Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jaký typ pánve a pekáče nebo zapékací misky máte a proč?
Ahoj, praskla mi keramická zapékací mísa… a pánev je už taky dost jetá, proto by mě zajímalo jaké typy používáte vy, co se vám osvědčilo a proč? Litina, nerez pekáč, keramika, sklo, teflon.
Díky za tipy, Iv.
Já jen ještě k té jedné hluboké a jedné nízké na palačinky atd. Taky jsem to tak udělala a můžu říct, že mi nízká na palačinky zahálí, dělám vše v hluboké a palačinky taky přehazuju, občas se neotočí úplně, ale je to nejsnazší způdob jak ji obrátit, takže pozor, abys opravdu mělkou využila, u nás využití najde málokdy 🙁
všem moc děkuju za tipy a názory…. teď už jen vybrat ten správný kousek 🙂
Keen, nejlepší nádoba, kterou máme už asi 6 let, je titanový hrnec, je hranatý a má ucha z odolného plastu, takže se dá dát bez problémů i do trouby. Na smažení vajíček, palačinek apod. ji nepoužíváme, ale jinak opravdu na vše. Dá se v ní i péct maso, brambory a cokoliv jen na vařiči, zapékám v ní šunkáče, franc. brambory, kdysi jsem v ní dělala i buchtu. Je to od nějaké německé firmy, bohužel nevím, od jaké, ale kvalitní titan obecně se vyplatí. Na smažení máme taky titanovou kulatou pánev a obojí je i po dlouhé době ve špičkovém stavu, takže i přes vyšší cenu bych doporučila tohle.
Jen pozor na předváděčky apoc., kde člověk zaplatí několikanásobek a ani to nemusí být z titanu.
keen a jestli můžu radit ze své zkušenosti co nepořizovat, tak je to jedna pánev kterou mám, těžká, asi nerezová, se sendvičovým dnem a je vhodná asi na steaky, má dno vroubkaté, plastické, kostičkované. To je takový krám, ať podliju olejem nebo ne, stejně se mi maso přichytáv. Použila jsem ji naposledy snad před 3 lety 🙂
nepřihlášená babofka
P.S. Nadhazování palačinek není žádná věda. Prvních pár se možná neotočí zcela, ale je to nejsnazší způsob a nenamachá se při něm zbytečně další nádobí (obracečky, apod. 🙂 )
keen, tak my toho používáme více – na zapékání sklo-keramickou s víkem nebo keramickou, dostali jsme dobrou pánev teskoma.
Wok máme už asi 10 let a taky se dost často používá, ale to hlavně pro to, že je hodně hluboká a děláme v ní i boloňskou omáčku (té bývá vždycky moooc 🙂 )
Takže myslím, že záleží na co jí chceš, co v ní budeš dělat nejčastěji. Ale s něčím hlubším rozhodně chybu neuděláš.
Do trouby je dobrý pekáč. Taky po něm pokukujeme, ale bývají drahé 🙁
Naším snem je klasická pánev Wok.
Už máme několikero kuchařek, ale zatím si recepty počešťujeme do obyč pánví.
babofko – právě i kvůli tomu uvažuju o hluboké těžší pánvi na vaření a nizoučké lehčí na plačinky a omelety 🙂
ale palačinky o vzduchu nevyhazuju, škoda je seškrabávat z podlahy 🙂
mně ta keram. miska vydržela 3-4roky?
keen, já mám valnou většinu keramických misek možná už nějakých 10 let, některé mají nitkovité prasklinky a až prasknou, tak prasknou a koupím novou. Není to tak velká investice na dalších 10 let 🙂
O omezené teplotě nevím, já peču obvykle 180- 220 a dolévám i studenou vodu, i když opatrně 🙂
U té pánvičky hlavně doporučuju potěžkat. Já mám lehoučkou a třeba u nadhazování palačinek je to k nezaplacení. Onehdá jsem dělala palačinky na mámině pánvičce, těžké, asi litinové (?) a nedalo se to vyhodit a v letu otočit tak snadno, jako s tou lehkou. Na druhou stranu člověk už pak nemusí do posilovny :-)))
děkuju za inspiraci…. omrknu nabídku trhu a uvidím
Já podobně jako Jarmuschka, sadu litinového nádobí jsme koupili jako náš první výdaj, už to tak levné nebylo, ale mám prakticky všechno, kromě 5l hrnce, ten mám obyč. smaltovaný, protože ten žádný jiný nebyl. Velký litinový pekáč používám na pečení, na zapékání raději skleněné pekáče, vyhovuje mi, že mají průhledné dno a snadno se zkontroluje stupeň propečení.
Keramickou misku jsem měla čtvercovou senzační, odešla mi bohužel po asi 7 letech – klasicky pukla, obávám se, že špatným použitím, protože mamka s tím neuměla a položila mi ji na horkou plotýnku prázdnou. Brala bych ji hned znovu, tvar měla ideální na zapékané filé, ale nemůžu čtvercovou už druhý rok sehnat.
A mám i jeden nerez hrnec s indukčním dnem – dárek a ten je taky moc dobrý hlavně na polévky, krásně drží stálost varu.
Pánev s termospotem jsem nikdy neměla, jen obyč. teflonky, taky je mám dlouho a nevypadají zle, ale smažím relativně míň, zapékám častěji.
nepřihlášená Virenka