Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jak na kváskový chléb? 🙂
Holky moje, vím, že toto téma se tu kdysi mihlo v sekci o domácích pekárnách, ale doufám, že se nebudete zlobit, když vás, které už máte tuhle úžasnou zkušenost za sebou a pečete kváskový chlebík bravurně a s úspěchem bez přemýšlení, požádám o poskytnutí cenných rad, jak na to:-)
Poněvadž i já jsem vlastníkem domácí pekárny už skoro dva roky, peču skoro denně a došla jsem do stádia, kdy už kvasnicový chléb u nás nikdo nechce ani vidět, tudíž peču hlavně bílý toustový a housky.
Ale nad domácí výrobou kvásku, jeho udržování a neustálého používání k upečení klasického kváskového chleba přemýšlím už víc než rok a konečně jsem se k tomu odhodlala. Kvásek jsem založila v pátek a nyní neustále obcházím pečku a nahlížím přes okýnko na svůj první umíchaný kváskový chleba, který už tam dýl než hodinu kyne, prý, protože jinak moc nakynutě tedy nevypadá:-)
Tudíž mě čekají asi dvě možnosti: nechat ho vykynout déle a pak upeču chleba, který bude k jídlu, nebo ho nechat kynout déle a pak stejně upeču chleba, který vyhodím:-)
Takže to bude celý den plný napětí,jak to vlastně dopadne:-)
Na druhou stranu asi nemůžu očekávat úspěch hned při prvním pečení, tudíž mě opravdu zajímá, jak jste na tom vy, co jste se už odhodlaly, a jaké byly vaše první krůčky?
Ahojík, vracím se k pomalu zapomenutému tématu – holky, nikdo to nevyzkouší? 🙂
Tak já se přiznám, že se mi minulý týden poprvé zkazil kvásek. Bylo to po druhém kole voleb, nakrmila jsem ho v pátek ráno, v sobotu jsem nestíhala, večer na něj zapomněla a neděli ráno byl na vylití, páchl acetonem na sto honů.
Ale žádná tragedie, protože já jsem měla v lednici skleničku “spícího“ kvásku, vydržel tam měsíc bez úhony, tak jsem ho vytáhla, přendala do vyčištěné velké sklenice po bývalém kvásku a nechala ho pár hodin “probudit“.
Večer jsem ho nakrmila a dala do teplíčka a ráno už byl krásně nakvašený. Takhle jsem ho krmila po tři dny, abych ho udělala dostatečné množství. Teď je už krásně zralý, mám z něj upečený chlebík a dneska budu znovu odebírat do skleničky na uložení do lednice.
Opravdu to není žádná věda, teď už z něj peču chleba úplně běžně bez problémů, jen vím, že ho nemůžu nechat déle stát nenakrmený v teple, takže ho mám postavený na lince, i tam pěkně kvasí, dneska mi dokonce vyběhnul až ven a pobryndal celou myčku, dareba jeden:-)
Pokud nepeču chleba, tak nekrmím, jen každý den míchám. Pokud chci péct, tak ráno, když vypravuju děti, ho nakrmím, dám do teplíčka vzkypět, pak kolem osmé zadělám na chleba, kynout stačí nanejvýš pět hodin, pak dám péct. Naopak se mi neosvědčilo nechat kynout přes noc, v noci ještě ok, ale ráno byl chleba spadlý a upekla jsem takový divný škvarek, ale možná tam bylo příčin víc, proč se nepovedl, nevím, nebudu bádat, když to udělám, jak jsem napsala, tak mám k večeři pro rodinku naprosto bezvadný chlebík, který sklízí samou chválu.
A teď už jen vzhůru na pravý ošatkový:-)
Ctiradko, já jsem si myslela, že se používá jeden sáček na jeden chleba, proto jsem napsala 15Kč za pytlík, chápeme to stejně, že jeden chleba rovná se 15Kč. Proti kupovanému na tom jinými slovy nevydělám, ale ani moc netratím. Mně ovšem u sušeného kvásku tehdy vadilo, že se musí normálně i použít droždí – já dlouho ten kváskový dělala i kvůli Vítkově alergii na droždí.
No, peče se nám právě cibuláček, Matilda mi ho připomněla 🙂 Voní :))
A přemýšlím, že se ještě k pokusu o kvásek vrátím. Už jsem koukala do kalendáře, kdy jsem déle doma, ale zatím nám netopí, takže asi později, potřebuju radiátor, jinak mám zkušenost, že nový kvásek vzchází špatně – máme tu celkem chladno.
Kvásek v pekařství mě nenapadl… Akorát nevím, kde máme tady normálně pekařství…. Tady vím, že jsou samé dopékárny, ale představ si, že po pekařství musím zapátrat… 🙂
Virenko, ne pytlík kvásku za 15 Kč, ta kámoška mi tvrdila, že to v přepočtu an JEDEN chleba vyšlo na 15 Kč… 🙁
Ctiradka
Ctiradko, chápu. Doma dělaný kvásek je uřčitě nejlevnější varianta a není to zdaleka tak obtížné, jakmile to člověk zkusí. Ale pro mě je to teď z mnoha důvodů nereálné a naopak, kdybych dala za pytlík sušeného kvásku 15Kč, asi by mi to nevadilo tolik (protože jinou možnost nemám).
Hotový kvásek mívají asi pekařství, je potřeba se ptát, určitě ale ne všude, to uznávám. V Podkrkonoší je to všeobecně dostupný artikl, neb se z toho dělá kyselo 🙂
Virenko, díky… Já kouknu v DM a hlavně mě zajímá cena, protože jedna kámoška mi kdysi říkala, že si koupila sušený kvásek ve zdravé výživě a že ji stál 15Kč na jeden chleba.. 🙁 takkouknu, jak to je v DM a případně s pak rozhodnu. Ale kde bych koupila čerstvý kvásek, to entuším. Ale spíše ho rpubnu doma, akorát teDˇřeším něco důležitějšího a kvásek pořeším “hned“ po tom…. 🙂
Ctiradko, já dneska tedy vůbec pracovně nestíhám, ale chci ti jen napsat, že bydlím v menším 3+k.k. a kvásek jsem doma měla déle než rok bez sebemenšího problému s ničím. Cítit mimo nádobu není vůbec, musí zůstat zakrytý, aby do něj tak snadno nenalezly nečistoty a cizí bakterie, nemá být neprodyšně zakrytý – já většinou měla volně položené víčko na velké skleněné zavařovačce. V žádném případě nepáchne a pokud manželovi bude vadit viditelně (protože vedený kvásek potřebuje teplo) umístěná sklenice s obsahem, tak ještě můžeš zkusit kvásek sušený – prodává síť DM drogerií, nepamatuju si cenu, nikdy jsem to nezkusila, ale pokud vím, Jarmuschka ano. A někde se prodává kvásek hotový – na kyselo, není to tak drahé a je to samozřejmě použitelné k upečení chleba.
nepřihlášená Virenka
Ctiradko, já dneska tedy vůbec pracovně nestíhám, ale chci ti jen napsat, že bydlím v menším 3+k.k. a kvásek jsem doma měla déle než rok bez sebemenšího problému s ničím. Cítit mimo nádobu není vůbec, musí zůstat zakrytý, aby do něj tak snadno nenalezly nečistoty a cizí bakterie, nemá být neprodyšně zakrytý – já většinou měla volně položené víčko na velké skleněné zavařovačce. V žádném případě nepáchne a pokud manželovi bude vadit viditelně (protože vedený kvásek potřebuje teplo) umístěná sklenice s obsahem, tak ještě můžeš zkusit kvásek sušený – prodává síť DM drogerií, nepamatuju si cenu, nikdy jsem to nezkusila, ale pokud vím, Jarmuschka ano. A někde se prodává kvásek hotový – na kyselo, není to tak drahé a je to samozřejmě použitelné k upečení chleba.
nepřihlášená Virenka
:-):-):-) Vidíš, je to tak ejdnoduché, ocet se dává kvůli okyselení… a já v tom hledala nějakou takovou vědu, jako že po něm bude chleba trvanlivější, nebo že bude třeba vláčnějsí…. nebo že bude mít lepší strukturu, že bude lépe kynout.. atd… Nojo.. :-):-):-):-)
Ctiradko, ten ocet se tam právě dává pro takovou náhradu okyselení, normální chleba je totiž mírně nakyslý, to ti ale ty kvasnice právě neudělají, umí to jen kvásek, ten je přímo úžasně kyselý a dává chlebu tu správnou chlebovou chuť. Ocet je jen jako náhražka, ale pokud pečeš ten pšenično-žitný chleba, byť z kvasnic, tak tam tu lžíci octa dej, má to lepší chuť.
A ten pivní jsem pekla přesně jak říkáš – místo vody pivo.
Taky dobrý.