Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Ryby dvakrát týdně
Zajímalo by mě, jestli se vám daří držet se toho, že by člověk měl jíst ryby aspoň dvakrát týdně. Já mám ryby hodně ráda, ale dvakrát v týdnu je mám jen málokdy. Když jsem to jednu dobu hlídala a měli jsme jednou týdně rybu k obědu (pravda, moc velké rozdíly v jednotlivých rybích jídlech nebyly), tak mi bylo řečeno, že jíme furt to samý. Jak to řešíte vy?
Nějak nejsem schopná dopracovat se k nějaké větší pestrosti, než je rybičková pomazánka, pečená / smažená ryba (většinou spíš filety a radši pečené), uzená makrela, zavináče.
Nedostala jsem mail varující před pangasiem, ale info o kvalitě některých ryb myslím proběhlo TV. Nevím už pořad, ale působil na mě dost věrohodně. Pangasius je ryba chovaná v sádkách, stejně jako třeba losos (tedy ty kousky, které běžně kupujeme v hyper, super). Lososa krmí barevným žrádlem, aby byl krásně růžový. Pak se asi o “zdravé stravě“ moc mluvit nedá. Chybí tomu ty “vitamíny“ z moře. No ale zdravější než prase nebo kráva to snad bude, ne?
Jarmuschko, mně to bylo na jedné straně jasné hned, jako vím že do všeho se dnes za různými účely cpou různá aditiva, ale takové poplivání si pangas určitě nezaslouží :o)
A tuňákovou pizzu určo vyzkouším, vidíš, to mě ani nenapadlo.
Děkuji všem, určitě se nechám inspirovat a vyzkouším.
Ten pangasius, to je teda něco. Kupuji právě od Nowaca a zase tak levné to není, jak píší ve svém vyjádření…
Marina
Hele, rybí pomazánky:
http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/ceska-kuchyne/13117-rybi-pomazanka-pokazde-jinak
Jo, a výborný prý je candát – naše sladkovodní ryba a skoro bez kosti.
Já dělávám tuňákovou pizzu (odkoukáno v pizzerce).
Připravené a rovzálené těsto se potře olejem, poklade kousky tuňáka a cibulí na krájenou na kolečka. Posypu tymiánem a upeču.
Nebo pomazánku z tuňáka (tuňák, cibulka, pom.máslo, trocha citronové šťávy, případně sůl a pepř).
Pomazánku z rybiček v tomatě – celý obsah rozmačkat vidličkou, přidat na drobno nasekanou cibulku, trochu majolky. Případně sůl a pepř.
Ryby dělám různě. Moc nám chutná třeba mořská štika pečená na cibuli, hořčici a bazalce).
A k tomupangasiovi, je to typický hoax:
http://www.hoax.cz/hoax/pangasius—je-to-k-jidlu/ …
Ještě jsem si vzpomněla na jeden recept.
Je to kapr nebo amur uvařený v menším množství vody s kořením, na talíři se pak jen polije máslem a posype strouh. křenem. K tomu brambory, bylo to vynikající. Musím to po letech zase udělat.
Tak u nás to s rybami taky není slavné – hlavně proto, že naše Hanča je prostě nejí – jen ty smažené. A pak má ráda zapečené filety s brokolicí: nasolím porce mořské ryby, hodně posypu provensálským kořením a dám na tak pět minut do mikrovlnky, pak přidám malé růžičky brokolice a zase tak na pět minutek do mikrovlnky, nakonec posypu sýrem a dám tak na dvě minuty zapéct. Dělám to celé v mikrovlnce, ale myslím, že v klasické troubě by to taky šlo. Je to fakt dobrý a navíc hodně rychlý.
Ale pro mě taky jednoznačně pstruh a české rybky :o) I když i Pangas mi chutná. Jen kdyby ten trh byl tady kvalitnější, chlazenou čerstvou rybu typu pstruh, losos je problém sehnat.
Holky, téma Pangasius: Cori, taky jsem ten mail dostala a při vědomí a všech těch mailech o zacházení s jinými zvířaty v Číně, Vietnamu atd., bych se ani nedivila, jestli je to pravda. Nemůžu se ale zbavit i pocitu, že to někdo mohl udělat pro konkurenční boj. Co by dělali s těmi všemi prasaty, hovězím a kuřecím, kdyby lidstvo přešlo na “vyhlášenou“ rybí a zeleninovou stravu? Prostě ani tomuhle bych se nedivila, že se nesmí za žádnou cenu vyzdvihovat jedn výrobek před druhým, stejně tak je to ve farmaceutice, proč ti lékárnice na problémy např. se střevy, zažíváním nabídne raději tisíce variant od Zentivy, než třeba přírodní čsnekové kapsle, Carbofit (dřevěné uhlí), které jsou mnohdy o víc jak 60% levnější a dostupnější? Možná to sem nepatří, ale fakt mi to zavání i konkurencí, všechny víme, jak vstoupil Pangasius na trh, jaký to být mega trhák, teď najednou ošklivé maily. Svým způsobem si myslím svoje. ;o)