Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
PLODY ČERNÉHO BEZU
Potřebovala byxh holky poradit.
Nějaký recept na plody z černého bezu.Slyšela jsem,že je léčivý v období chřipky.Myslite,že je možné ho i třeba jen usušit,tak podobně jako se to dělá s borůvkama na průjem.
Všem díky za rady a receptíky.
Ahoj holky!
Bez je hrozně zdravý, prý na 99 nemocí, chřipku nevyjímaje. Nesmí se ale jíst syrový a řekla bych ani sušený – pecičky obsahují kyanidy, které se likvidují vařením a přeceděním přes plátno!!!!!!!!
Zjistili jsme to z vlastní zkušenosti, pár syrových kuliček jsme s dětma sezobli – následovalo zvracení, nevolnosti atd.
Tak opatrně a hlavně UVAŘIT!!!
Holky moc děkuju za recepty a tipy,určitě vyzkouším.
No, já jsem slyšela, že marmeláda z bezu má uspávací účinky………..dělala jí tchýně kterýsi rok…….a má určo účinky i po pár letech, páč jen spí a spí a spí:))))
Ahojky, tak šťávy jsou super. Ale už několik let se chystám na to, že z bezu udělám marmeládu. Prý je výborná, ale ptáci jsou každý rok rychlejší jak jáááá:o))) Tak letos to třeba stihnu!!!!!
Jak tady píšete o té šťávě tak já sice nedělala z bezu, ale z malin a rybízu. Také podle babičky dala jsem vařit vodu a do vroucí vody hodila maliny a hned vypla a přidala také kyselinu citronovou a po vychladnutí scedila přes speciální hadr co zbyl po babičce a ten jsem měla přivázaný na dvou žislích a jedna obrácená a na ní ten hrnek a pak na nožky přivázaný ten hadr a nechala kapat až 24 hodin a pak jsem přidala cukr a když byla chvíle tak to promíchala a cukr se rozpustil a pak přidala ještě nějakou kyselinu, aby to nechytalo plíseň nebo to nezkyslo. Všichni ji měly rádi, jenže vyletěly až na jednu z baráku a ona ji nechce. Dělávala jsem ročně až 100 litrů šťáv.
dělala jsem ten bezinkový likér s rumem, recept je zhruba stejnej a je to mnamka…..dětem jsem to udělala bez rumu a teké popíji
SIRUP Z PLODŮ ČERNÉHO BEZU
PLODY BEZU, CUKR, KYSELINA CITRONOVÁ
NATRHANÝ BEZ ALESPOŇ ČÁSTEČNE ZBAVÍM VĚTVIČEK. MOJE BABIČKA MĚLA TAKOVÝ MLÝNEK NA OVOCE, PROLISOVALA. JÁ HO NEMÁM, A TAK DÁM OTRHANÝ BEZ DO HRNCE A PROSTĚ HO ROZMIXUJU PONORNÝM MIXÉREM, A JDE TO TAKY. PAK NAŘEDÍM VODOU, A TO V POMĚRU NA PŮL LITRU ROZMIXOVANÉ SMĚSI DÁM 0,4 LITRU VODY. TAKTO POVAŘÍM CCA 15 MINUT NA MÍRNÉM OHNI A NECHÁM ODSTÁT 8-12 HODIN. PAK PŘECEDÍM PŘES PLÍNU, JDE TO DOCELA ŠPATNĚ, PECIČKY UCPÁVAJÍ PLENKU, TAK SI MUSÍTE TROCHU VYHRÁT. PŘECEZENOU ŠŤÁVU DÁM OPĚT NA PLOTNU A PŘIDÁM CUKR V POMĚRU NA 1 LITR ŠŤÁVY 1,5 KILA CUKRU . JÁ PŘIDÁVÁM JEŠTĚ KYSELINU CITRONOVOU, MOJE BABIČKA NEDÁVALA, ALE ŠŤÁVA JE PAK HODNĚ SLADKÁ, KISELINA Z NÍ UDĚLÁ OSVĚŽUJÍCÍ ŠŤÁVIČKU. DÁVÁM 5 DKG KISELINY NA 5 LITRŮ ŠŤÁVY UŽ S CUKREM, A CCA 5 MINUT POVAŘÍM, ALE JAK SE ZAČNOU DĚLAT BUBLINKY , TAK VYPÍNÁM PLOTNU A NECHÁM PÁR MINUTEK DOJÍT. PLNÍM HORKÉ DO SKLENĚNÝCH LAHVÍ. DĚTI ŠŤÁVU MILUJÍ, A HLAVNĚ JE ZDRAVÁ, POMÁHÁ PŘI ZÁNĚTECH, PŘI BOLESTECH, MIGRÉNĚ.
Bezový likér na kašel i pro chuť
300g bezinek 300ml vody 300g cukru 1 vanilkový cukr 1 lžíce černé kávy 150ml rumu 150ml vodky nebo slivovice.
Černé byzinky povařit 15 min, přecedit, do štávy přidáme cukr a povaříme ještě dalších 5 min, nakonec přidáme vanilkový cukr a kávu, šťávu necháme vychladnout, přidáme rum a vodku, po ustálení přefiltrovat, pro děti nepřidávat alkohol.
VÝBORNÝ BEZINKOVÝ LIKÉR – BEZ KÁVY!!
3,5 l bezinek, 1,5 l vody, šťáva z půl citronu (nebo 2 lžíce citronky), 5 vanilkových cukrů, 1 kg cukru, 1 l vodky
Omyté, otrhané bezinky (přebrané, pouze černé, ne zelené, zkažené) vaříme s vodou a citronovou šťávou půl hodiny. Přecedíme, smícháme s cukrem a vanilkou a krátce svaříme. Přecedíme přes jemné sítko (nemusí být, pokud napoprvé přecedíme přes bavlněnou plenu, která zachytí veškeré zbytky bezinek). Do studeného nalijeme vodku a slijeme do lahví.
Může se přidat i káva, ale stou opatrně! Je moc dobrý.
Jinak mě napadlo, že jsem ještě četla, že se bez přidává do pečeného čaje.
Recept mohu dopsat.
Babička dělávala z bezu víno a bylo dobré, ale to zas je něco jiného než by jsi asi zamýšlela ty.