Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Co uvařit pro 10 lidí?
Holky,
prosím, zkuste mi poradit co uvařit pro početnou návštěvu?
Příští sobotu čekáme příbuzné, s kterými se vidíme max. 2x za rok, protože bydlí daleko. Přijedou před obědem a odjedou večer. Takže řeším oběd, něco sladkýho ke kafi a takovou dřívější večeři pro 10 lidí (já, manžel, 2 letá dcera, manželský pár a 5 kluků – čtyřletá dvojčata a kluci ve věku 14,16 a 18 let).
Něco už mě napadlo, ale ráda se nechám inspirovat.
Čím jednodušší to jídlo bude, tím líp 🙂
Taky vařím řízky a guláš, ale párkrát už jsem dělala na velkém hlubokém plechu tohle: syrové brmabory na kolečka, osolit, okmínovat možno i česnek, na to jsem navršila vepřové naklepané řízky-pěkně rozprostřít po celém plechu, na ně plátek anglické a plátek tvrdého sýra, přelít šlehačkou a úpéct v troubě. Jednoduché a dobré.
Ahoj Lussy, nejsem velká kuchařka, ale zrovna tyhle recepty mám vyzkoušené a dobrý 🙂
Množství u všeho je cca pro 4osoby.
Polévka : Cuketová – cuketu nakrájenou na kostičky orestuješ na másle ( mladou neloupat, já měla velkou, tu jsem radši oloupala ) tak 4 minutky, pak zaliješ vývarem a povaříš. Nakonec rozmixuješ – můžeš nechat pár kousků,dochutiš…a zaleješ 12% smetanou, prohřeješ a podáváš.
Kapustová s uz.masem – 200g uz.masa (nebo 2dobré klobásky),
1/2 malé kapusty (může být i zelí), 1 lžíce sádla (másla),
2l vody, 1masox, 1 lžička sladké papriky, 1/2lžičky pálivé papriky.
Na másle krátce orestujeme maso (klobásky) na kostičky, přidáme na nudličky krájenou kapustu (zelí),papriku, zalijeme vodou a vaříme cca 30min. Přidáme masox a vaříme dalších 15min, nakonec zahustíme sv. jíškou.
Oběd : Guláš bez míchání a koukání
1kg vepř.plecka, 3 větší cibule, 5stroužků česneku, 2lžičky gul. koření, 3lžičky sladké papriky, 3 lžíce Solamylu, 2kostky masoxu, feferonka, pepř, sůl – až na konci, masox je slaný dost.
Maso + cibuli nakrájet, smíchat s ost.surovinami, pořádně promíchat. Masoxy rozpustit a dolít do 1l vodou, dát vše do pekáče, přikrýt alobalem a v troubě péct na 250C 1,5hod. Nekoukat, nemíchat, maso se krásně udělá.
Buchta : Nadýchaná bublanina – 1plech
2vejce, 220prášk.cukru, 70g másla,citron.kůra, 350g hl. mouky, 1/2prdopeče, 1/4 l mléka, 200g třešní(meruněk, broskví, švestek)
1.Oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků cukr,lehce povolené máslo a utřeme do pěny.Přidáme citr.kůru.
2.Hl.mouku smícháme s prdopečem, prosijeme, mouku vmícháme k žloutk.pěně, přilijeme mléko a promícháme v těsto.
3.Z bílků tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta, které nalijeme na vymaštěný, vysypaný plech(já dávám pečicí papír a taky ok)
4.Poklademe ovocem a pečeme v předehř.troubě na 180C cca 20min.
Holky,
tak oprašuju tuhle diskuzi – zase nás čeká ta samá návštěva, tak už přemýšlím, čím je pohostit.
V 7 měsíci těhotenství se mi nechce dělat nic složitýho a zdlouhavýho, tak to tu pročítám :-). Kdybyste ještě měla některá nápad, sem s ním.
Díky!
Holky, tak hlásím výsledek 🙂
K obědu jsem udělala nudlovou polívku a upekla jsem kuřecí stehna s rýží. Ke kafi kefírovou buchtu a navečer 3 obložené mísy (salámy, sýry, zelenina) a pečivo.
Zbylo trochu polívky a 2 kousky buchty :-).
Ahoj Lussy,
pokud mohu pomoci, udělej kotel guláše a ještě sekanou, buď normální nebo plněnou. A když si uděláš den předem k ní salát,
pak ti zbyde i dost času na povídání s návštěvou, protože určitě nebudeš vědět co dřív a při tolika dětech????
Přeji aby návštěva i vy jste byli spokojeni. Hana
Omlouvám se, vložila jsem příspěvek špatně. Tak znovu:
Zdravím,
u nás se bude za měsíc řešit to stejné, až na to, že to bude 9 dospělých lidí.
Přemýšlela jsem, že bych mohla udělat lasagne – většina lidí to má ráda a je to jednoduché, odpoledne ke kávě tento nepečený dort – http://www.amylon.cz/recepty/nepeceny-dort-la-malakov/ a k večeru slanou roládu z listového těsta se zeleninou.
Ještě jsem našla recept na Malinovou buchtu ze špaldové mouky:
6 vajec
250 g hnědého třtinového cukru
500 g polohrubé špaldové mouky
1 prášek do pečiva
200 ml vody
200 ml slunečnicového oleje
1 velká lžíce kakaa
300 g čerstvých nebo mražených malin
V míse utřeme do pěny cukr a žloutky, vlijeme vodu, olej a špaldovou mouku, ve které je rozmíchaný prášek do pečiva. Potom přidáme sníh z bílků.
Na pekáč si vyložíme pečicí papír a nalijeme do něj dvě třetiny těsta. Do zbylého těsta přidáme lžíci kakaa a promícháme. Původní těsto poklademe malinami a navrch nalijeme kakaové těsto tak, aby na bublanině vytvořilo mřížku. Na kakaovou vrstvu můžeme přidat na ozdobu ještě několik malin. Pečeme 35 – 40 minut při teplotě 180 stupňů.
Zdravím,
u nás se bude za měsíc řešit to stejné, až na to, že to bude 9 dospělých lidí.
Přemýšlela jsem, že bych mohla udělat lasagne – většina lidí to má ráda a je to jednoduché, odpoledne ke kávě tento nepečený dort – http://www.amylon.cz/recepty/nepeceny-dort-la-malakov/ a k večeru slanou roládu z listového těsta se zeleninou.
Ještě jsem našla recept na malinovou buchtu ze špaldové mouky:
6 vajec
250 g hnědého třtinového cukru
500 g polohrubé špaldové mouky
1 prášek do pečiva
200 ml vody
200 ml slunečnicového oleje
1 velká lžíce kakaa
300 g čerstvých nebo mražených malin
V míse utřeme do pěny cukr a žloutky, vlijeme vodu, olej a špaldovou mouku, ve které je rozmíchaný prášek do pečiva. Potom přidáme sníh z bílků.
Na pekáč si vylo
Pekáč si vyložíme pečicím papírem a nalijeme do něj dvě třetiny těsta. Do zbylého těsta přidáme lžíci kakaa a promícháme. Původní těsto poklademe malinami a navrch nalijeme kakaové těsto tak, aby na bublanině vytvořilo mřížku. Na kakaovou vrstvu můžeme přidat na ozdobu ještě několik malin.
Pečení a servírování
Hotovou bublaninu pečeme v předehřáté troubě 35 – 40 minut při teplotě 180 stupňů. Po upečení necháme bublaninu vychladnout, poté ji nakrájíme na jednotlivé dílky, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme nejlépe ke kávě nebo čaji. Bublaninu můžeme připravovat s jakýmkoli oblíbeným ovocem, vynikající jsou zejména chuťově výrazné druhy ovoce, jako jsou ostružiny, borůvky nebo višně.
Jo, podobné housky taky děláme, jsou super. Už jsem psala v Plkárně, jak se dají z těsta dělat i krásné pletýnky, uzle, šneci, nelepí se, no paráda.
U nás musí být hlavně pořádný hrnec dobrého vývaru. A pak cokoliv dobrého.
Jo, podobné housky taky děláme, jsou super. Už jsem psala v Plkárně, jak se dají z těsta dělat i krásné pletýnky, uzle, šneci, nelepí se, no paráda.
U nás musí být hlavně pořádný hrnec dobrého vývaru. A pak cokoliv dobrého.
Lussy.
jestli mě už někdo nepředběhl,tak co třeba gril.
grilovací klobásky,buřty,naložit kuřecí či vepřovou krkovici k tomu mísu salátu z rajčat,okurek a paprik.No a k tomu hočici,nebo křen a máš pohoštění a každý si vybere dle chuti.Moučník třeba koupit ten korpus dortovej pomazat marmeládou posypat kompotovaným ovocem a zalít želatinou.