Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jak na kváskový chléb? 🙂
Holky moje, vím, že toto téma se tu kdysi mihlo v sekci o domácích pekárnách, ale doufám, že se nebudete zlobit, když vás, které už máte tuhle úžasnou zkušenost za sebou a pečete kváskový chlebík bravurně a s úspěchem bez přemýšlení, požádám o poskytnutí cenných rad, jak na to:-)
Poněvadž i já jsem vlastníkem domácí pekárny už skoro dva roky, peču skoro denně a došla jsem do stádia, kdy už kvasnicový chléb u nás nikdo nechce ani vidět, tudíž peču hlavně bílý toustový a housky.
Ale nad domácí výrobou kvásku, jeho udržování a neustálého používání k upečení klasického kváskového chleba přemýšlím už víc než rok a konečně jsem se k tomu odhodlala. Kvásek jsem založila v pátek a nyní neustále obcházím pečku a nahlížím přes okýnko na svůj první umíchaný kváskový chleba, který už tam dýl než hodinu kyne, prý, protože jinak moc nakynutě tedy nevypadá:-)
Tudíž mě čekají asi dvě možnosti: nechat ho vykynout déle a pak upeču chleba, který bude k jídlu, nebo ho nechat kynout déle a pak stejně upeču chleba, který vyhodím:-)
Takže to bude celý den plný napětí,jak to vlastně dopadne:-)
Na druhou stranu asi nemůžu očekávat úspěch hned při prvním pečení, tudíž mě opravdu zajímá, jak jste na tom vy, co jste se už odhodlaly, a jaké byly vaše první krůčky?
Ještě malý dotázek na Virenku – když teď kvásek odpočívá a budu ho potřebovat zhruba za dva tři dny, mám ho dál chovat v tom teple v koupelně nebo může stát normálně na lince? A každý den krmit jako předtím? To jsem nějak zatím nevybádala, ale jestli holka nestíháš, tak já to zase vyčmuchám:-)
Virenko, na tebe jsem tu čekala ze všeho nejvíc, protože si právě pamatuji, že jsi tenhle chlebík pekla:-)
Moc díky za tvé postřehy, to bude přesně ono. Všude se píše, že klidně nechat kynout celý den a upéct večer, nebo nechat celou noc a péct ráno. Ale mě se to (šťoura šťouravá) nezdálo a našla jsem zmínku pána, který byl taky nervózní a radil právě co hodinku zahřát mírně pekárnu a těsto že kyne rychleji… A ouha, tady je ta chybička, jenže já, přiznám se, byla jsem tak nedočkavá, jestli to vůbec kyne a jestli ještě nepoběžím pro rohlíky k večeři, že jsem to bez přemýšlení urychlila…
A další lámání si šišky bylo, když se chlebík míchal, tak to bylo fakt lepivé cosi, a já netušila, jak to má vypadat. U drožďového mám už přesně vychytané, jak má vypadat, ani lepkavé, ani tuhé, tak akorát, aby bylo uvnitř krásně vláčné, a faktem je, že nejlepší vždycky bylo z podmáslí. Ale tady jsem fakt nevěděla, jen jsem si říkala, jak bych se s ním proboha matlala, kdybych to musela míchat v rukách… Tak jsem celou dobu hnětení stála u pečky a neustále po trošinkách poprašovala moukou. Pak to bylo takové, jak bych to popsala – určitě ne koule, co tříská formou, ale pěkně uhnětené, mírně mazlavé… Tak teď nevím, jestli to mám příště udělat stejně, nebo ještě řidší, to asi ne? Faktem je, že když to teda nakynulo a drbla jsem do toho něžně prstem, tak bylo takové měkounké, jinačí, než kvasnicové…
No a k poměru mouk, moc jsem si nemohla vybírat, protože nemám doma jinou, než žitnou chlebovou a obyč hladkou. A našla jsem na Dámě ten nejklasičtější receptík na kváskový kmínový chleba, původně částečně s celozrnnou žitnou, byla tam ale uvedená obměna v tom poměru, jaký jsem uvedla, bez celozrnné. Je krásně tmavý a jsem nadšená, protože kvasnicový takhle prostě neupečete, ta žitná mouka s droždím vůbec nenakyne, když jsem to zkoušela, tak z toho byl zvláštní cucek:-)
Virenko, posílám Ti obrovské díky, jsem ráda, že jsi zrovna zabrousila a doufám, že to spolu ještě několikrát zkonzultujeme:-)
Dani, neváhej, není to zas až takový problém, pokud nejsi třeba dva dny v kuse v práci jako Virenka, protože kvásku se musíš věnovat jednou za den. A to první pečení a příprava mi trvalo zhruba celé dopoledne… Ještě několikrát a bude to lepší:-)
Daniello, to jsem asi přehlídla, ptala jsem se opravdu. Já jsem čerstvě z práce a dost unavená, nečte mi to moc pozorně, omlouvám se.
Matildo, povedl se ti krásně!! Tak hlavně napiš, jak chutnal, tohle je ušounek opravdu minimální a myslím, že jeden můj taky vypadal podobně, i když myslím, že nebyl kváskový, ale nějaký první pokus o podmáslový. A počítej, že chuť kváskového se ti bude ještě měnit, než budeš mít kvásek “zralý“, tedy po desítkách vedení…
Blahopřeju!! A moc dobře si pamatuju svou radost z prvních kváskových chlebů, my prostě kváskové chleby máme rádi, manžovi, klukům ani mně ty běžné kvasnicové nijak moc nechutnají, ani v podmáslové variantě, je to prostě nouzovka a ne chleba. Máme rádi jen ořechový, ten je delikátní a taky ho dělám s podmáslím, ale ten zase nemůžou děti, takže jen jako lahůdka pro nás dospělé jednou dvakrát do roka…
nepřihlášená Virenka
Virenko, teď nevím, byla to jen řečnická otázka? Já jsem psala, že kváskový nepeču.
Vidím, že jsem u vkládání fotek zapomněla odkliknout ikonku, jenže s malým na klíně se to fakt blbě dělá, když mu ještě během psaní musím malovat na papír auto, miminko, kočárek, domeček…..:-)
Ještě jednou mé velké díky Petře, která kdysi rozhodla, že VD změní podobu a umožnila nám sem vkládat fotky, Petři, mělas to těžké, ale už si to ve staré podobě ani neumím představit:-)
Pokud by se přeci jen fotečky nezobrazily, napište, hodím to sem ještě jednou…
Slíbila jsem fotečky, tak zde jsou:
můj kvásek čtvrtý den po založení, je vidět, že v noci vzkypěl do výše a nyní je připraven na pečení:-)
Vykynuté těsto po třech a něco hodinách, než jsem zapla program Pečení:
A konečný výsledek – prosím o pochvalu, mohlo to být horší, no ne? :-))))
Mati, čtu si to po tobě ještě jednou, jestli je to jen “trochu“ ušáček, tak je to na první pokus dobrý výkon, on totiž kváskový chleba bývá většinou na povrchu rovný, vyklenutý do obloučku se daří jen málokomu a ne pokaždé 🙂 Hustota těsta je pokaždé trochu jiná, protože někdy je kvásek řidší a někdy jen prostě aktivnější, takže vyšší aktivita kvásku těsto dělá řidší sama o sobě… Nezbyde než upéct chleba 10-15x a potom budeš zkušeně radit ty nám 🙂
Daniello, pekla jsi kváskový? Protože on většinou zase o tolik nevyleze, to dělá ten běžný kvasnicový. Po zapnutí pečení málokdy vyleze o víc než 1 cm … Když to udělá, je v něm buď moc tekutiny, nebo hodně běžných kvasinek, ten běžný kvas totiž tolik na teplo nereaguje…
Jinak pokud dojde ke kontaktu s víkem, máš pravdu. Kváskový bývá řidší, tam by to možná i mohlo přetéct…
Mati, já mám dojem, že když se zapne pečení při takové výšce chleba, chlebík ještě povyleze, dotkne se skla a propadne se. Takže možná zapni to pečení o trošku dřív.
Jinak já právě dám dělat na ten program těsto, ono to kyne i po skončení programu, když je potřeba, protože pekárna je hezky prohřátá. Jak dlouho ti to asi kynulo?
Asi mě taky nalákáš, čoveče. 🙂