Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jak na kváskový chléb? 🙂
Holky moje, vím, že toto téma se tu kdysi mihlo v sekci o domácích pekárnách, ale doufám, že se nebudete zlobit, když vás, které už máte tuhle úžasnou zkušenost za sebou a pečete kváskový chlebík bravurně a s úspěchem bez přemýšlení, požádám o poskytnutí cenných rad, jak na to:-)
Poněvadž i já jsem vlastníkem domácí pekárny už skoro dva roky, peču skoro denně a došla jsem do stádia, kdy už kvasnicový chléb u nás nikdo nechce ani vidět, tudíž peču hlavně bílý toustový a housky.
Ale nad domácí výrobou kvásku, jeho udržování a neustálého používání k upečení klasického kváskového chleba přemýšlím už víc než rok a konečně jsem se k tomu odhodlala. Kvásek jsem založila v pátek a nyní neustále obcházím pečku a nahlížím přes okýnko na svůj první umíchaný kváskový chleba, který už tam dýl než hodinu kyne, prý, protože jinak moc nakynutě tedy nevypadá:-)
Tudíž mě čekají asi dvě možnosti: nechat ho vykynout déle a pak upeču chleba, který bude k jídlu, nebo ho nechat kynout déle a pak stejně upeču chleba, který vyhodím:-)
Takže to bude celý den plný napětí,jak to vlastně dopadne:-)
Na druhou stranu asi nemůžu očekávat úspěch hned při prvním pečení, tudíž mě opravdu zajímá, jak jste na tom vy, co jste se už odhodlaly, a jaké byly vaše první krůčky?
Matildo, ahoj, vidím, že jsem se dostala z práce a ty už upečeno :)) Jak já ti holka závidím, kváskový jsem pekla, ale přestala jsem asi rok po návratu do práce. Je to náročnější na čas, to kynutí, a taky kvásek se musí opatrovat. To jsem podcenila a uhnil mi. Druhý se mi už nepodařil vyvést, protože jak není čas to ohlídat, vždycky se něco nezdařilo. Takže kváskový u nás už asi rok a půl není a kluci se pořád po něm občas zeptají…
Určitě musí déle kynout, dala jsi docela dost žitné mouky, tudíž alespoň 3 hodiny, já nechávala někdy i 5 hodin a teplem jsem to ani moc nehonila, protože teplo podporuje klasické kvasinky, ty ale nerozloží dobře ten žitný lepek, to prostě potřebuje víc ten čas než to teplo. Přitopit ano, ale ne zase moc často… Někde radí nechat vykynout i přes noc, ale to by podle mě bylo moc kyselé, já jsem i kvásek měla hlavně zezačátku takový dost ostře kyselý. Ale chutnal nám chlebík a moc, je vidět, že jsme země s tradicí žitného chleba. Už si to tolik nepamatuju, ale dávala jsem myslím 240g žitné, 100g špaldové, cca 250g bílé chlebové a k tomu ten kvásek – to už si ale nepamatuju, měla jsem spočítané, kolik ho (tedy mouky v něm) mám a dávno to teď nevím… Mám tu větší pekárnu na 1200g chleba, takže jsem pekla z víc než půl kila, tenhle tak snadno nepřekyne 🙂
U kváskového si musíš okoukat hustotu těsta, ono je to díky kvásku trochu řidší a pokud se to správně nedohustí, vznikne právě ten ušounek. Mně se to nikdy nepovedlo, takže rozhodně to nemusí být koule mlátící se v pekárně ze strany na stranu jako to píšou u drožďových chlebů, vždycky byl hodně lepivý a jakoby tekl. Uvidíš a postupně si to osaháš. Jinak, to používání tepla tam taky hraje roli, protože právě že rychle rostou ty klasické kvasinky, chleba nekyne rovnoměrně a potom ti při pečení takhle splaskne… proto má kynout kolem těch 3 hodin a ne v takovém teple jako běžné těsto, stačí to prostě nechat tak, jak ti to vypne po programu těsto, tedy, mně to tak kdysi fungovalo úplně dobře.
To je zas román, budeš to vůbec číst ? 🙂 Moc ráda tě tu vidím 🙂
Tak, viditelně si tu budu povídat sama, ale co, třeba si to jednou někdo najde, a přijde mu to vhod:-)
Hlásím, že první chlebík dopečen asi před dvěmi hodinami, až se k tomu dostanu, nahodím fotečky, trochu ušáček, ale vláčný, voňavý, tmavý díky tomu, že je převážně žitný – 250g žitného kvásku, 250g žitné mouky a 270g hladké bílé mouky, jen příště dám míň kmínu, byly psané dvě lžičky, ale myslím, že je až moc kmínový, mě to nevadí, jen ten můj chlap zas tolik kmínu nemusí, no co, aspoň mu bude líp trávit:-)
Myslím, že napoprvé si zasloužím poplácání po ramenou, a konstatuji, že díky tomu, že už mám nějaké zkušenosti s pečením chleba, tak upéct chlebík kváskový zas nebylo tak těžké – takže opravdu doporučuji! :-)))))))))))))))
Teď jen vychytat, co jsem udělala špatně, aby zase příště nesplaskl tu krásnou čepici, co měl nahoře nakynutou…
Dani, nuninko, dík, že jste se chytly:-)
Moc děkuji za odkaz na mimibazar, tam jsem sice ještě nepročítala, než jsem založila kvásek v pátek, tak jsem dva večery studovala na různých internetových stránkách zkušenosti ostatních. Odkazů jsem našla opravdu spoustu, něco mi přišlo dost složité, já jsem spíš člověk, který jedná intuitivně, nemá rád striktní recepty, moc ráda peču něco jen od oka, sem tam vejce, přilít trochu mlíka či sypnout mouku, to je moje:-)
Nejvíc mi pomohly asi tyhle stránky:
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku
kde běží i zajímavá diskuze kolem všech problémových oblastí v pečení kváskového chleba. Nicméně od začátku jsem myslela na to, že nejlíp bude založit diskuzi tady, kde se cítím “jako doma“:-) Prostě na jiné blogy nechodím, jsem v tomhle dost konzervativní, navíc trpím dost nedostatkem času, takže už jen zavítat na VD každý den je pro mě svátek, natož abych ještě pokládala dotazy na jiných stránkách.
Dani, podmáslový chléb už se i u nás minul oslavou a úspěchem. Zpočátku jsem i na něj sklízela samou pochvalu, jenže postupem času se mému muži začalo stýskat po klasickém obyčejném kmínovém chlebu a začal přivážet chleba z cest, zatímco já doma pekla, on přivezl z obchodu či z pekárny. Došlo mi, že mu ten “buchtový“ chleba, jak se u nás říká, už prostě nejede. Samozřejmě že jsem recepty různě obměňovala, pekla jsem pivní chléb, bramborový chléb, podmáslový, bílý, tmavý, celozrnný, ale ať ho uděláte jakkoliv, pořád je cítit kvasnicemi.
Můj momentální pokus probíhá tak, že fáze naprosté euforie střídá fáze zklamání. Řídila jsem se tím, co se všude píše, že kváskový chleba potřebuje delší dobu kynutí a tedy jak si pomoci, pokud nemám naprosto volitelné programování na své pečce. Takže protože mi chlebík kynul velmi pomalu, pomáhala jsem si na základě rad z jiných vebů. Zhruba jednou za hodinu jsem zapla pekárnu za program Pečení na jednu minutu, nechala nahřát a hned vypla. Takže se udělalo krásné teplíčko tak akorát a chlebík moc hezky kynul. Když už bylo těsto vysoké asi dva až tři cm pod okraj formy, zapla jsem program Pečení.
Takže teď peču už asi 15 minut, ale když jsem se na chlebík šla kouknout, zjistila jsem, že se mi mírně propadl a stal se z něj ušáček. Tož teď fakt nevím, zda to bude vůbec k jídlu:-)
Omlouvám se za román, ale je to tak specifická problematika, že se to nedá napsat dvěmi slovy, ostatně – znáte mě:-)
Holky, doufám, že se přidáte a nenecháte mě v tom samotnou, už jen proto, že kváskový chleba je daleko zdravější než z droždí, chutnější, a i levnější, kromě vody, mouky, kvásku, soli a kmínu nepotřebuje nic, žádný olej, ocet a podobně…
Jinak kvásek, co mi zůstal, jsem znovu “nakrmila“ moukou a vodou a dala do koupelny nad otopný žebřík, aby zase kvasil a část z něj jsem si oddělila a zahustila moukou a ve skleničce uložila do ledničky na horší časy.
Matildo, kváskový chleba jsem ještě nedělala, ale zkus si pročíst tuhle diskusi http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=54027#diskuse
Matildo, můžu poslat přepis návodu z kuchařky, kterou máme doma, ale lepší bude počkat na rady z osobních zkušeností.
U nás teď má docela úspěch podmáslový chleba, kdy se větší část vody nahradí podmáslím. Ten nepeču na program rapid jako obyč chlebík, ale dám program těsto a pak pečení, trošku dýl to kyne. A jinak dělávám chlebík s česnekem nebo ořechový, popř. dalamánky z toho těsta na obyčejný chleba.
Budu se taky těšit, co se tady dozvím o kvásku.
Holky moje, vím, že toto téma se tu kdysi mihlo v sekci o domácích pekárnách, ale doufám, že se nebudete zlobit, když vás, které už máte tuhle úžasnou zkušenost za sebou a pečete kváskový chlebík bravurně a s úspěchem bez přemýšlení, požádám o poskytnutí cenných rad, jak na to:-)
Poněvadž i já jsem vlastníkem domácí pekárny už skoro dva roky, peču skoro denně a došla jsem do stádia, kdy už kvasnicový chléb u nás nikdo nechce ani vidět, tudíž peču hlavně bílý toustový a housky.
Ale nad domácí výrobou kvásku, jeho udržování a neustálého používání k upečení klasického kváskového chleba přemýšlím už víc než rok a konečně jsem se k tomu odhodlala. Kvásek jsem založila v pátek a nyní neustále obcházím pečku a nahlížím přes okýnko na svůj první umíchaný kváskový chleba, který už tam dýl než hodinu kyne, prý, protože jinak moc nakynutě tedy nevypadá:-)
Tudíž mě čekají asi dvě možnosti: nechat ho vykynout déle a pak upeču chleba, který bude k jídlu, nebo ho nechat kynout déle a pak stejně upeču chleba, který vyhodím:-)
Takže to bude celý den plný napětí,jak to vlastně dopadne:-)
Na druhou stranu asi nemůžu očekávat úspěch hned při prvním pečení, tudíž mě opravdu zajímá, jak jste na tom vy, co jste se už odhodlaly, a jaké byly vaše první krůčky?