Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Pečící prášek do perníku
Kdysi byl z druhé strany perníkového prášku recept na jednoduchý perník. Teď jsou nové obaly a mě překvapilo, že bez receptu 🙁
Nevíte někdo, jaký ten recept byl? Strašně nám chutnal. Je to teda asi 150 let, kco jsem ho pekla, ale teď na něj máme už nějaký měsíc chuť 🙂 Díky moc *
Našla jsem recept na sáčku 🙂
Na sáčcích Dr. Oetkera je znovu recept! Já doma zatím mám ještě tak 2 roky staré nakoupené, tak tam nebyl, ale zřejmě usoudili, že to nebylo špatné a tisknout ho znova 😀 *
3 hrnky hl. mouky, 2 hrnky krystal.cukru, 1 prášek do perníku, 1 puding (čokoládový nebo kakaový), 2 lžíce kakaa, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 2 vejce.
Mouku, cukr, puding, kakao a prášek do perníku smícháme. Potom přidáme mléko, olej, vajíčka, opět promícháme. Vylijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 180 stupňů cca 20-25min.
Ovocný perník s kakaovou polevou
Na 1 koláčovou formu potřebujete: 350 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do perníku, 220 g cukru, 20 g kakaa, 100 g sušeného ovoce (meruňky, švestky, brusinky, rozinky), 200 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíci rumu, 150 ml oleje, 1 lžíci citronové šťávy, tuk a hrubou mouku na vymazání formy.
Na polevu potřebujete 180 g cukru moučka, 1–2 lžíce holandského kakaa, 1 lžičku rozpuštěného másla a 3–4 lžíce horké vody.
Postup: Do mísy nasypte mouku, cukr, kypřicí prášek, kakao a nakrájené sušené ovoce. V misce rozmíchejte mléko, vejce, rum, olej a citronovou šťávu, vše vlijte do sypkých surovin a vypracujte hladké těsto. Pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, můžete přidat ještě trochu mléka. Formu vymažte a vysypte (pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, můžete tento krok vypustit) a těsto do ní nalijte. Troubu rozehřejte na 170–180 stupňů Celsia a perník pečte asi 30 minut.
Hotový perník vyklopte a nechte chvíli chladnout. Mezitím si nachystejte polevu. Do misky dejte moučkový cukr a kakao a oboje promíchejte. Přidejte máslo a vodu a metlou vyšlehejte hladkou polevu. Perník jí hned pomažte
nebo :
Verunčin perník
2 hrnky polohrubé mouky
2 – //- cukru moučka
1/2 – // – Mléka
1 – // – oleje
1-2 ks vajec
1 ks prášku do perníku
poleva:
cukr moučka a citrón či citrónka
a může být i přestříkán čokoládou a natřený marmeládou.
Tak já dnes spytlíkovala tento recept:
500 g mouky + ještě něco navíc, když bylo těsto řidší
1,5 hrnu mléka
1 hrnek cukru
2 lžíce medu
1/2 hrnku oleje
1 vajíčko
a ten prášek do perníku
Dala na pečící papír, nahoru nastrouhala pár jablíček a do vyhřáté trouby, za 15 minut bylo upečeno a už je skoro i sežráno. Doslova a do písmene 🙂
Bašta.
Tak díky za tipy… *
Vy děláte,ale chutě :-).
Ahoj, já mám z prášku opsaný tento recept.
1/2 l teplého mléka, 25 dkg tuku (dávám HERU), 2 lžíce medu, 1 vejce, 50dkg polohrubé mouky, 25 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do perníku, nasekané ořechy, kakao.
V teplém mléce rozpustíme tuk a med a po zchladnutí rozmícháme vejce. Přidáme nasekané ořechy, cukr, vanilkový cukr, kakao dle chuti a nakonec vmícháme mouku s práškem do perníku. Pečeme při teplotě 150-160 st.Celsia asi tak 40-50 minut.
Nevím, zda je to ten co myslíš, ale jsem s ním moc spokojená a moc nám chutná.
Jojojo, Mari, to je asi on!!! Díííky!
Hned jak dám děti do pelechu, tak se na to vrhnu 🙂 A budou mít dobroučkou snídani.
Jo a ještě musím říct, že jsem v pátek byla u Matildy a ta měla tááááák výbornou buchtu, že jsme se s dětma olizovali ještě doma. Takže Mati, recept sem! *J*
Jj, na perník už nevážím, dělám všechno do oka 🙂
Takže polohrubá mouka, nasypu půlku klasické mísy, promíchej s tím práškem do perníku, kakao, at je pěkně hnědá barva, cca. 20dkg cukru, když tak dosladíš, 1 vejce, půl hrnka oleje, ohřeji si mléko, asi 3 dcl, at není horké, prostě na prst, zaleju, promíchám, vyleju, peču 🙂
Taj já tu vyhrabošila.
-45dkg polohrubé mouky
-30dkg krystal cukru
-1 1/2 prášku do pečiva
-2 lžíce kakaa
-1 lžíci mleté skořice
– 2 vejce
– 1/2 l mléka
– 9 lžic oleje nebo 9 dkg tuku
Smíchat a píct.
A kdo má přehršle rajčat je tu recept jako bonus k perníku 🙂
Džem z rajčat:
– 3kg rajčat vařit,rozmixovat,propasírovat.Přidat 1 a 1/2 kg cukru,1 vanil.cukr a vařit hodinu.
Přidáme 3x pektogel,2 lžíce kyseliny citronové,1 a 1/2 dcl rumu.
Horké lít do sklenic.Zabalit do deky a nechat vychladnout.