Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo s bylinkami
Jdu si pro radu. Dcera má v hodině vaření uvařit nějaké jídlo s bylinkami. Potíž je v tom, že na vaření mají jen 3/4 hodiny. Sice mají dvou hodinovku, ale jednu celou vyučovací hodinu paní učitelka povídá. Musí tedy ve skupince 3 lidí uvařit jídlo maximálně za půl hodiny, stihnout ho sníst, a do zbytku vyučovací hodiny umýt nádobí a uklidit.
Prosím nenapadá vás něco? Díky
mě hned napadl mátový čaj .-)
Ale asi bych šla do nějaké polévky + bagetu a bylinkové máslo… Nebo ty těstoviny s bylinkami.
Dej pak vědět, co vymysleli, jak se jim to povedlo a jak jim chutnalo 😉
Piškotko, než jsem to napsala, už jsi dodala také zajímavosti. Dám vědět, pro co se rozhodli.
Díky za tipy.
Jovanko, je to dobrá inspirace, ale nevejde se to do časového limitu 30 minut.
Danniello a Matildo, vaše se už asi vejdou do času vymezeného. Jak dorazí dcera ze školy, dám ji to přečíst, aby si vybrala.
Zagůůůůglila jsem za tebe, tady je základ pro bylinkovou omáčku a dál ještě recepty:
Ingredience:
250 ml sladká smetana
70 g hladká mouka
100 ml mléko
50 g máslo
4 lžíce bylinkové směsi (zelená petržel, estragon, libeček, řebříček, pažitka)
další bylinky dle vlastních preferencí
bílý pepř
sůl
V kastrůlku rozehřejeme máslo a spolu s hladkou moukou připravíme světlou jíšku. Za soustavného míchání ji zalijeme smetanou a mlékem. Důkladně rozmícháme a chvilku povaříme.
Odstavenou omáčku osolíme, opepříme a vmícháme do ní nasekané bylinky. Omáčka z bylinek se hodí zejména k drůbežímu masu, její použití je ale daleko univerzálnější.
http://www.kuchtickakamca.estranky.cz/clanky/ryby/pangas-na-bylinkovem-masle-s-kuskusem
http://www.femina.cz/ryby/mates-s-bylinkovou-omackou/6401/9
(myslím, že může být i pangas či treska)
Danásku, napadají mě snad z nejrychlejších jídel těstoviny s bylinkovou omáčkou, případně sýrovou, a sypané bazalkou, je to mňamka, dále ryba na bylinkovém másle, či kuřecí prsíčka s bylinkovou omáčkou či aspoň máslem, dá se to krásně ozdobit + salátek, mňam.
Mrkni na toto: http://ona.idnes.cz/dietni-recepty-bylinkove-obedy-a-vecere-fcu-/recepty.asp?c=A100416_173659_recepty_abr
Danasi, my děláme rychlé a dobré jídlo, jsou to špagety (nebo i jiné těstoviny) s mletým masem.
Mleté maso se smíchá s nastrouhanou mrkví, nastrouhaným kouskem celeru (celer ani nemusí být), s česnekem a právě s bylinkami: petrželka, oregáno, estragon, klidně i s jinými, podle chuti a osolí se. Pak se směska hodí na olej a než se uvaří špagety, je to hotové. My k tomu masu ke konci ještě přisypáváme pytlík nějaké mražené zeleniny, nejlíp klasika mrkev, hrášek, kukuřice.
Promíchá se to s těstovinami a je to moc dobré.
Danásku, nestíhám – ale co takhle koprovka:-) Tu miluju, k tomu brambor, vejce natvrdo, už se mi sbíhají sliny. Anebo nějaká bešamelová omáčka s bylinkami, nebo nové brambory pečené ve slupce omaštěné bylinkovým máslem, to je rychlovka a mňamka, u nás to děláme tak, že koupíme lučinu v kelímku a smícháme s nasekanými bylinkami – pažitka, petržel, podle sezóny tymián nebo majoránka, je to mňamka a super večeře, hotová za půl hodinky.