Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Ryby dvakrát týdně
Zajímalo by mě, jestli se vám daří držet se toho, že by člověk měl jíst ryby aspoň dvakrát týdně. Já mám ryby hodně ráda, ale dvakrát v týdnu je mám jen málokdy. Když jsem to jednu dobu hlídala a měli jsme jednou týdně rybu k obědu (pravda, moc velké rozdíly v jednotlivých rybích jídlech nebyly), tak mi bylo řečeno, že jíme furt to samý. Jak to řešíte vy?
Nějak nejsem schopná dopracovat se k nějaké větší pestrosti, než je rybičková pomazánka, pečená / smažená ryba (většinou spíš filety a radši pečené), uzená makrela, zavináče.
Babofka, jsi poklad. Mňam, už se těším (snad to nezkazím 🙂
Marina
Peťko, jsem v jednom kole, ale nemohla jsem si pomoct a něco málo do placu hodit musela, co mělo/má u nás doma úspěch. 😉
A ještě jsem zapomněla, že úplně vynikající a bezpracné jsou makrely na grilu. Blíží se léto a grilovací sezóna… Makrela je chuťově výraznější a nepotřebujete ji nijak zásadně upravovat. Mívají je mražené, cena bývá taky přijatelná…
Babofko, už jsem se pomalu divila, že k této diskuzi není od tebe příspěvek. 🙂
Super recepty, určitě vyzkouším! 🙂
Lososové karbanátky
Ideální je mražený stříbrný losos z Penny – obrovská ryba a vyjde asi na 100,-. Po rozmražení jednotlivé porce krátce vaříme v mléce, pak rozebereme maso od kostiček a rybí maso připravujeme jako klasické karbanátky. Naházejte si tam co máte rádi. Ale bacha, je toho fakt hodně. Třetí den už jsem karboše nechtěla ani vidět 🙂
Varianta 2 – Lze je prý nedělat “klasicky“, ale smíchat rybí maso se šťouchaným bramorem, tvarovat a pak krátce osmažit. Nevím, nezkoušela jsem.
Opilý losos
jednolivé porce lososa /nebo nilského okouna naporcovat a na hodinu (nebo na noc) dáme odpočinout do připravené marinádky:
zhruba stejným dílem citronová šťáva, olivový olej, tequila (nebo jiný alkohol, který máte doma, mám vyzkoušené i Martini, to je taky mňamka a Bacardi – dá se ale není chuťově výrazný), kopr a malá lžička hořčice (hořčice může být, ale nemusí. Pokud máte Martini nebo tequilu, raději bez hořčice.)
Smažím na másle s olejem půl napůl.
Rybí šneci
Jakoukoli filetu (treska, pangas) – ideální jsou proužky ryb asi 3-4 cm široké – osolit, opepřit, poklást plátkem sýra, slaniny (kdo co má rád a co dům dá), listovým špenátem nebo třeba jen petrželkou, sušenými ryjčaty, prostě co máte doma a máte rádi. Zamotáme opatrně do šneka a spíchneme párátkem. Smažíme na pánvi a podáváme např. s vařenými brambory, salátem, apod.
Varianta 2 – po zamotání šneků jemně obalíme v hladké mouce a smažíme.
Varianta 3 – zamotaného šneka posypeme ještě sladkou a pálivou paprikou a nastrouhaným sýrem (máte-li i nějaký pikantní, např. s česnekem, je to fakt mňamka)
tak a něco málo receptů, aby byla ryba na stole 100x jinak 😉
Kapr po myslivecku (pochycený z nějakého dílu Kluků v akci)
jednotlivé porce kapra osolit – jsou lepší steaky než podkovy, ale je to na každém. V misce smícháme hodně cibule nakrájené najemno, hodně česneku, hodně rybího koření, hodně kečupu, hodně čehokoli zeleného, co máte rádi – majoránku, apod. Jednotlivé porce kapra dáváme do alobalu a pod rybu a na rybu dáme min. 1 vrchovatou lžíci kečupové směsi. Alobal nezapomeňte namastit, aby se vám kapr s náplní nepřichytil při pečení k alobalu. Jednotlivé balíčky pořádně zabalit (já balím raději 2x, někdy se stejně jemný alobal natrhne), aby náplň při pečení nevytekla a pečeme v troubě asi 35 min.
Jé, rybí téma! Petro, prima diskuze. Ryby jsou totiž jediné maso, které jím, takže se snažím, abychom rybu měli 1x-2x do týdne na stole určitě, protože je to den, kdy nemusím vařit 2 druhy jídel – masité pro mého milovaného masožrouta a bezmasé pro sebe a často i pro malého.
A zrovna dneska jsem měla k obědu candáta!!! Mńam 😉 Chutnal o to víc, že jsem ho nevařila, ale došla si v práci na oběd…
Jinak často dělávám pstruha, lososa, sem tam kapra (písnu recept), sem tam pangase nebo nějaká filet z tresky apod, v létě sem tam pražmu na gril a teď jsem objevila nilského okouna. Takže ryby jsou u nás vítány. Občas jsem dávala i nějakého tuňáka ve vlastní šťávě z konzervy i do zapečených těstovin (jenže to náš taťka masožrout neuznává jako masité jídlo 🙁 )
Jo, co si sama neulovíš:-))
Zavo :o))) ono všude je něco,že? 🙂 Takže na lososa snad už jenom do Norska 🙂