Chřipka z těla ven!

Rubrika: Onemocnění a léčba

A je tady zase podzim a s ním spojené výkyvy počasí a venkovních teplot. A někde tam venku už nenasytně číhá tichý, ale nebezpečný nepřítel čekající na své první oběti. S neústupností těžkého nepřítele vyhledává a bohužel se většinou i dočká. Nepodceňujte chřipku. Zase tak banální onemocnění to není…

Možná se vám zdá přitažené za vlasy srovnání s velkým nepřítelem, ale to tak skutečně je. Chřipka není banální onemocnění a bohužel si každoročně vybírá i své oběti, kterých není málo. Je způsobena viry, takže zapomeňte na přemlouvání lékaře a předepsání „oblíbených“ antibiotik – ta vám v tomto případě vůbec nepomohou, naopak. Jejich užívání je i tak více jak zvýšené v jiných případech a navíc jsou určená pro ta onemocnění, jež jsou způsobená bakteriemi. Zbytečným užíváním antibiotik si vypěstujeme rezistenci a pak nám tyto, mnohdy životně důležité léky třeba nepomohou. Takže se v případě chřipky přikloníme raději ke starým, osvědčeným, tzv. babičkovským radám.

Paní chřipka se představuje
Původcem je virus chřipky z čeledi Orthomyxoviridae. Řadí se sem viry typu A, B a typ C. Mohou se šířit i v epidemiích a pandemiích.
Virus chřipky obsahuje RNA (Ribonukleovou kyselinu), která se dále dělí na segmenty (je jich celkem osm) a díky této kyselině rozlišujeme zmiňované typy. Virus obsahuje povrchové antigeny H (hemaglutinin) a N (neuraminidasa), které jsou především u typu A hodně rozdílné a podléhají vysoké variabilitě. Vynechán není ani typ B, i když v daleko menší míře, typ C je dosud stabilní. Dá se říci, že skutečně velké, hluboké změny genů, které kódují antigeny H a N se vyskytují nepravidelně, většinou v rozmezí 20 – 30 let.

Jestliže naše tělo napadne virus chřipky, pak se N antigen „přicucne“ k nějaké vnímavější buňce. Podmínkou je, aby tato buňka obsahovala na povrchu mukoprotein. A protože se tyto buňky vyskytují v respiračním traktu, pochází odtud i následné příznaky samotné nemoci. Zde se pak virus hojně množí a tím i buňky poškozuje. Bohužel, například u oslabených jedinců může přejít z dýchacího ústrojí i dále a poškodit jiné orgány či systémy, jako nejčastěji srdce či centrální nervový systém.

Chřipka se vyskytuje každý rok na celém světě, v naší republice hojněji na počátku nového roku. Typy chřipky mohou vyvolat epidemie – rozsah závisí kromě jiného i na antigenním charakteru tohoto viru. Pokud se objeví nová varianta, pak dojde ke světové pandemii.

A mám ji
To, že „mám chřipku“ jsme si tak nějak zvykli říkat při každém nachlazení. Odlišení této nemoci od virózy je ale jednoduché a konec konců, chytit tu druhou je přece jen o něco „lepší“.

Samotná chřipka má velice krátkou inkubační dobu, většinou v rozmezí 1-3 dny. Někdy ale stačí jen pár hodin.
Hlavními a nejčastějšími příznaky u chřipky je vysoká teplota, která stoupne velice rychle na hodnoty přesahující 38°C a více. Dostaví se vysoká únava, malátnost, silné bolesti svalů a kloubů, kdy jsme rádi, že se „doplazíme“ na záchod, silné bolesti hlavy a příznaky provázející onemocnění dýchacích cest – především silný a suchý, dráždivý kašel.
Onemocnění trvá asi 3-7 dnů, tedy pokud není doprovázeno komplikacemi. Pak se doba samozřejmě prodlužuje. Komplikace mohou být u rizikových skupin lidí i příčinou smrti.

Nemoc se šíří kapénkovou cestou, zdrojem je nakažený člověk, se kterým přijdeme do styku. Nemoc se samozřejmě šíří lépe tam, kde se hromadí lidé, tj. nejen v zaměstnání, ale i v dopravních prostředcích apod. Nemocný člověk je infekční obvykle v 1. – 4. dnu nemoci. Co vás ochrání, je pouze velice silný imunitní systém, o který se ale musíte starat po celý rok, nejen v době možnosti nákazy.

Boj s chřipkou
Klasická protichřipková léčba spočívá skutečně pouze ve starých radách odkoukaných od našich předků, lékaři jí nazývají symptomatickou léčbou. To znamená zalézt do postele a být v teple, hodně spát a odpočívat. Nezapomínáme hodně pít, zvláště když máme vysokou teplotu, resp. horečku, abychom dodali tělu tekutiny. Dodáváme vitamíny ve zvýšené míře, zaměříme se především na přírodní zdroje vitamínu C.

Vzhledem k tomu, že chřipka může komplikovaná bakteriální infekcí, je dobré, hlavně v případě dětí, navštívit lékaře. Pak by už antibiotika byla případně nutná. Mezi tyto komplikace můžeme zařadit například angínu, zánět středního ucha, ale i zápal plic.

Kdy ale zajít k lékaři?
Určitě v případě, kdy neklesá teplota a přetrvávají příznaky po dobu déle jak 3 dnů, začne nás bolet v krku, zhorší se průběh kašle a pak samozřejmě co nejdříve, pokud je žena těhotná či se jedná o člověka s jiným onemocněním (nemoci srdce, plic apod).

Co užívat?
Léků na snížení teploty je celá řada. Některé máme vyzkoušené, jiné jsou vhodnější pro děti. Pro ty, co trpí problémy trávicího traktu, jsou určitě lepší farmaka obsahující paracetamol, tj. Paralen, Panadol. Výhoda Ibalginu spočívá v tom, že více „zabere“ na bolesti kloubů a svalů, ale jak se zmiňuji, je to individuální záležitost, jež se také odvíjí dle našich zkušeností.
Vždy se ale řiďte buď návodem uvedeným na obalu, nebo se poraďte s lékárníkem či lékařem ohledně užívání, především pak množství, které můžete denně užívat. Například u Paracetamolu je doporučená denní dávka 4000mg a jednotlivá dávka maximálně 1000mg.

Jestliže máme rýmu, můžeme využít například nosní kapky a spreje Nasivin, Olynth, Otrivin, Sanorin, z léků proti kašli můžeme jmenovat Bromhexin, který rozpouští hlen, Mucosolvan usnadňující vykašlávání či Stoptussin, používaný na suchý a dráždivý kašel. Pamatujte ale, že vždy záleží na daném průběhu nemoci a o použití jednotlivých léků se poraďte s odborníkem, zvláště v případě užití u malých dětí.

Ti z vás, kteří léky raději neužívají a věří přírodní léčbě, by měli pít bylinkové čaje určené na nachlazení. Například s výtažky z bezinek nebo zázvoru. Čaj s citronem nebo medem je výborný při škrábání v krku. V případě ztíženého polykání zkuste Priessnitzův obklad nebo obklad z tvarohu: Rozetřete kostku tvarohu na plátno či gázu a přikládejte na krk ráno a večer. Na krku necháme působit do té doby, až se tvaroh rozdrobí.
Také česnek je přírodní lék, který vám pomůže. Můžete jej jíst samotný, nebo si s ním zpestřit pokrmy, či si vytvořit nejrůznější „kapky, například smícháním olivového oleje a citronu.
V případě teploty se vyplatí pojídat pálivou papriku, resp. její menší množství smíchané s vodou, mlékem nebo v čaji. Vhodný je i čaj z vrbové kůry.
Na rýmu se pak osvědčily inhalace máty, ale i heřmánkový nebo lipový čaj. Moje babička například doporučovala cibuli. Když jí pokrájíte a zalijete vařící vodou, pak stačí použít tuto směs jako výbornou inhalaci. Cibuli ale lze využít i na potírání hrudi. Také jsme se dočetla, že v případě malých dětí se cibule vysloveně nepodává, ale postačí jí nakrájet na talíř a dát k postýlce, přibližně do výše obličeje. Nos by se měl uvolnit.
Kašel se zlepší například podáváním čajů s přídavkem mateřídoušky a podbělu.

Každopádně – v lékárnách či prodejnách s bylinkami naleznete mnoho a mnoho vyzkoušených a osvědčených přípravků a směsí. Stačí se jen zeptat a obsluha vám jistě ráda poradí.

Vhodnou prevencí je sportování a otužování po celý rok, pravidelný příjem vitamínů, vynechat stresy a kouření a další faktory pro nezdravý životní styl.
Možností prevence je i očkování, cena jedné vakcíny se pohybuje kolem 300 Kč. Očkuje se v podzimních měsících. V České republice je proočkovanost velice nízká, pohybuje se kolem sedmi procent, v sousedním Německu přesahuje dvacet procent. Lidé z rizikových skupin mají vakcínu zdarma.

Jak jsem se zmínila na začátku, chřipka je zákeřná. Využívá totiž hlavně oslabených organismů, kterých najdeme po skončení roku dost, především po podzimních virových nemocech, ze kterých se naše těla ještě nestačila zregenerovat. A pak stačí malé kýchnutí a jsme v tom taky. Ovládl nás nepřítel, který čeká ve stínu na svou dobu a pak zaútočí…

A otázka na závěr. Jak se vy sami snažíte předejít chřipce a vůbec virovým onemocněním? Sportujete, otužujete sami sebe, nebo zapojujete i své děti? Máte nějaké rady a tipy na „vyhnání chřipky z těla ven?“

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (18 vyjádření)

  • Anonymní

    Dobré rady nad zlato v uvozovkách, každá rýma nebo chřipka nám říká, že tělo se potřebuje očistit a je překyseleno. I horečka pakliže netrvá dlouho je dobrá, rýmou se organismus pročistí, doléčit přírodní cestou, v klidu a tělo si dělá obranné látky na další roky. Překyselený organismus je z mléka a z mléčných produktu, cukru a všeho sladkého, citrusových plodu a sladkých nápojů a bílé mouky. Zahleňují. Vynechat a pak omezit v době nemoci.Přidat zeleninové šťávy, dušenou zeleninu a obilné kaše- pasírovat, polévky luštěninové.z knihy Radost ze zdravých dětí – Strnadelová. Tělo se samo nastartuje, očkováním , zase chemie, vydává se k dalšímu riziku a vybičovává se k aktivní obraně a zbytečně. Nejlepší ochrana je prevence- Přečíst si Pravda o mléce- jak ji potvrzuje věda a Chudáci děti – a jak je chránit- J. Průchová. Je to lepší než jakýkoliv prášek . Mléko postupně zaměnit za obilné, mandlové nebo sezamové , je tam i návod . Držím pěsti. Vše se mění i naše strava, která už teď není jak bývala. Zdraví Zlínská

  • Pravá chřipka nás ještě doma nezastihla, jen nějaké virozy:)
    Děti otužují, ale pouze pobytem venku i za studeného počasí a i při menším mrazu, no a ovoce jíme pořád, taktéž zeleninku:))
    Žádné vítamíny v tabletách, actimely se u nás nevedou:)
    Ivčo, pěkný článeček:))

  • Ivča a Domča
    Ivča a Domča

    Všem moc díky za všechny reakce:-)

    Co se týká předávkování vitamínem C- hypervitaminoza není známa, při velkých dávkách vitamínu C podávaných delší dobu se může vyskytnout jejich projímavý účinek, ale také to, že když se berou vysoké dávky dlouhou dobu, může dojít ke snížení samotného účinku vitamínu C a dojde k blokaci jeho efektu jakožto antioxidantu (jedná se o výzkumné zprávy).
    Vitamín se vylučuje močí, tj. tělo si z dávky, co mu dáme vezme co aktuálně potřebuje, zbytek se vyloučí močí. Je tedy lepší rozdělit dávky vit.C do několika během dne než najednou spořádat kilo pomerančů.

    Průměrná denní dávka vitamínu C u nás je 60 mg (doporučovaná), ale příjem tohoto vitamínu je také v závislosti na tom, zda není „virová sezona), zda jsme po rekonvalescenci, kuřáci, nepravidelná strava a denní režim atd…Třeba lidé žijící pod stresem mají vyšší spotřebu, stejně jako lidé žijící ve „smogových městech“ apod.

    Já měla chřipku jednou v životě, ne virozu, tu snad každý rok, ale pravou chřipku.Skutečně se ani nehnete, než jsem dolezla na WC trvalo mi to snad půl hodinu (v panelákovém bytě žádná délka běžně). Velmi často se zaměňuje viroza za chřipku, mám s tím bohaté zkušenosti z ordinace PL, každý kdo má rýmu a teplotu na podzim si určí diagnozu – chřipka. Chřipka přijde jako blesk a během pár dní odejde. Virozu přece jen můžeme trochu předvídat, ta na sebe „upozorní předem“.

    Hannah58 – mluvíš o vysokých dávkách vitamínu A. Tady se ale skutečně může člověk, stejně jako dítě předávkovat. Skladuje se v játrech, proto možnost předávkování. Nebezpečný je to třeba u dětí, hlavně batolata a vysoké dávky mrkví nebo u těhulek (může dojít k poruchám vývoje plodu). Pokud budeme mrtkev tepelně upravovat, ztratí asi 50% samotného vitamínu A než když budeme mrkev konzumovat syrovou, tak vše zůstane.
    Nebezpečný je i nedostatek vit. A , pak špatně vidíme.

  • Anonymní

    Všichni dobře víme, jak je protivné se s chřipkou prát, takže jedna rada ode mě – na prevenci je super Wobenzym, který posiluje imunitu a já se pak nemusím klepat strachy při každém kýchnutí někoho v metru.

  • Corin, na mou tě kutě, jsem předávkované dítě vitaminem C ještě neviděla. Děti toho zase tolik nesní, aby se převitaminovaly.
    Já si vitaminy v tabletách nekupuju vůbec. Jen tehdy Ascorutin, když se mi dělaly modřinky a často železo, to musím.

  • jo,mrkva a vitamím B-karoten udržuje opálení a je dobrý na oči.Já ho baštila v tabletách a oči mi přestávají sloužit:)))Ale to je tím počítačem.V práci,doma…

    Taky sem na sladký a moooc a čerstvé ovoce jím nárazově,odborníci by se nestačili divit:)))))A v koupelně mi vedle prášků na tlak stojí vitamíny a minerály v jednom.Ale nedávno jsem četla,že jsou to vyhozené peníze,že nepomáhají…

  • Hanah, takže pokud dítěti dávají citrusové plody, tak se přebytek vyloučí močí..a můžou ho tedy předávkovat? To by muselo dítě sníst kilo kiwi, ne?

  • Hanino, to bylo na Hanah, vy máte stejné jméno 🙂
    A to já zase do sebe prášky cpu, když mi není dobře. Je to málokdy, kdy jsem nemocná.. já jen, že nejím moc vitamíny v ovoci, navíc mám ráda sladké a to prej vitamíny z těla odbourává, tak si je kupuju v tabletách

  • No, oni se známí s malými dětmi často ptají, zda nemůžou dítě předávkovat. Rádi mu dopřejí právě citrusové – mandarinky, pomeranče, kiwi. To dřív na trhu nebylo. Nikdo se mě neptal na předávkování tabletami Céčka.
    Taky jsem viděla mrňouska, který snědl hodně strouhané mrkve nebo vypil šťávu z mrkve.Já už si přesně nevzpomínám. Pak mělo to dítě krásnou barvu kůže, takovou opálenou.

  • Cori,já opravdu myslela vitamíny v ovoci.Prášky do sebe moc necpu a je to znát.Když mi opravdu je zle vemu a hned zabere.Oproti tomu mímu,který aspirin někdy baští jak bombony,ale nedá si říct:))))

    U nás se pravidelně jezdilo na kole.Jenže co se mi drahý odporoučel za prací,flákám to.Není kdo by mě pohonil k aktivitě a samotné mě to moc nebaví:)

  • Hani, ty jsi odborník, viď? Vždyť na každém balení léku je napsáno užívání, tak jak se může někdo předávkovat? Nebo myslíš veliká konzumace citrusových plodů? Ovoce jím většinou takové, co asi vit.C nemá banány, melouny..no možná by se něco našlo, citron v čaji 🙂 ale ten když ho dáš do horkého čaje, ztratí polovinu vitamínu, že?
    Já měla jen anginu, jako malá, a teď jako stará jednou 🙂

  • Promiňte: acidobazickou rovnováhu…

  • HANČI25, pokud tím bylo myšleno převitamínování se vitaminem Cé, tak já jsem léta žila v iluzi – zřejmě nás o tom učili ve škole – že Céčkem se nedá převitamínovat, protože tento vitamin se vylučuje močí. Ono jo, to on se takto vylučuje. Ale teďka zase vím, že může dojít při jeho nadbytku v těle k překyselení organizmu, tj. může porušit acitobazickou rovnováhu. Toto jsem čistě teoreticky vyčetla, když jsem psala články sem o ovoci a o zdraví.
    Cori, já taky nesportuju ani se neotužuju a pokud mám jednou za dlouhý čas chřipku,tak to už musí být.

  • Lien

    Myslím, že jsem opravdovou chřipku ještě neměla.

  • Článek o zdraví mě zaujme vždycky
    Odpovím na poslední otázku: nesportuji, na to jsem líná, neotužuji se, mám ráda teplíčko a chřipku jsem nikdy neměla. Jen běžné nachlazení.
    Dříve jsem chodila každý týden plavat, celoročně, to byl jediný můj sport.
    Mám moc ráda čaj s medem.

  • Pěkný článek a aktuální.
    Už jsem na půl z toho venku,ale proč se dva dny cítím,že to mám za sebou a třetí den se začínají příznaky objevovat ,celé dopoledne znova rýma,únava a odpoledne zas klid???
    U příznaků nakoupím větší množství ovoce a jelikož není chuť k jídlu jsem schopna na posezení sníst i kilo jablek,nektarinek a můj rekord byl košík kiwi,ale bylo mi řečeno,že se můžu převitamínovat:)
    No není ta chřipka žádná sláva,ale je mi líto všech dětí.Ti to snášejí hůř…

  • Dodržujeme i nadále hygienická opatření – ono mi to vypadlo.

  • Já, když jsem při chřipce z nejhoršího venku, tj. můžu sejít z ložnice do kuchyně a k počítači, začíná mi zase chutnat káva apod.
    vařím česnečku,kterou jsme okoukali v jedné nejmenované hospodě v severočeském kraji. Recept jsem si zdokonalila podle své chuti: Do talířů dáme rozmačkaný česnek. Předtím si uvaříme poctivý masový vývar ( třeba i se sušenými houbami,zeleninou). Vývar kořeníme, jak jsme zvyklí – pepřem, polévkovým kořením, majoránkou. Kousky vařeného masa pokrájíme do polévky. Česnečku nalijeme do talířů a do každé porce přidáme na kostičky nakrájený tvrdý sýr (cihla)a kolečka syrové cibule. Opečené kostky chleba servírujeme do misky zvlášť – každý si nabere sám podle chuti. Je dobré přidávat si chleba po několika kouscích, jinak by se v příliš horké česnečce zbytečně rozmočil. Solíme opatrně, sýr je slaný dost.
    Tak, takového ataku se doopravdy všechny chřipkové viry zaleknou – přece jenom, jsou to zbabělci – a z těla utečou. Dodržujeme i nadále hygienická ( ručník sólo,kapesníky vždy a všude) jinak by se viry mohly uhnízdit u našich nejbližších!
    P.S. Do této polévky je možné přidat kousky nakrájené šunky a kousky brambor. Já uzeninu vynechávám a z brambor jsem cítila v česnečce škrob.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist