Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
sirup z květu černého bezu
nemáte recept na sirup z květu černého bezu, kdysi jsem ho měla a nemohu ho najít ráda bych ho znovu vyzkoušela…..
Do pětilitrových sklenic dám tak 50květů(můžeš i víc) do jedné,doleju vodou, přikryju plenkou, aby to dýchalo a dám do tepla, občas promíchám, nechám luhovat do druhého dne.Přecedím přes plenu do hrnce s tím, že si to odměřím přesně na litry(kolik mám litrů vyluhované přeceděné šťávy, tolik tam přijde kil cukru) – napřed ale přivedu šťávu k varu, ale nesmí vřít, jen nechat táhnout. Nahoře se tvoří šum a ten naběračkou sbírám, aby pak sirup nebyl kalný. Když posbíráš všechen šum a už se netvoří, přidáš cukr a podle chuti kyselinu citronovou a nechá zas chvilku mírně táhnout. Ještě horké nalíváš do čistých sklenic a zavíráš hned. Když to odstavíš z plotny, můžeš dát i konzervant, ale mně se to ještě nikdy nezkazilo a nedávám ho.
Já to dělala letos poprvé a podobně jako Ivy – ze 40 květů, necelého 1kg cukru, citronové šťávy a kys. citronové… tak doufám, že vydrží 🙂
Chuťově je moc dobrý, dost sladký – prostě klasický sirupek 🙂
Já mám recept bez vaření.
16-20 květů,3kg krystal.cukru,
1,5l vody-převařená,studená či vlažná
šťáva z 5ti citrónů
3 citróny pokrájet nadrobno (já dávám okrájené)
Na teplém místě nechat 8 dní pod utěrkou stát,občas promíchat.Pak přecedit do lahví.
Dělám ho už několik let a je moc dobrý,prý vydrží až rok, ale tak dlouho ještě u nás nevydržel.
Džejn
Ahoj,200 kvetu na dva litry je opravdu hodne,bez je velmi aromaticky a mylim si,ze by stavicka uz nechutnala.Ja davam cca 20 kvetu na 2 l prevarene vychlazene vody,pridam 5 dkg kyseliny citronove,3 citrony nakrajene a zbavene jaderek.Necham 2 dny luhovat,pak precedim,vymackam a stavu svarim s 2 kg cukru,teple plnim do sklenic a peclive uzavru.Kdyz mam chut tak to dam na 20 min pri 80 st.sterilizovat.
Jana
já dávám jen asi 40 květů na litr vody a 1kg cukru, 2 citrony nebo 30g kys. citronové. Nechávám louhovat květy přes noc v převařené vodě, přecedím, přidám cukr, provařím, přidám citrony nebo kys. citronovou, naleju do sklenic. vydrží mi i rok, i když se většinou vypije dřív, máme ho moc rádi
ivy
… zrovna jsem ho dovařila:
200 květů bezu zalijeme 1,5 litrem vody a 1/4 hodiny vaříme. Necháme 2 hodiny louhovat – my jeli pryč, tak se to louhovalo asi 2x tak dlouho, přecedit, květy vymačkat co to jde, přidat 1 kg cukru, šťávu ze 2 citronů a 1 hodinu vařit. Horké nalít do skleněných lahví, nechávám to pro jistotu v lednici.
Děti to mají moc rádi.