeného rybízu. A vyzkoušela jsem zeleninovou směs z paprik, rajčat a cibule. Dá se to místo hořčice namazat na chleba nebo housku, ale zkusím ji dát asi i pod maso.
A hodně úrody mrazím, ale to sem nepatří. A taky z rybízu dělám pečený čaj, to už se tady taky psalo.P.
hani každej kousek se počítá, a domácí budou chutnat….a tvou veliost bytu známe tak nám je jasné že to není kam dávat…ale ted mě tak napadá co sklep??
jo a já tuhle marmeládu neznám, já dělám jen z ovoce a to používám gelfix…..
Hanni a podle jakého receptu jsi jí dělala? Dala jsi dost Pektogelu nebo želírovacího přípravku?
TO chtělo dohustit hned, ale určitě znovu mírně provařit a dohustit. Teplé nalít do sklenic.
Je lepší dělat zkoušku tuhnutí. Dát si trošičku na talířek a chvilku počkat zda to bude tuhnout.
taj já běžím pro RADU!Dělala sem poprvé tu marmeládu z rajských.Dneska kouknu a ta mrcha mi neztuhla :-(.Co mám s tím udělat? Jak jí donutit,aby stuhla? Co do toho nasypat? Napadla mě želatina.Vylejt sklenice zpátky do hrnce a domýchat jí tam.Co Vy na to?
Jinak mám 2 sklenice leča a ty 3 sklenice okurek :-).
Nesmějte se :-),ale já opravdu nemám kam to ukládat.
Nuninko, pečený čaj běžně dělám i z kompotovaného ovoce a na ten pekáč to dávám včetně té kompotové šťávy. Šárka
nuninko já ho také loni prvně dělala z čerstvého…ale mám pocit že tu někdo psal že do něj pak zdělá i kompotované..hmmm ale kdo jsu zkusit dohledat…
Bamisko, pečený čaj se dělá z čerstvého ovoce ne z kompotovaného 🙂
ZAPEČENÝ ČAJ z kompotu dáváte jen to ovoce a vodu vyléváte??? já jen že jsem zatím dělala jen z čerstvého tak nevím….