Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Recept na jitrocelový sirup
Na přání Lien kopíruju z Žena-in:
…
Na území České republiky roste několik druhů této nenápadné a dříve nad jiné ceněné byliny. Ve fytoterapii se však nejvíce používá jitrocele kopinatého. Sběr listů začíná koncem dubna nebo spíše začátkem května a pokračuje až do srpna, dříve, než se objeví květní stvoly.
Rostlina ve formě nálevů (čajů) uvolňuje hleny a také upravuje stolici, a právě těchto terapeutických efektů se využívá při podpůrné léčbě pomocí jitrocelového sirupu. Pro vysoký obsah slizu a protizánětlivých látek se jitrocel jeví jako fytoterapeutikum, které ve formě nálevu i sirupu pozitivně ovlivňuje potíže spojené s vředovou chorobou žaludku.
Šťáva zlistů má ale i možnost zevního použití – hojí rány,poměrně známé je používání obkladů z čerstvých rozmačkaných listů na nejrůznější typy drobných oděrek, malých popálenin a také na otoky po bodnutí hmyzem. Bylina ránu vydezinfikuje a pomůže stáhnout (staví drobná krvácení).
Jak sirup připravit a k čemu nám vlastně bude?
Rostlina je známé expektorans, tedy usnadňuje odkašlávání tím, že rozpouští hlenovité povlaky vdýchacích cestách, zmírňuje dráždění ke kašli a usnadňuje odkašlávání. Sirup proto nachází své uplatnění při onemocněních dýchacích cest se silným zahleněním, například v případě stále se opakujících chronických katarů průdušek. Další možnost využití se naskýtá u poruch trávení provázených zácpou. Konzumaci sirupu lze doporučit také u již zmíněné vředové chorobě žaludku.
Nejjednodušší recept na Jitrocelový sirup
Připravte si dobře vymytou uzavíratelnou sklenici, med či hnědý cukr. Kromě bylin již víc věcí potřebovat nebudete!
Mladé čisté lístky jitrocele natrhejte na menší kusy.
Do sklenice začněte vrstvit centimetrovou vrstvu jitrocele, centimetrovou vrstvu medu (cukru), postup stále opakujte, až bude sklenice plná. Vrstvy nezapomeňte stlačovat.
Sklenici pevně zavřete a dejte na teplejší místo.
Po deseti dnech, kdy lístky vyplavou nahoru a u dna nádoby se usadí zlatavá tekutina, můžeme sladkou a jemně voňavou dobrotu slít do malé lahvičky a dobře uzavřít.
Tento recept má tu výhodu, že nemusíte nic vařit! Konzervace je zajištěna vysokým obsahem cukru.
Lék uschovejte v nejméně chladné části lednice. Poslouží i chladnější sklep. Pokud vám tekutina zcukernatí, postupujte stejně, jako když rozehříváte ve vodní lázni med (teplota nesmí přesáhnout 40 C).
Výše uvedený návod je mnoha lety prověřeným receptem, samozřejmě, že existuje velké množství atraktivněji vyhlížejících variant, ale většinou jde o návody, kdy se tento léčivý prostředek připravuje pomocí použití tepla, tedy vařením. Což mi osobně přijde škoda, neboť mnoho cenných látek se právě vysokými teplotami ničí. Někteří autoři dokonce radí nádobu se směsí zakopat na 3 měsíce, jiní přidávají ještě další ingredience, např. smrkové výhonky. Pro zajímavost uvádím alespoň další dva recepty od známých bylinkářů.
Recept podle Marie Treben
Na masovém strojku rozemeleme čtyři vrchovaté hrsti čerstvě umytých listů jitrocele kopinatého. Do směsi nalijeme malé množství vody, aby se trochu zředila. Po té přidáme 250 g medu a 300 g hnědého cukru. „Kaši“ pak za stálého míchání opatrně ohřejeme až do okamžiku vzkypění. Horkým sirupem (i s pomletými listy) plníme čisté sklenice, které skladujeme v chladničce.
Recept podle faráře Kneippa
Slovutný pan Kneipp obohatil tento léčivý prostředek ještě dalšími léčivkami. Doporučuje natrhat jednu hrst jitrocelových listů, jednu hrst podbělových listů a jednu hrst listů pelyňku pravého. Sebraný materiál vaříme 5 minut v jednom litru vody, pak vše scedíme a do odvaru přimícháme několik lžic medu. Směs vaříme dál, až vznikne hodně řídký sirup, ten užíváme teplý. Každou čtvrthodinu jednu kávovou lžičku.
Zdroj: Léčivé látky zrostlin, Zdeněk Jaroš
Zlesa i ze zahrádky, Dagmar Lánská
Zavi, moc díky, už jsem si to zkopírovala a uložila…. kromě pampelišek a sedmikrásek jej taky máme na zahradě… tak jej aspoň využiju 🙂
Česnek známe, a při návštěvě lužního lesa jej konzumujeme. Ale máme to z ruky. Tady nikde nevím, kde roste.
Jitrocel snad roste i u nás na zahradě.
Zvažuji i nasušit sedmikrásku na čaj.
A nasbírám-li 500 sedmikráskových květů, tak i sirup.
Ale to teda nevím, nevím….
😯
Mimo utopenců a hermelínů 🙂
Jarmuschko, ta kniha zní lákavě. My právě v tomto období spásáme česnek medvědí. Je úžasný, moc nám chutná v salátu (hlávkový + medvědí česnek + okurka + rajče..) nebo ho nakrájím na chleba s máslem. Mňam. Škoda, že jsem jeho krásu objevila až letos.
Kouknu, kde je jitrocel a jdu asik na to, jsem na to Lien včera koukala a taky se mi to tak zobrazovala, půlka textu v tahu 🙂
Holky, je ještě něco, co se dá takhle vrstvit???
Já čerpám z knihy Plané rostliny v kuchyni – to jsou jak bylinné sirupy, tak vína, ale i polévky, saláty, moučníky, pečená masa.
To je kniha stará tak 20, možná i více let.
A teď jsem v “očekávání“ – táta mi slíbil z knižního klubu (či co to je) pořídit knihu o vaření s bylinami – vyšla teď někdy.
🙂
jé, zavi dík, já jsem tam psala a oni ho upravili, aby šel přečíst, takže už ho též mám, ale díky moc :-P, ještě ho chci stihnout a netušila jsem, že odpoví takovým fofrem