Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Trouby s nastavitelnou teplotou
Děvčata jsem totálně v háji. Byla jsem zvyklá péct v klasické plynové troubě bez termostatu a bez teploměru, vše jsem měla v oku i v ruce. Teď jsme se přestěhovali a je tu starý elektrický sporák a v budoucnu chci horkovzdušnou troubu a vůbec netuším, jak se v tom peče 😀 Prostě knoflík, kde se nastavuje teplota je pro mne velká neznámá. Můžete mi dát obecné rady, co se na kolik a jak (shora/sdola) peče – těsta (piškoty, kynuté, bublaniny, třené, cukroví….) i maso (kuřata, pečeně…) a zapékání (lasagne, šunkofleky, brambory…). Dík moc – zítra bude rychlá bublanina z kyšky s rybízem ze zahrádky, tak aby to dopadlo ;)teda doufám, že v tom stěhovacím chaosu najdu plech 😀
Ahoj Semelko, já peču v troubě na oboje – spodní i dolní ohřev, vždycky ji zapnu a v okamžiku, kdy slyším, že se sepne ventilátor, dávám dovnitř (je zahřátá).
Piškoty a bublaniny peču na 180° asi tak 20-25 min. Jakmile začne piškot vonět, odtahovat se od krajů plechu, píchnu párátkem a poznám to (je-li dopečeno).
Zapečené těstoviny/brambory peču na 190° asi tak 35 min.
Bábovku mám odzkoušenou na 180° na 35-40 minut.
Víš, stejně to budeš muset vyzkoušet. Asi nebude každá trouba úplně stejná. A ničeho se neboj, zvykneš si :-).
No a samozřejmě přeji, ať se Vám v novém dobře a příjemně bydlí :-).
Semelko,
staré elektrické sporáky jsou zrádné.
Většinou časem vršek nebo spodek začne péct víc/míň než původně pekl, takže já bych napoprvé upekla něco zkusmo, ať není velká škoda :-).
Horkovzdušnou mám – tam se to peče stejnoměrně a oproti teplotám uvedeným v receptech peču o něco míň. Prostě jen otočím kolečkem, nastavím tím teplotu a to je vše 🙂
Jinak ať se Vám v novém dobře bydlí!