Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Filé na Vánoce
Holky prosím vás,jaké filé kupujete na Vánoce? minulý rok jsme měli pěkně hnusnou včeři,měli jsme filety Panguase,ale po rozmražení to byly takové malé cáry,pořádně to nešlo ani obalit. Kapra moc nemusíme kvůli kostem a kvůli dětem. Takže nějaké filé,ale nevím jakou značku. Nedávno také,koupila jsem Panguase,nevím jaká značka a chutnalo to po hlíně, tak už mám z filé hrůzu!!
Děkuji Radka
.. a to teda ne, že bych věřila všemu, co slyším v televizi, nebo čtu na netu… Jenom prostě nějak moc nevěřím na čerstvost některých potravin a na morání chování obchodníků.. :-(:-(
Lussy, já to viděla někdy v televizi, ael fakt si enpamatuju, co to bylo za pořad…tak nevím…. Ale věřím tomu, že to tak je….
ctiradko,
tak jsem pátrala po netu, jak je to s tím chlazeným pangasem. Přece jenom stojí mnohem víc než mražený, tak ať nevyhazuju peníze.
Někde píšou, jako ty, že se sem dováží jen mražený. Jinde, že to není pravda, že se sem vozí chlazený a do některých řetězců i živý, takže nevím:-).
Ale ty filety co kupuju čerstvý krásně drží pohromadě, to kdybych úplně rozmrazila mražený filet, tak nikdy nebude vypadat takhle pěkně. Takže jestli to rozmrazí a prodávají jako čerstvý, chlazený, tak na to mají nějakou fintu, protože tam není žádná voda a opravdu to vypadá jako kdyby někdo vyříznul z čerstvé ryby filet.
Dášo, já nemám žádný speciální recept na toho lososa. Losos má tak chutné maso, že není třeba žádná zvláštní úprava, losos nesmrdí…. Nesmí se dělat moc dlouho, rpotože jinak je potom suchý, takže kratčí dobu, naprudko… Já používám jenom trochu soli a lehce bylinek…
Ten Pangasius se k nám do ČR dováží pouze v mraženém stavu (čerstvý ne, je to tuším vietnamská ryba a čerstvý by envydržel), takže ty pangasy, co se prodávají “čerstvé“ jsou jenom rozmražené ryby – nikoliv skutečně čerstvé. Z toho důvodu mi to přijde zbytečné ho kupovat nemražený, rpotože toho mraženého si rozmrazím a spotřebuju sama, kdy budu chtít já…
Jinak opravdu se liší množstvím vody, taky na to koukám, když kupuju. A já ho nesmažím v trojobale, jenom prostě s kmínem a bylinkama a solí naprudko… A nechávám ho teda úplně rozmrazit, trochu vysušit a přijde mi, že se potom enrozpadá. Když někdy spěchám (nebo zapomenu včas vytáhnout z mražáku), tak mi právě přijde potom nepevný….
Jinak k vánocům my taky jíme lososa, manžel kapra nechce, rpotože mu enchutná. A já bych si kapra tak ráda dala, každý rok se ho snažím “ukecat“… Ale losos nám vyhovuje, je to moc dobré maso a zároveň to enní pro nás běžná ryba, takže to vnímáme svátečně…
Holky,dobré téma před vánoci,já právě s rybama moc zkušeností nemám,toho pstruha,jak už zde bylo psáno, koupíte čerstvého? ale já vůbec nemám šajnu jak bych ho připravila a naporcovala a to samé lososa. Kdyby byl někdo tak hodný, poprosím o postup pro blbce.
Děkuji Dáša P.
Nooo, my klasicky kapra.
Pangase máme moc rádi, ale nesmažím ho… jen krátce podusím na másle s trochou koření na ryby, případně pak ještě do toho másla hodím čerstvé špenátové listy tak na minutku. A je to mňamka, po které se olizují i puberťáci :))
Po hlíně chutná, když je málo produšený, jednou se mi to taky stalo.
Lososa jsme měli jednou a mně přišel hrozně tučný a měl takovou divnou pachuť, ale možná jsem ho jen špatně připravila 🙂
Ahojda, tak u nás je to trošku složitější. Většinou večeříme u tchýně (mám ji 50 m od baráku) a co se pohádali s druhou švagrovou, tak jsme tam, aby nebyli sami.
No a u nic je zavedenej zvyk, nejdřív naložený file (takové ty bílé kostky, maj je všude) se zeleninou a domácí tatarkou, pak rybí polévku (nemáte někdo vnitřnosti? letos jsme nerybařily, tak nejsou zásoby :-)) no a potom buď kapr nebo řízek, babí peče oboje, takže se pak odvalím a nějaký dárky jsou mi ukradený :-DD
Děcka samo moc nebaštěj, nejvíc ten řízek.
Já sama mořský ryby miluju, s ostatníma to není tak žhavé, stačí jim kapr.
No když si vzpomenu na vánoce u našich, tak jelikož táta nesnáší kostičky v jakékoliv rybě, museli jsme mít jak kapra, tak řízek. Pak ale mamka objevila vynikající věc: jmenovalo se to Dětské rybičky a chuťově to fakt bylo super. Byly to obalené kousky vykostěných ryb s podobou mořských potvor, takže jsme měli chobotnici, medůzu, žraloka, hvězdici, apod. Mo, některé byli namleté, ale dali se sehnat i normální. Ale fakt nevím, jestli se to dá ještě sehnat, už jsem to dlouho neviděla.
..jo, jěště psala bamiska..také vysušuju ubrouskama, ale ty filety jsou TAK napité vodou, že spotřebuji pomalu celý balík ubrousků :-)) ale nejsou potom tak rozpilzlé, je nutné je prostě rozmrazené filety vysušit.
Teď mě holky napadlo: já nemám friťák, jak já budu kapra smažit! Když smažím na pánvi, jedna strana se m osmaží krásně a ta druhá, když to obracím, se mi ta strouhanka přilepí…:-( no děs, to budou zase nervy :-))
Radko, mě pangas nechutná vůbec, my máme prostě kapra a už se na něho těším…pangsius je tak vychvalovaný, ale chuťově děsný….zkus třeba aljašskou tresku, tu kupuji já…ale ryba prostě bude vždycky chutnat rybou, kdo tomu nepříjde na chuť, nemmůže ji prostě jíst 🙂
Někdo tu zmiňoval řízky, to jde taky, proč ne, bývalá tchyně kapra nejedla, tak si usmažila řízky a bylo. A když na Štědrý den maso nechceš, vyzkoušej pstruha..