Provozujeme:     České-soutěže.cz     KrálovstvíLátek.cz     Termofor.cz        Partner:    Pro Alergiky 
Přišli jste jen na čumendu? ...i vy můžete být součástí všeho, co tu vidíte... stačí se zaregistrovat.

Diskutárna

Diskutárna » Rodinná (i jiná) témata » Výživa, vaření, recepty » Jak na kváskový chléb? :-)



Jak na kváskový chléb? :-)
MatildaMatilda
5.10.2010 v 11:16:52

Holky moje, vím, že toto téma se tu kdysi mihlo v sekci o domácích pekárnách, ale doufám, že se nebudete zlobit, když vás, které už máte tuhle úžasnou zkušenost za sebou a pečete kváskový chlebík bravurně a s úspěchem bez přemýšlení, požádám o poskytnutí cenných rad, jak na to:-)

Poněvadž i já jsem vlastníkem domácí pekárny už skoro dva roky, peču skoro denně a došla jsem do stádia, kdy už kvasnicový chléb u nás nikdo nechce ani vidět, tudíž peču hlavně bílý toustový a housky.
Ale nad domácí výrobou kvásku, jeho udržování a neustálého používání k upečení klasického kváskového chleba přemýšlím už víc než rok a konečně jsem se k tomu odhodlala. Kvásek jsem založila v pátek a nyní neustále obcházím pečku a nahlížím přes okýnko na svůj první umíchaný kváskový chleba, který už tam dýl než hodinu kyne, prý, protože jinak moc nakynutě tedy nevypadá:-)

Tudíž mě čekají asi dvě možnosti: nechat ho vykynout déle a pak upeču chleba, který bude k jídlu, nebo ho nechat kynout déle a pak stejně upeču chleba, který vyhodím:-)
Takže to bude celý den plný napětí,jak to vlastně dopadne:-)

Na druhou stranu asi nemůžu očekávat úspěch hned při prvním pečení, tudíž mě opravdu zajímá, jak jste na tom vy, co jste se už odhodlaly, a jaké byly vaše první krůčky?

Stránky: [1] 2 3 4 5 nejstarší »
Danniella
28.11.2010 v 19:19:49

Tak jsem si srovnala myšlenky v hlavě, porovnala s různýámi zkušenostmi na netu a upekla jsem svůj první kváskový chlebík v troubě. Dopadl výborně. Napíšu vám, jak jsem to vydumala.
Do nízkého hrnce s nepřilnavým povrchem jsem dala na dno pečící papír, na něj těsto a nechala něco přes 5 hodin kynout. Pak už jsem to nemohla vydržet, rozžhavila jsem troubu asi na 230 a pekla podobně jako Matilda.
Chlebík se nádherně povedl, byl mírně vypouklý, papír nepřilnul, toho jediného jsem se trošku bála, nechat kynout tak dlouho přímo s papírem.
Chleba je výborný, kůrka křupavá ze všech stran, půlka už je pryč.
Takže kvásek si v ledničce moc nepobyl, už živím na další chleba.
Jen příště nechám těsto kynout ještě o něco déle a bude to dokonalé.
Nejvíc se mi na tom líbí, že nemusím řešit tvar a myslím si, že do této nádoby ani papír nebudu muset dávat.

Danniella
26.11.2010 v 17:46:57

Mati, gratuluju, jsi prostě borec. :-)

Včera jsem oživila kvásek a teď mi chlebík krásně kyne v pekárně, já jsem to těsto měla předtím asi hodně husté. Tentokrát vypadá nádherně.
Uvažovala jsem o tom, že koupím nějaký menší třeba teflonový pekáček vhodného tvaru, ve kterém by se mohl chlebík rozlézat až ke stěnám. Nebo by se dal upéch kulatý v titanovém hrnci, co vy na to?

MatildaMatilda
26.11.2010 v 10:34:21

Ahojte, přináším nejnovější novinky z naší kuchyně:-)

Takže – v neděli nám s konečnou platností odešla po dvou a půl letech každodenního pečení naše úžasná pečka ETA Harmony, budeme na ni tiše vzpomínat. A k tomu mi tím pádem přibylo starostí, jak udržet zvyky naší domácnosti, když na novou pekárnu nejsou finance. Tak jsem si vyhrnula rukávy, v úterý jsem celý den pečlivě krmila kvásek a nechala ho třikrát nabobtnat a ve středu jsem zadělala na chlebík – ručně.
Nebylo to vůbec těžké, udělala jsem krásný bochánek a dala kynout v malém pekáčku do teplé koupelny. Představy o krásně nakynutém bochánku se rozplynuly, když jsem po hodině na kontrole zjistila, že bochánek se mezitím rozlil v pekáčku na placku. A to bylo těsto dostatečně tuhé, protože aby se nelepilo na ruce, dala jsem tam určitě o hodně víc mouky než v pekárně.
Tak nic, vzala jsem těsto, znovu pěkně propracovala a dala kynout rovnou do nádoby od pekárny. Nechala jsem to ještě tři hodinky a pak jsem rozpálila troubu naplno, na těstě udělala tři šikmé zářezy, potřela mlékem, posypala lněným semínkem a s hrnečkem vroucí vody šoupla na plech do trouby. Po 15 minutách jsem stlumila teplotu na 200stupňů, znovu potřela chlebík mlékem a nechala péct. Kynul krásně, pekl se hodinu, posledních 15 minut opět naplno, přikrytý alobalem, aby se nespálil. No a výsledek – úžasný:-)

Takže – vůbec to není tak těžké, jak jsem se bála. Teď už jen opravdu dosáhnout toho kýženého tvaru bochníku:-)

Danniella
5.11.2010 v 10:18:22

Virenko, děkuju za popis postupu. Asi to ještě u druhého taky udělám, tenhle poslední je opravdu dobrý, i když v něm kus kvasnic je. Zítra odjíždím a dens upeču ještě jeden s kouskem droždí a pak zkusím bez. Každopádně už samotné přidání kvásku do chleba beru jako posun jinam, i když mým cílem je zbavit se kvasnic úplně. My vůbec kynuté věci pečeme hodně málo, maximálně ty housky, buchty vůbec. Droždí mám mnohem radši v pomazánce, to zase jo.
Mimochodem, hledala jsem diskuzi o pekárně, nevíte, kde je? Nemůžu ji vyštrachat.

VirenkaVirenka
4.11.2010 v 20:23:11

Danniello, první kvásek a potom “mladý“ – dejme tomu prvních 30 vedení a pečení – bývá méně vyzrálý, proto i chleba kyne buď hůř nebo hodně dlouho. Někomu vykyne po delší době dobře, ale zase může být příliš chuťově kyselý – nevyzrálý kvásek má někdy ostrou kyselou chuť. Proto se to většinou řeší tím, že se chleba nechává kynout cca 3 hodiny a do těsta se přidává i malé množství droždí, tím vykyne hezky a má příjemně kyselou, kváskovou chuť. Postupně, jak kvásek opakovaným vedením vyzrává, je aktivnější a kvasinky jsou schopné nakvasit rychleji – a stačí pouze kvásek.

Doba kynutí se nemá příliš zkracovat, pokud si pamatuju, jsou ty 3 hodiny minimálně nutné k tomu, aby se opravdu přiměřeně nakvasil žitný podíl mouky v chlebu – pokud se to zkrátí, řadě lidí dělá takový “rychlochleba“ zažívací potíže, protože běžné droždí nedokáže kvasit žitnou mouku. Ale dokud je kvásek mladý, za 3 hodiny to ne vždycky proběhne v dobrém, takže troška droždí tomu pomůže. Já jsem tehdy používala sušené a dávala jsem na špičce kávové lžičky, stačilo to na pěkné chleby :) Myslím, že jsem to dělala asi u prvních 10 chlebů, nebylo to moc dlouho, potom to už potřeba nebylo – vůbec :)

Danniella
4.11.2010 v 19:29:29

Matildo, mě to právě taky hodně baví a nenechávám se odradit, pokud jsem vyčetla, nejsem první a určitě ani poslední, komu ten první chlebík nevyšel. I když on částečně vyšel, i s droždím je mnohem lepší než ten bez kvásku, manžel si vyndal rohlíky, ochutnal chleba a rohlíky zase schoval. :-)
Nevím, možná jsem tam toho kvásku fakt měla dát víc, však zítra se uvidí. Když tak bude to kyselo. :-)
Jo, nechala jsem ho hodně dlouho, zezačátku mi přišlo, že se kapku pohnul, ale pak několik hodin vůbec nic. Mám mouku z mlýna, žitnou a pšeničnou chlebovou, jsou hodně dobré a i kvásek se rozjel hned a moc hezky, takže v tom to podle mě nebude.

MatildaMatilda
4.11.2010 v 16:29:02

Ahoj Dani, jak dlouho jsi ho nechala kynout? Podle diskuzí může kváskový žitný chlebík kynout klidně i sedm hodin, i když mě zhruba ty 4-5 hodin stačí, po delší době jsem měla spíš placku. Já mám teda jinak pokaždé chlebík moc dobrý, záleží na mouce, dobrala jsem balení míchané mouky přímo pšenično žitné s kmínem na pečení v pekárně, jinak používám přímo zvlášť žitnou a pšeničnou a chlebíček je tmavý a vláčný a voňavý, takhle se mi to zdá lepší. Faktem je, že kvásek dělám hustější, jako Virenka, ale teď ho mám v lednici, večer před pečením vytáhnu a nechám probudit, na noc ho nakrmím a dám do tepla a ráno dám krásně nabublaný do těsta a těsto dělám spíš tužší než měkké. Virenka mě uklidnila, že nemůžu moc očekávat nabublaný chlebík, že rovný je v pořádku:-) Takže ty z těch fotek na dámě jsou určitě nakynuté droždím:-)

Dani, tak nevěš hlavinku a držím palce pro další pokus, on i ten kvásek se chová pokaždé jinak, mladý kyne jinak než starší. Já mám v podstatě pořád ten původní, protože když se mi ten ve velké sklenici zkazil, tak jsem vytáhla odložený kousek z ledničky a s tím zase peču, jsem z té alchymie nadšená:-)

Danniella
4.11.2010 v 15:30:58

Tak první pokus se teda nezdařil. Chleba nechtěl skoro vůbec kynout, tak jsem po pár hodinách vyměkla, pridala trochu vody, mouky a kvasnice a upekla z toho normální chlebík. Nevím, jestli jsem tam dala málo kvásku nebo neměl dost teplo, ale už množím další kvásek a zítra do toho jdu znovu.
Ta naše pekárna je podle mě ale už fakt na odchodu.

Danniella
3.11.2010 v 18:03:07

Holky, tak hlásím, že chleba už nějakou dobu kyne v pekárně. Jen doufám, že kvůli němu nebudu muset být do rána vzhůru. :-)
Těsto jsem nechala dost tuhé, bylo hezké, tak uvidíme. Když tak vyndám zítra tu uloženou skleničku a bude druhý pokus.
Virenko, já to chápu, když nestíhám, tak nepeču ani ten obyčejný chleba. Jen jsem chtěla říct, že i kdybych upekla nějaký ten chleba v troubě, nebudu to tak dělat pořád, spíš pro zajímavost a jako obměnu.
Tak držte palec.

VirenkaVirenka
2.11.2010 v 20:18:26

Matildo, to je právě ta alchymie :) Tím, že je těsto řidší, se hůř odhaduje tuhost na vypouklý chleba. Kváskový bývá rovný dost často, ale neměl by být ušatý. Rozdíl udělá jedna lžíce mouky… Já jsem pekla kváskový přes rok a myslím, že původce tohoto je v přípravě kvásku od oka. Řidší kvásek = trochu víc vody, lépe bublá – ale taky je potřeba potom do těsta dát víc mouky. Já jsem používala kvásek hodně hustý, tuhý, protože se mi líp odhadlo potřebné množství tekutiny, ale zase ten kvásek tolik nekypěl a musela jsem hodně zkoumat, že je zdravý… Za sebe mi nevadilo, že je chlebík rovný, ušák se mi povedl snad jen jednou. Pěkně vypouklý chlebík jsem měla asi 1:1, ale cíleně jsem se o to nesnažila…

Danielo, přeju šťastné pečení. Já jsem taky ráda zkoušela a zajímalo mě, co bude nejlíp chutnat i vypadat :) To jen teď na to chybí kapacity, takže už to jde mimo mě. Být doma, přidala bych se k tobě :)

Stránky: [1] 2 3 4 5 nejstarší »



Co nového na VD?

  • Védéčkoviny - přehled VD událostí uplynulého týdne.
  • Nové diskuze za posledních 7 dní
  • VD S.O.S. aneb Pomóóóc, já se tu nevyznám
  • KLUBko - uživatelský účet



    Zaregistrovat se
    Zapomněl/a jsem heslo

    Přečtěte si nové komentáře

    Nepřehlédněte

    Náš tip

  • Těhotenství týden po týdnu a vše o těhotenství na webu Rodicka.cz.
  • Školní batohy pro prvňáčky i studenty. Výběr aktovek, tašek a školních potřeb, odborné poradenství.


  • © 2004 - 2016 VašeDěti.cz - Mgr.Petra Vymětalová. | ISSN 1801-2892 | Právní ujednání | | Redakce | Užitečné odkazy TOPlist