Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Prosím pomooooc
Holky kuchařky, jestli tu někdo jste, prosím poraďte. Došla mi polohrubá mouka, dá se udělat bábovka z hladké – je v tom chuťově či při patlání těsta nějaký rozdíl? Jaký?
Včerejší bábovka je pryč, tatínek zoufá, že skoro neochutnal, ráda bych mu zítra do práce k snídani zabalila, aby věděl, že je taky náš 🙂 Ale pro mouku se mi v setrvalém lijáku nechce, 20min. pěšky, fuj 🙁
Omlouvám se za samostatné téma a v diskutárně, doufám totiž, že to tady dříve někdo najde…
Holky, teda, já asi prasknu :))
Nee, Cori, je to přesně, jak píše Virenka, ta naše banda fakt doslova “žere“, plech je snězený do druhého dne a co si budem povídat – pořád to vyjde levněji než nějaké oplatky, koblihy…. a taky je to zdravější.
No a Matilda, to je pekařinka, úžasná…. ta ty své miláčky taky rozmazluje 😉
Virenko, hlavně že se bábovka povedla – mějte se hezky 🙂
Matildo, pečivo já do toho nepočítám, mě brzdí v prac. době ta nepravidelnost – jeden den doma ve tři, druhý den ráno odejdu a přiju za dva dny ve tři a třebas nevyspalá… Každý týden jinak, žádná pravidelnost, to mě brzdí víc než vytížení. Protože naplánovat si 4x týdně chlebík nejde, dojde zrovna v den, kdy nejsem doma a když přijdu, je doma právě načatý bochník koupeného… Pořád častěji peču housky podmáslovky i chlebík, hlavně v tomhle počasí a přes zimu. Tohle jsem nezapočítávala, myslela jsem cíleně na pečení sladkého 🙂 A vím, že ses nechtěla dostat před Ájíka, jenže co naděláš, máš taky dost dětí a skóre je dost vyrovnané :))
Corina se myslím diví i proto, že dvě (menší) děti ještě nejsou takoví jedlíci 🙂 Ono krmit čtyři kluky, z toho dva předpubertální, jako má Ájík, k tomu se buchta sejde jak když najdeš… Mě teda kluci taky včera dorazili, chlupáče z kila brambor k obědu zařvaly, že je bylo slyšet až na náměstí… A ještě tátovi uždibovali z jeho bábovky odpoledne… Hlavně že jim chutná!
Virenko, já jsem se nechtěla nad nikoho pozdvihovat:-)
Alenka je pro mě naprostá jednička, protože vím, kolik toho dokáže při tolika dětech a práci stihnout:-)
To byla čistě úsměvná reakce na Corinu, jak se udivovala nad číslem 4x týdně:-)
Hlavně že bábovka chutnala, to je důležité, stejně tak jako to, že internet je fakt dobrá věc. Ale myslím, že málokdo je tak pracovně vytížený jako ty, já pekla hodně často, i když jsem chodila ještě při dvou dětech do práce, jednak jsme všichni hodně buchtoví a jednak péct pečivo mě přinutila situace kolem výběru pečiva v místním obchodě. Ale to sem už nepatří:-)
Matildo, tebe jsem jako vzornou hospodyňku neuvedla jen proto, že vím, co máš za starosti – a tudíž nevím, kolik surovin máš k dispozici na pečení. Kdybys byla v přiměřené finanční situaci, tak bys byla pro mě asi jednička, protože jsi ještě doma a tak na to máš narozdíl od Alenky čas :))
Holky, dobrý, bábovka skoro jako každá, snad trochu nadýchanější a přitom menší, ale to jsou detaily, které kdybych nehledala, nepoznám. Prý chutnala celé technice 🙂
Cori, musím se usmívat nad posledním příspěvkem:-)
Já peču každý den – pečivo jako housky či chleba, a obden až co třetí den nějakou buchtu, většinou plech buchty zmizí během druhého dne od upečení:-) Tak si to spočítej:-) Nejvíc se mi vyplatí upéct kynutou, ta víc zasytí a je jí větší množství byť jen z půl kila mouky, než když dám litou na plech…
No a co Virenka, taky jsem zvědavá, jak to dopadlo:-)
Virenko, tak co?? Prozraď, jak jsi dopadla?? :-))
Já taky nepeču, já nosím z práce :-))
Ájík je hospodyňka, jak se patří, co si budeme povídat 🙂 Ale 4x týdně? Máte doma slepičky? Nezajídalo se? Máš můj obdiv Ájíku 😉
Já chci taky konečně doma něco upýct, a taky to udělám, nic kupovaného, díky za nakopnutí 🙂
Jééé Virenko, já už asi moc neporadím 🙂 – už je nejspíš pozdě 🙂
Vůbec bych se hladké nebála – už se taky stalo, že mi došla polohrubá, tak jsem dala normal hladkou, akorát trochu méně než polohrubé – a povedlo se.
Joooo, vzorná – chacha 🙂 Taky už peču jen jednou týdně, zatímco dřív jsem to zvládala klidně i 4x – nooo, akorát dnes jsem udělala výjimku, ale zato dělám ty největší rychlovky… a víš, že někdy bych chtěla UMĚT sebou hodit někam do pelíšku a vykašlat se na všechno, zvláště, když je mi blbě? Buď za tu schopnost vděčná ;)))
A opatruj se 🙂
Holky, moc díky, vy jste úžasný.
Halino, už jsem to slyšela, jen jsem to ještě nikdy nedělala a moc díky, takhle to zkusím – ono se to nakonec jenom sní, že :)) Ale šlo mi hlavně o to, aby toho potom nebylo ve formě polovic nebo naopak, i když vyhodit se zbytek vždycky dá… Nebo aby to ve formě nezůstalo, protože se bábovka roztrhá, ale to snad by spíš byla smůla.
Zagůglit bych samozřejmě mohla, ale takhle jsem radši, budu se držet osvědčeného receptu – nedělám to pro sebe nebo děti, ale pro konzervativního chlapa.
Corino, musím se smát, vzorná manželka… Já jsem trochu akčnější po dost dlouhém válení se v rámci nemoci, svátečně volné dny mi pomohly – je mi jasný, že další týden neuvidí nikdo nic… Kdybych byla vzorná, dělala bych to často až pořád, taková je podle mě Ájík :))) Já jsem naposledy pekla ani nepamatuju 🙂
Opravdu moc dík všem, které napsaly 🙂
já mám recept z hladké mouky a jinak to už ani nedělám.
Olejová bábovka
200g hladké mouky
180g moučka cukr
1 vanil. cukr
1/2 bal. kypř.pr.
5 lžic oleje
0,1l vody
4 vejce
1 lžíce kakaa
1 lžíce mléka
tuk na vymazání a hr. mouka na vysypání
POSTUP
Žľoutky s moučkovým a vanil. cukrem vyšleháme do pěny,postupně zašleháme olej,přidáme vodu,mouku smíchanou s kypř. práškem a promícháme.Potom přidáme z bílků ušlehaný sníh a zlehka promícháme polovinu těsta nalijeme do připravené bábovkové formy,do druhé poloviny přidáme kakao rozpuštěné v mléce,zlehka zamícháme a nalijeme na první část těsta.Pečeme 45 min. při teplotě 160 stupńů.
Virenko, ty jsi ale vzorná manželka, já bych řekla jen že má prostě smůlu 🙁 takže já tak vzorná nejsem :-))
Mě se líbí ta od pvosy Piškotová bábovka jen se třemi ingrediencemi. Taky jsem v diskutárně škemrala o nový recept, tento bych mohla vyzkoušet. Jen se obávám, že jak píše Kukačka – že nebude tak kyprá….