Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jak vařit devítiměsíčnímu miminku.
Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Máme devítiměsíčního prcka. Svému malému vařím příkrmy tak, že uvařím v kojenecké vodě zeleninu a maso a zvlášť vařím rýži nebo těstoviny a pak to smixuju. Jde o to, že už mi to malý nechce jíst. Asi se toho přejedl. Hrozně moc mu chutá Zeleninová omáčka se šunkou a těstovinami od Hippu, ale nechci mu pořád kupovat ty “konzervy“, takže bych chtěla malému začít taky vařit nějaké omáčky. Na internetu jsem četla, že v devíti měsících se už můžou dělat omáčky. Ale nevím jak to uvařit. Můžu udělat klasický cibulový základ? To asi ne. Myslela jsem, že bych snížila množství oleje tím, že bych tu omáčku dělala na teflonové pánvi. Na internetu psali, že se ta omáčka může zahustit solamylem nebo majzenou. Máte s tím někdo zkušenosti? Samozřejmě bych do toho přidávala těstoviny, rýži nebo brambory. Ale vlastně ani nevím, jestli něco takového můžu už takhle malému dítěti dát. Lékař nám neporadí. Ten mi ani neřekl, jestli je lepší dítěti vařit nebo hotové příkrmy kupovat. Navíc jsou ty kupované dost drahé, tak bych to chtěla raději vařit. Další věc, kterou nevím, jaké koření bych už mohla použít. Majoránku, kmín, červenou papriku…? Solit nemůžeme, to je jasné, ale bez koření je ten příkrm opravdu takový nijaký. Ani se malému nedivím, že to nechce jíst.
Nebo jsem taky dělala “svíčkovou“ – uvařila mrkev a petržel, rozmixovala a přidala UM, k tomu masíčko a těstoviny. Recepty jsou třeba http://www.kojeni.net nebo i tady nahoře vpravo když si klikneš na Receptář.
Ahoj anonymní.
To co píše Marika, tak jsem dávala až po roce. Tohle záleží na každým, každá mamča dává něco jiného v jiný čas.
Já do roka vůbec nesolila, od roka dávám do všeho Solčanku (mají jí ve zdravé výživě asi za 40,-). To mi tu poradily holky. Je to jako Podravka,ale je tam mořská sůl a jen sušené bylinky, žadné glutamáty a spol.
Malá měla první zub až v 10,5 měsících, takže až od té doby jsem dělala takové jakoby “omáčky“ s bramborem nebo rýží, pak i s těstovinama. Jak psala Mošt, dělala jsem to na pórku,pak přidala maso, dlouho vařila, přidala trochu drceného kmínu nebo třeba pažitku, ta dodá taky chuť a trošku osolí. Nebo jsem tam přidala nastouhanou mrkev. Zahušťovala jsem instatní pohankovou kaší,nebo vícezrnou nebo rýžovou. To se taky sežene ve zdravé výživě, sáček stojí kolem 25,-.
Nebo můžuš bramborovou kaši z UM nebo MM a k tomu najemno nasekat masíčko.
Ahoj, tak já jsem místo cibulky do všeho dlouho dávala porek a dělala takové zeleninové omáčky (nebo hustší polívky) a jen je vždycky trochu rozmixovala, kvůli zahuštění, nebo rajskou z konzerv. rajčat s malejma těstovinama do polívky a na dochucení kousek Natur bujonu (bez glutamátu), nebo Solčanku a v létě bylinky, třeba v Sunarkách ja často cejtit kopr a vůbec ve složení je hodně bylinek… a majoránka prej taky nevadí, jen ne moc a téměř do všeho jsem přidávala drc. kmín, kvuli zažívání, nebo omáčku něco jako svíčovou jen bez smetany…. ale u nás s jídlem problém nebyl, malá byla jak popelnice, ty chutná všechno, krom květáku 😉
Dost často pomáhá přidat do jídla aspoň kousek česneku
Tak já vařila po různu……i když jsem mohla vařit stejně, tak malý snědl vše……třeba šťochaný brambor s trochou másla a nebo s olivovým olejem, k tomu kuřecí prsíčka uvařená, nebo jsem k tomu přidala i mrkvičku, hrášek, prostě jsem to nakombinovala……omáčku, tak třeba rajskou dostal, já jí stejně cedím, takže cibulka tam nebyla, s bramborem to papal dobře, co třeba zkusit rybu, pangasiuse……dušenou mrkvičku, těstoviny s kuřecí prsy a nebo s krůtími a zase přidat do toho zeleninu, špenát se žloutkem, i bramborovou kaši zkus…….já si myslím, že toho lze nakombinovat hodně……teď mě napadá rýže, udělej játrovou omáčku, než jí ochutíš, tak trochu dej na bok pro malého:)))
A jinak já jídlo dochucovala čtvrtinkou bujonu, ale holky mi tu říkaly, že je lepší snad podravka a troška soli neuškodí, ale nevím, jak to tady napíši ostatní holky:))))