Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Proč dávat žloutek batolatům?
Dobrý den,měla bych otázku-z jakého důvodu se má dávat žloutek mrňatům?Nevíte to někdo?Já se na to chci pokaždé zeptat paní doktorky,ale vždy na to zapomenu.Teď jsem docela s hrůzou zjistila,že asi 2 týdny jsem ho malé(8měs.)nedala.Máme ho dávat prý 2xtýdně.Myslíte,že hodně vadí,že jsem jí ho zapomněla dát?Děkuji,Lenka.
Lístku, zažívací reakce na žloutek jistě mohla být, je to ale málo časté narozdíl od často doporučovaného například banánu. Jakmile má dítě zažívací potíže po nějakém jídle, samozřejmě podávání odložit, jen má každé dítě problém s jinou potravinou.
Jen ještě k tomu cholesterolu, dítě cholesterol potřebuje, je to základní stavební prvek buněk a v prvních letech života těch tělesných buněk musí tělo vybudovat požehnaně. V mateřském mléce je velmi mnoho cholesterolu, vajíčko na tom nebude nijak výrazně hůř, zvlášť v dávce jeden až dva žloutky týdně. I proto by malé děti měly například dostávat máslo a nikoliv margaríny, mléko s vysokou tučností, nikoliv polotučné, tvarohy plnotučné (každé v patřičném věku). Omezování cholesterolu v raném dětství je jedna z předpokládaných příčin budoucí nadměrné tvorby v organismu – to jsou ty vysoké hladiny cholesterolu, které člověk nemůže ovlivnit ani dietou, protože si stále hodně vytváří sám.
Já jsem žloutek dávala, ale určitě ne pravidelně , prostě když se to hodilo, přidala jsem (strouhala jsem vařený, abych neměla potíž s oddělením od bílku). Určitě jsem někdy dva týdny nedala, maso jsem dávala asi 2x týdně, nemyslím, že jsou živočišné bílkoviny tak strašně nezbytné, když je dítě dál kojené.
Taky jsem Fandovi chtěla dávat žloutek … 🙂 pokaždé (napoprvé mi nedošlo, kvůli čemu to bylo) se do tří hodin pozvracel. Konzultovala jsem to alergoložkou, podle ní nešlo o alergii vpravém slova smyslu, ale o nezralost trávicícho systému. Doporučila žloutek nedávat a zkusit to až tak v roce a půl. Takže jsme šli za pediatrem a ten nad tím jen pokrčil rameny, že prý mám dávat víc vepřového a je to.
Proto si myslím, že pokud nedáte vajíčko dvakrát týdně, ale jen jednou týdně, určitě nic nepokazíte.
Fanda skutečně žloutek i celé vajíčko začal jíst později, alergii na vajíčka nemá.
Vajíčko je potravina s vysokou výživovou hodnotou, proto je v jídelníčku nejmenších už hodně dlouhou dobu. V současnosti zůstává výhodou vejce, že obsahuje hodnotné bílkoviny, dostatek železa, ale i vápníku, a vitaminy A+D, proto by měl být v jídelníčku kojenců a batolat žloutek 1-2x týdně. Ne bílek, na který vzniká poměrně často alergie, ten by se měl dávat nejdříve po ukončeném roce. Žloutek je snadněji stravitelný než maso, proto právě u miminek svoje místo má…
Ahoj, je fakt, že se to hodně říká i radí, ale téměř nikde nic o tom, proč. Takže za mě, jelikož je vajíčko živočišného původu, má složení “podobné“ masu.
Při podávání stejně nejvíc záleží jen na vašich zvyklostech a tomu, co věříš. Někdo dává maso každý den, někdo právě v některých dnech vynechá maso a dá žloutek, někdo dává maso 6x týdně a žloutek vůbec, prostě podle mě žádný univerzální rada není.
Ano, maso je důležitá součást jídelníčku dítěte a mělo by být podáváno pravidelně, jinak si myslím, že by žoutek 1 za týden měl stačit, i když je pravda, že jsem často četla 1-2 žloutky týdně.
Jo, ještě nás hodně ve škole varovali, že hlavně nedávat bílek před jedním rokem. Že je hodně velký alergen a už v pečivu, které se podává, tak je obsažen, tak se mu vyhýbat a kupovat bezvaječné těstoviny, do polívek dělat kapání (u nás se tomu tak říká=vajíčko s moukou, krupicí… rozmíchat a kapat do polívky) jen ze žloutku. *
také nám to doktorka říkala ale také se mi to nepodaří do jídelníčku zařadit dvakrát do týdne….no a ted také tápu co to obsahují já tuším že říkla něco o cholesterolu že to dítka mají do sebe v malém množství dostat ale ruku do ohně za to nedám si to také nepamatuju
Já měla instrukce od dr. 1/2 žloutku týdně. Docela mě překvapilo, že 2 týdně. To už mi příjde zase hodně ohledně cholesterolu. Ale nejsem lékař, jen jsem hodně hledala a četla. Je to pro správný vývoj mozku a podpora jeho činnosti.
Právě ten cholesterol HDL.
Ale zase když jsem se s dr. bavila, tak říkala, že to je hlavně když nejí maso. Pokud vaříš jen zeleninová jídla, tak se má dávat. Pokud kupuješ skleničky, maso-zeleninové jídla, tak nemusíš dodávat žloutkem.
To jsou odpovědi na mé otázky naší doktorkou. Znáš to, co člověk, to názor, tak se raději zeptej a nezapomeň:-) Pisni pak, co ti řekla, taky by mě zajímalo, proč 2 týdně. Dík *Ježeček*
ahoj, to jsem taky přímo asi neslyšela, tipla bych to na bílkoviny… ale když už jsem začala dávat vajíčko,tak celý rozmíchat do polívky , jinak ne.
Jéé to já nikdy malé nedávala a ani to neslyšela..